DL: Mladi po svoje kritizirali družbo

17.11.2017 | 11:15

Mladi belokranjski igralci so se odlično odrezali na odru.

Mladi belokranjski igralci so se odlično odrezali na odru.

Nastasja Schweiger (levo) in Eva Starašinič

Nastasja Schweiger (levo) in Eva Starašinič

Lani se je na črnomaljskem festivalu Črnfest s spletom recitalov in glasbe z naslovom Zeleni Jurij prvič predstavila gledališka skupina Kluba belokranjskih študentov (KBŠ). Januarja letos so člani KBŠ pripravili šaljivo Avtonomijo, pred enim tednom pa so v okviru Črnfesta na oder tukajšnjega kulturnega doma postavili gledališko predstavo Hiša, ki je privabila in navdušila polno dvorano obiskovalcev.

Hiša je komična predstava, ki se satirično loteva ljudi, ki živijo pod isto streho. Zbrali so se na sestanku, da bi rešili velik problem, ki se je zgodil v hiši. Med reševanjem problema se medsebojno spoznavajo in rešujejo stare zamere. A vse njihove travme, sumi in druge težave so v trenutku »rešeni« s preobratom, ki preseneti gledalce in jih zagotovo ne pusti ravnodušne.

Hiša je avtorsko delo črnomaljske študentke Nastasje Schweiger, ki je bila skupaj z Evo Starašinič tudi režiserka. Obe mladi režiserki sta sodelovali že pri lanskem Zelenem Juriju, medtem ko je bila Schweigerjeva tudi avtorica in režiserka Avtonomije. »Vem, da so v Črnomlju pričakovali, da bom spet kaj napisala. Ne nazadnje smo člani gledališke skupine tudi na dobrodelni prireditvi Jasna, ki je bila v začetku leta v Črnomlju in katere izkupiček je šel za našo skupino, obljubili, da bomo denar vložili v novo gledališko predstavo. Uspešni smo bili tudi na enem od razpisov za mlade. A četudi ne bi dobili tega denarja, sem prepričana, da bi pripravili predstavo, saj so mladi zelo navdušeni nad igranjem,« je povedala Nastasja.

Schweigerjeva si je, kot pravi sama, že od nekdaj želela pripraviti predstavo o psihiatrični bolnici, s katero bi dala ljudem pomembno sporočilo, hkrati pa bi na nekoliko drugačen način kritizirala družbo. »Februarja letos sem se usedla in v dveh dneh napisala 20 strani dolgo zgodbo, ki sem jo potem samo še dopolnjevala in pilila. Imeli smo zelo malo vaj, vendar so bili igralci na odru zelo sproščeni. Gotovo tudi zato, ker so, četudi so mladi, dobri in vajeni odrskih desk, saj nihče od njih ni bil debitant. Res je, da je bilo na odru tudi nekaj improvizacije in da sem nekatere dialoge na premieri slišala prvič, a so se prav zaradi izkušenosti tudi takrat, ko se je zataknilo, igralci brez prišepetovalke dobro znašli. Priznam, da sem imela, ko sem pisala tekst, že v mislih vloge, ki so bile pisane igralcem na kožo, upoštevala pa sem tudi njihove želje,« pravi Schweigerjeva. Odlično so zaigrali mladi Nina Prešeren, Nika Žunič, Jan Hudelja, Urška Smolič, Rok in Miha Babič, Eva Kavčič, Jerca Jerman, Miha Ivanetič, Ana Vrlinič in Jaka Šikonja.

Čeprav je na odru tokrat stalo kar 11 dijakov in študentov, je režiserka zatrdila, da niso imeli težav z iskanjem igralcev. V lanskem Zelenem Juriju jih je bilo pet, a so tako navdušili vrstnike, da so se pridružili igralski skupini. A ne le da je med mladimi precej zanimanja za igranje, igralci so bili presenečeni tudi nad velikim odzivom gledalcev. »Na premieri sem jih pričakovala 80, bilo pa jih je okrog 200. Predvsem sem bila zadovoljna, ker ni šlo le za starše in prijatelje igralcev, ampak je bilo med njimi veliko naključnih mladih, kar pomeni, da jih tudi mi navdušujemo za kulturo in gledališče,« je zadovoljna Nastasja, sicer študentka slovenščine in primerjalne književnosti, ki je, kar se tiče pisanja iger in režiranja, popolna samoukinja. Upa, da bodo gledališko predstavo Hiša ponovili vsaj še nekajkrat, obljublja pa, da bo, čeprav še nima ideje, prihodnje leto spet napisala kakšno igro.

Članek je bil objavljen v 34. številki Dolenjskega lista 24. avgusta 2017

Besedilo in fotografiji: M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava