DL: Na Bučki bo zaživela eko-socialna kmetija

15.11.2017 | 14:30

Kaplerjeva domačija na Bučki obsega okrog dva hektarja zemljišč, manjši  del je že odkupilo PGD Bučka za potrebe gasilskega poligona, za preostalo  se dogovarja občina. Domačijo sestavljajo hiša (na posnetku), v kateri naj  bi uredili dnevni center za varovance društva Sonček, pa tudi hlev,  lesen hramček itd. Možnosti je veliko. (Foto: L. M.)

Kaplerjeva domačija na Bučki obsega okrog dva hektarja zemljišč, manjši del je že odkupilo PGD Bučka za potrebe gasilskega poligona, za preostalo se dogovarja občina. Domačijo sestavljajo hiša (na posnetku), v kateri naj bi uredili dnevni center za varovance društva Sonček, pa tudi hlev, lesen hramček itd. Možnosti je veliko. (Foto: L. M.)

Na Kaplerjevi domačiji samooskrbna eko-socialna kmetija za ranljive skupine – Do največ osem oseb – Sodelovanje s Sončkom in zeliščarskim centrom – 200 tisoč evrov evropskega denarja – Pilotni projekt – Na Bučki možna stanovanjska gradnja

Zamisel škocjanske občine o vzpostavitvi eko-socialne kmetije na Bučki se bo počasi začela uresničevati. Projekt je bil že leta 2014 uvrščen v regionalni program, investicijsko dokumentacijo je potrdil svet regije, po nekajletnem »mirovanju« pa je zdaj zeleno luč za črpanje evropskih sredstev dalo še ministrstvo za delo, družine in socialne zadeve.

Na razpolago je bilo namreč 350 tisoč evrov evropskih nepovratnih sredstev, od teh bo občina Škocjan pridobila 200 tisočakov, preostanek pa občina Kočevje. Občina Škocjan je nosilec črpanja denarja, kočevska občina je partner.

Župan Jože Kapler pove, da je občina Škocjan že leta 2013 prisluhnila pobudi Varstveno-delovnega centra Novo mesto in Razvojnega centra Novo mesto po vzpostavitvi eko-socialne kmetije, saj ji ni vseeno za ranljive skupine v naši družbi. Takoj so začeli iskati primerno lokacijo, imeli v mislih najprej zapuščeno domačijo v Goriški Gori in še kje, a se je z vseh vidikov najboljša zdela prav Kaplerjeva domačija na Bučki. V projektu vidi tudi oživljanje podeželja, za kar si občina močno prizadeva.

Kot je povedala direktorica občinske uprave škocjanske občine Petra Pozderec, so zadovoljni z razpletom, saj sama občina nima toliko namenskih sredstev, da bi izvedla projekt. Pred mesecem in pol so pripravili investicijski dokument z vsemi predlogi in končno vsebino, ki so ga oddali na ministrstvo, »zdaj se o vseh podrobnostih, finančnih deležih, razmerjih med partnerji itd. še natančno dogovarjamo, septembra pa načrtujemo skupni sestanek na ministrstvu,« pove Pozderčeva. Poudari, da gre za pilotni projekt v Sloveniji, s katerim bodo v lepem, mirnem okolju, sredi narave vzpostavili pogoje za nastanitev ranljivih skupin, kot so varovanci Sončka, društva za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine. Sonček je njihov partner.

ODKUP KAPLERJEVE DOMAČIJE

Eko-socialna kmetija bo nastala na Kaplerjevi domačiji na Bučki, ki jo bo občina odkupila (z lastnico se zdaj še dogovarjajo o ceni). S pridobljenim evropskim denarjem bo občina obnovila sedanjo hišo ob cesti, kjer bo nastal dnevni center, domačija pa ima še nekaj pomožnih gospodarskih objektov. Predvidena je novogradnja za potrebe nastanitve. Na kmetiji bo lahko živelo največ osem ljudi, seveda bodo z njimi usposobljeni spremljevalci.

»Želimo vzpostaviti samooskrbno kmetijo, kar pomeni, da bodo tam nastanjene osebe iz društva Sonček lahko bolj živele z naravo, kmetovale, si uredile vrtičke in same pridelovale zelenjavo, se ukvarjale z zeliščarstvom, sadjarstvom, redile določene domače živali, morda imele kak čebelnjak, skratka možnosti je veliko,« pove Pozderčeva in pravi, da so si iz Sončka že ogledali zemljišče in bili navdušeni nad idejo eko-socialne kmetije.

PRIDOBILI NEPOVRATNA SREDSTVA

Zvone Suhadolnik iz Sončka pohvali občino Škocjan, da se ji je zdela ideja o takšni eko-socialni kmetiji zanimiva in jo uresničujejo. Kmetijo na Bučki so si ogledali in jim je všeč, zato so tudi pripravljeni sodelovati kot partnerji – tako republiška zveza Sonček kot novomeško regijsko društvo. Tudi potencialni stanovalci se že zanimajo, podeželje in življenje z naravo je po njegovem mnenju več kot primerno za tako invalidne osebe. »Stanovanjska skupina, ki naj bi štela največ šest odraslih oseb, mora funkcionirati z okoljem,« meni Zvone Suhadolnik.

Eko-socialna kmetija na Bučki, katere lastnica bo škocjanska občina, bo sodelovala z načrtovanim Zeliščarskim centrom JV Slovenije, ki ga bo občina do konca prihodnjega leta uredila v Zagraškem logu, kjer bo ravno tako možno kmetovanje, vrtičkarstvo, zeliščarstvo. Tudi zanj ji je uspelo pridobiti nepovratni denar s kmetijskega ministrstva na javnem pozivu Strategije lokalnega razvoja na območju LAS Dolenjska in Bela krajina 2016, in sicer 96 tisoč evrov. Projekt, katerega partnerji so poleg Sončka tudi turistično in gasilsko društvo Zagrad ter Mizarstvo Bajt, je ocenjen na 250 tisočakov, uresničiti pa ga morajo do septembra prihodnje leto. Zdaj čakajo na pozitivno odločbo ministrstva.

Podžupan občine Škocjan Alojz Hočevar, ki prihaja z Bučke, je že od začetka navdušen nad projektom eko-socialne kmetije, ki bo oživil kraj in podeželje ter prinaša veliko možnosti življenja z naravo ranljivim skupinam s cerebralno paralizo, ki zdaj prosti čas preživljajo v zaprtih prostorih, na raznih delavnicah. Na enem delu parcele, ki je velika kar okrog dva hektarja, vidi tudi možnost stanovanjske gradnje za občane, kar je za mlade družine, ki jih je na Bučki vse več, več kot dobrodošlo.

Eko-socialno kmetijo na Bučki naj bi uredili v treh letih, kar pomeni od začetka prihodnjega leta do konca leta 2020.

Članek je bil objavljen v 34. številki Dolenjskega lista 24. avgusta 2017

L. Markelj

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

16.11.2017Oceni Občenar 

Še en občinski projekt za trajnostno zapravljanje denarja.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava