V PGD Gorenje Vrhpolje odprli 1. gasilski muzej v GZ Šentjernej

11.11.2017 | 18:10

V PGD Gorenje Vrhpolje odprli 1. gasilski muzej v GZ Šentjernej
V PGD Gorenje Vrhpolje odprli 1. gasilski muzej v GZ Šentjernej
V PGD Gorenje Vrhpolje odprli 1. gasilski muzej v GZ Šentjernej

Leto 2017 se bo v zgodovino PGD Gorenje zapisalo ko tisto, ko smo se še posebej poklonili ustanoviteljem društva in vsem našim dedom, ki so s svojim delom in zagnanostjo društvo pripeljali skozi vse viharje v 111. letih delovanja.

V nedeljo, 29. oktobra 2017, smo v neposredni bližini gasilskega doma PGD Gorenje Vrhpolje slovesno in ponosno otvorili 1. gasilski muzej v naši gasilski zvezi. Članica društva Tina Grubar je s kulturnim programom zbranim vaščanom in članom društva predstavila delovanje društva skozi zgodovino. Na prireditvi so nastopili tudi Ljudski pevci iz Vrhpolja, vaška dekleta z vokalnim nastopom ter gasilski otroški pevski zborček. Nagovoru zbranim sta se poleg podžupana Občine Šentjernej Janeza Selaka pridružila tudi predsednik GZ Šentjernej Aleš Medle in predstavnik Slovenskih železnic Albert Pavlič, ki je ob tej priložnosti društvu podaril tudi posebne majice za intervencijsko ekipo. Otvoritveni trak sta prerezala najstarejši član društva Alojz Sever in predsednik društva Andrej Rangus. Turistično društvo Vrhpolje pa je ob tej priložnosti odkrilo tudi informacijsko tablo, ki opisuje najpomembnejše dogodke in dosežke iz bogate zgodovine PGD Gorenje Vrhpolju. Oba objekta je blagoslovil tudi gospod župnik Anton Trpin.

Vsako izmed gasilskih društev ima svojo zgodovino, svojo zgodbo o tem, kako so gasilci krotili ogenj in pomagali bližnjemu v nesreči. Veliko spominov na ta pogumna dejanja je ohranjenih, veliko tudi pozabljenih ali izgubljenih. Naši predniki so skozi zgodovino vzgojili vestne člane, ki so se skozi vsa ta leta zavedali dediščine, ki so jo nasledili in poskrbeli, da je ostala ohranjena in je tako v ponos vsem članom društva še danes. Jedro muzeja predstavlja več kot 108 let stara ročna brizgalna na štirih kolesih in na konjski pogon, ki vodo črpa na obeh straneh in jo na obeh straneh tudi oddaja. Izdelana je bila v podjetju R.A. Smrekal v Pragi na Češkem, kot večina drugih gasilskih društev na Slovenskem v tem času, pa so jo vrhpoljski gasilci verjetno kupili preko zastopstva v Zagrebu. Prostor v muzeju so našli še trobenta za sklic požarne brambe (med letoma 1906 in 1909), svečana gasilska obleka iz 60-ih let 20. stol., ročna sirena iz 60-ih let 20. stol., prapor PGD s trakovi prijateljskih društev iz leta 1979, gasilska čelada iz leta 1909 ter najstarejše fotografije.

111 let dolga tradicija, bogate izkušnje, ogromno vloženega dela več-ih generacij in zelo dobro ohranjena oprema nam nalagajo obvezo, da z nesebičnim in humanim delom nadaljujemo, hkrati pa si zaslužijo posebno mesto v našem vsakdanu. Muzej je spomenik delu našim prednikom in hkrati zahvala. Izkazuje, kako ponosni smo, da smo lahko dediči takega bogastva.

Tina Grubar in Anita Rangus
Fotografije so iz arhiva PGD Gorenje Vrhpolje

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

11.11.2017Oceni bivša občanka 

bravo,bravo vrhpolje!!super ste bli in tako še osstajate,

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava