DL: Včasih smetišče, zdaj balinišče

16.11.2017 | 12:00

Predsednik Žužemberških rogistov Slavko Setničar in vodja balinarske  sekcije znotraj društva Martin Grčar ponosno stojita pred novim  baliniščem, v ozadju pa je nov skrbno urejen objekt s kuhinjo, prostorom  za druženje in dvema straniščema. (Foto: R. Nose)

Predsednik Žužemberških rogistov Slavko Setničar in vodja balinarske sekcije znotraj društva Martin Grčar ponosno stojita pred novim baliniščem, v ozadju pa je nov skrbno urejen objekt s kuhinjo, prostorom za druženje in dvema straniščema. (Foto: R. Nose)

V Praprečah raste novo balinišče. Člani Kulturno-umetniškega društva Žužemberški rogisti, znotraj katerega od leta 2011 deluje tudi balinarska sekcija, so ga s pomočjo številnih sponzorjev postavili nasproti ekološkega otoka, kjer je bilo včasih črno odlagališče različnih kosovnih odpadkov. Kot poudarja predsednik društva Slavko Setničar, so s tem ubili dve muhi na en mah.

Znebili so se smeti, ki so kazile podobo kraja, na občinski zemlji pa sedaj stoji skrbno urejen nezahteven objekt z baliniščem, kar je precejšnja pridobitev tako za kraj kot tudi za občino. »Ta ideja je zrasla na mojem zelniku,« pravi Setničar in dodaja, da je le malo manjkalo, pa bi vsa zadeva lahko padla v vodo. A občini je kljub težavam vendarle uspelo pridobiti vsa potrebna dovoljenja, v društvu, ki je najemnik tega prostora, pa so nato hitro zavihali rokave in se sredi maja složno lotili dela. »Ponekod je bil potreben izkop zemlje, spet drugje smo jo malo nasuli, tako da smo na koncu dobili raven teren za balinišče, ki je dolgo 25, široko pa 3 metre. Obenem smo poleg zgradili še nezahteven objekt, v katerem so kuhinja, prostor za druženje, dve stranišči, zunaj pa tudi peč za odojka,« pripoveduje Setničar, ki je dva meseca od jutra do večera pomagal in vodil gradnjo ter vse skupaj tudi natančno beležil v gradbeni dnevnik.

Rezultat številnih marljivih rok je danes več kot očiten. Ostala so jim le še nekatera manjša dela, kot so dokončanje ograje, postavitev mize s stoli, montaža vrat pod pečjo za odojka in še kakšna malenkost. Računajo, da jih bodo končali do oktobra, ko predvidevajo pridobitev tudi uradno predati namenu, to je druženju in rekreaciji, morda pa bodo kdaj pripravili tudi kakšno tekmovanje. Balinišče bo namenjeno širši uporabi. »Pod določenimi pogoji bo lahko vsak zaprosil za najem in koriščenje prostora. A najprej se moramo v društvu dogovoriti za hišni red,« še dodaja predsednik Žužemberških rogistov.

Društvo je pred dvema letoma praznovalo 20-letnico delovanja in ob jubileju so takrat izdali tudi zbornik. Čeprav jih nekateri poznajo predvsem po sodelovanju na Trških dnevih, so dejavni tudi drugje. Nastopajo na raznih lovskih prireditvah ob občnih zborih, obletnicah lovskih družin, na pogrebih, udeležujejo pa se tudi različnih revij lovskih pevskih zborov in rogistov po vsej Sloveniji. »Trenutno nas igra sedem,« pravi Setničar, ki društvo neutrudno vodi že od samega začetka in je še edini, ki vztraja od ustanovnih članov. Ti so rog že pospravili v kot, a za njimi prihajajo mlajši, zato se za prihodnost in obstoj te zanimive umetniške skupine ni treba bati.

Članek je bil objavljen v 34. številki Dolenjskega lista 24. avgusta 2017

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava