DL: Huiqin Wang, ambasadorka Novega mesta in Dolenjske

23.10.2017 | 12:40

Kitajski ambasador v Sloveniji Ye Hao in Huiqin Wang Saje (Foto: F. K.)

Kitajski ambasador v Sloveniji Ye Hao in Huiqin Wang Saje (Foto: F. K.)

Le kdo ne pozna prikupne Kitajke, akademske slikarke, ki se je pred več kot 60 leti rodila v daljnem osemmilijonskem univerzitetnem mestu Nantongu onkraj velike reke Jangce? Že pred desetletji si je v Ljubljani skupaj z možem Mitjo Sajetom ustvarila družino. MO Novo mesto je kmalu po osamosvojitvi Slovenije s predstavniki kitajske občine Jixing v vzhodnokitajski provinci Jiangsu, ravno po zaslugi Huiqin Wang, sklenila partnerstvo o medsebojnem sodelovanju, ki pa se zaradi velike oddaljenosti ne more uspešno razvijati. Svoja umetniška dela in stvaritve Huiqin Wang razstavlja po številnih evropskih državah, pa tudi po Sloveniji, še posebej na Dolenjskem. V Galeriji Krka v Novem mestu razstavlja najraje, saj se vedno znova srečuje s starimi prijatelji in znanci.

V torek zvečer, 18. julija, je akademska slikarka Huiqin Wang v Ljubljani, v parku pred poslopjem Arhiva Republike Slovenije na Prulah, kot avtorica pripravila odmevno razstavo Hallerstein in Svilna pot. Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega zbora RS Milan Brglez, razstavo pa je odprl kitajski ambasador v Sloveniji Ye Hao.

S tem ko Wangova s pomočjo umetnosti seznanja slovensko in kitajsko javnost z življenjem in znanstvenim delom barona Ferdinanda Avguština Hallersteina (1703–1774), jezuitskega misijonarja na Kitajskem, dvornega matematičarja in astronoma ter mandarina tretje stopnje v Pekingu, na poseben način povezuje Slovence in Kitajce. Hallerstein je bil v Pekingu zelo priljubljen, še posebej zato, ker je tam postavil znamenit astronomski inštrument – ekvatorialno obročasto kroglo. Glede te »krogle« je bila na otvoritveni slovesnosti izražena resna namera, da bi njeno kopijo v doglednem času postavili tudi v Ljubljani. Wangova že dolgo poglobljeno raziskuje življenje in delo Hallersteina na Kitajskem, zato je že lani izdala lično ilustrirano knjigo z naslovom Hallerstein: Slovenec v Prepovedanem mestu, kjer je v slikanici predstavila njegovo življenje s klasičnimi kitajskimi tehnikami. Takšen proces ustvarjanja Wangove je tipičen za njeno umetnost in njen ustvarjalni opus sploh.

Letošnje leto je posvečeno tudi znameniti Svilni poti, po kateri je v svojem času potoval tudi misijonar Hallerstein. Zato je omenjena razstava Hallerstein in Svilna pot umetniška predstavitev njegovega življenja in znanstvenega ustvarjanja, da se zavemo njegovega pomena pri umeščanju med najslavnejše posrednike znanosti, kulture in umetnosti, ki so prišli na Kitajsko po pomorski svilni poti. Zato ni čudno, da je vizualna umetniška predstavitev F. A. Hallersteina zasnovana z namenom, da preseže regionalne in jezikovne meje med narodi in tako doslej širši slovenski javnosti prikaže domala pozabljene vrhunske dosežke slovenskega znanstvenika na Kitajskem.

Kitajsko-slovenska umetnica Huiqin Wang skozi umetnost dobesedno doživlja sebe in sodobno bivanjsko izkušnjo v današnjem globaliziranem svetu, kar je s postavitvijo te razstave ponovno dokazala. Njena življenjska maksima je in bo ostala za vedno: Umetnost ne pozna meja!

Članek je bil objavljen v 30. številki Dolenjskega lista 27. julija 2017

Franci Koncilija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava