DL: Domiselna osnovnošolka - Nina Cigič naredila igro za slepe

23.10.2017 | 13:55

Zlatko se z nečakinjo in nečakom igra Človek ne jezi se.

Zlatko se z nečakinjo in nečakom igra Človek ne jezi se.

Nina je ponosna na svoj izdelek.

Nina je ponosna na svoj izdelek.

Človek ne jezi se, ki ga je Nina Cigič naredila po svoji zamisli.

Človek ne jezi se, ki ga je Nina Cigič naredila po svoji zamisli.

Zlatku Cigiču iz Metlike so pri dveh letih ugotovili slepoto, popolnoma slep pa je od 22. leta starosti, torej že 26 let. Njegova 13-letna nečakinja Nina in 15-letni nečak Dejan sta torej odraščala ob slepem stricu, njegovo slepoto pa sta sprejela kot nekaj samoumevnega.

Ker dobro vesta, kako je živeti s slepo osebo, sta to želela predstaviti tudi svojim sošolkam in sošolcem. Predstavila sta jim vse o slepoti, torej o tem, kako pride do slepote, kakšni so vzroki, kako slepi živijo, kako se videči obnašamo do slepih, kako jim pomagamo. Predstavila sta tudi braillovo pisavo. Ker pa sta oba dobro seznanjena z različnimi vrstami invalidnosti, sta svojim vrstnikom povedala marsikaj tudi o tem.

Pred 20 leti je Zlatko na zvezi društev slepih in slabovidnih kupil družabno igro Človek ne jezi se za slepe. »Velikokrat smo se igrali, a meni nekako ni bila všeč. Zato sem letošnjo pomlad Nini predlagal, da bi med poletnimi počitnicami skupaj naredila nov, nekoliko drugačen Človek ne jezi se za slepe,« pripoveduje Cigič.

Toda Nina ni čakala na poletne počitnice, ampak je delo začela kar takoj. Igro je naredila povsem po svoji zamisli. Na leseno podlago je pritrdila plastične pokrovčke različnih barv s plastenk. Ti pokrovčki predstavljajo polja, na katerih stojijo figurice bodisi v »hišici« ali ko skačejo od starta do cilja. Za začetna polja pa je vzela večje pokrovčke in jih okrasila z dasmaso, da jih slepi z otipom lažje prepoznajo. Prav tako je sama naredila figurice iz dasmase. Kocko pa je uporabila od prejšnje igre Človek ne jezi se, torej z žebljički.

»Razmišljam, da bi jeseni nabrala lešnike, storže, orehe, želod in podobne sadeže ter jih uporabila za figurice. Sicer pa nameravam igro še izpopolniti,« načrtuje Nina. Njen stric je nad nečakinjinimi zamislimi zelo navdušen. »O Ninini igri sem povedal tudi drugim slepim in bili so zadovoljni. Moja tiha želja pa je, da bi skupaj z Nino in Dejanom naredili še kakšno družabno igro za slepe,« je dejal Zlatko, ki je z nečakom in nečakinjo prvi preizkusil Ninin Človek ne jezi se. V šali je sicer dejal, da ga ne bo motilo, če ga bosta kdaj pri igri tudi ogoljufala, saj mu ne gre za zmago, ampak zgolj za druženje. Vendar sta Nina in Dejan zagotovila, da prednosti kot videča ne bosta izkoristila v svoj prid in da je tudi njima za pošteno igro.

Članek je bil objavljen v 30. številki Dolenjskega lista 27. julija 2017

Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

24.10.2017Oceni delavec 

Bravo Nina!

24.10.2017Oceni Mojc 

Bravo Nina

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava