DL: KKC in TIC Dolenjske Toplice - Vse več dogodkov in obiskovalcev

17.11.2017 | 09:50

Primož Primec

Primož Primec

Kulturno-kongresni center v Dolenjskih Toplicah (KKC) ni le stavba v središču kraja, mesto različnih dogodkov in prireditev ter sedež domače občine. Deluje kot režijski obrat občine in poleg trženja, tekočega in investicijskega vzdrževanja KKC skrbi tudi za pokopališča, urejanje javnih površin in delovanje TIC ter upravlja še preostale objekte v lasti občine – vaški dom Sušice, kulturni dom Podhosta in Hudičev turn v Soteski.

»Osrednje delo je seveda upravljanje KKC in njegove zasedenosti. V prvi polovici letošnjega leta se je v centru zvrstilo 61 dogodkov, v enakem obdobju lani pa 42. Gre za dogodke, ki jih organiziramo sami ali pa jih pri nas izvedejo društva in organizacije. Kar zadeva obisk, je približno enak v obeh obdobjih, skupno okoli 5.000 obiskovalcev na dogodkih,« je povedal Primož Primec, vodja TIC. Lani so imeli v vsem letu 81 dogodkov, ki jih je skupno obiskalo nekaj več kot 13.700 ljudi, največ je bilo koncertov in izobraževalnih dogodkov.

»Zasedenost prostorov v KKC se trudimo povečati na več načinov. Letos smo se včlanili v dve združenji, ki naj bi pomagali pri tem – Združenje kulturnih domov in ustanov Slovenije (KUDUS) in Kongresni urad Slovenije (KUS). Povečanje zasedenosti poskušamo doseči tudi z načrtnim ponujanjem naših storitev prek elektronske in običajne pošte podjetjem, ki ali organizirajo dogodke ali pa se ukvarjajo z organizacijo dogodkov,« je pojasnil. Lani so ustvarili za 24.312 evrov prihodkov, leto prej 22.640, kar pomeni rast za 7 odst., in podoben trend rasti si obetajo tudi letos.

Primec z veseljem ugotavlja, da vsako leto raste tudi splošni obisk v TIC. Tako je skozi njegova vrata v letu 2014 vstopilo 2.380 obiskovalcev, leto kasneje 4.256, lani 5.348, v prvi polovici letošnjega leta pa 2.528 obiskovalcev. »V TIC podrobno beležimo vsak obisk glede na državo, iz katere obiskovalec prihaja, namen obiska in tip informacij, ki jih zanimajo. Seveda je daleč največ naših obiskovalcev Slovencev, lepo število je tudi italijanskih, nemških in avstrijskih gostov, letos pa beležimo porast obiskovalcev iz Rusije, Izraela in Amerike,« je ocenil in dodal, da je glavnina obiskov poleti. Sicer je TIC Dolenjske Toplice odprt praktično vse dni v letu, lani je vrata zaprl le na novo leto, veliko noč in božič, delovni čas pa spreminjajo glede na letni čas – pozimi so odprti manj časa in poleti dlje.

»Del naše dejavnosti predstavlja tudi prodaja spominkov, ki smo jo letos nadgradili s prodajo izdelkov naših kmetij oz. rokodelcev, kar se je izkazalo za zelo dobro potezo. Sicer pa poskušamo tudi na nivoju prireditev ponuditi vsako leto nekaj novega, letos sta bila to dva sklopa dogodkov: pogovorni večeri s slovenskimi ustvarjalci, ki smo jih poimenovali Velika peresa v Dolenjskih Toplicah, in letni kino na prostem. Obe zadevi sta bili zelo dobro sprejeti,« je še dejal. Sicer pa TIC organizira vse glavne prireditve v kraju, od razstave velikonočnih jedi do Festivala piva Dolenjske Toplice, Topliško noč, Praznik topliškega jabolka, Veseli december in Novoletni festival narodno-zabavne glasbe.

Članek je bil objavljen v 34. številki Dolenjskega lista 24. avgusta 2017

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava