Delavnica poslikave keramike – sgraffito, Lončarski atelje Bernhard Krško

23.10.2017 | 16:00

Vabim vas na spremljevalni program državne razstave keramičnih skulptur »Tudi mi bi goreli« - Delavnica poslikave keramikedelavnico poslikave keramičnih izdelkov – sgraffito.

Ponedeljek, 23. 10. 2017,

od 16. do 18. ure in

torek, 24. 10. 2017,

od 16. do 18. ure

Lončarski atelje Bernhard, Mencingerjeva hiša, CKŽ 2, Krško

Cena delavnice

Dvodnevna udeležba 20 eur

Enodnevna udeležba 15 eur

Za člane KUD Liber je delavnica brezplačna.

Prijavite se lahko do sobote, 21. 10. 2017, na kud.liber@gmail.com.

Kaj sploh je sgraffito

Sgraffito ali vrezanka (ital. sgraffiare – spraskati, ostrgati) je dekorativna slikarska tehnika, znana predvsem v stavbarstvu. Prvi so jo začeli uporabljati pred šestimi tisočletji v antičnem Egiptu. A sgraffito je priljubljena tudi v drugih vejah likovne umetnosti. Pogosto se jo uporablja ravno pri poslikavi keramičnih izdelkov (vaz, skodelic, pladnjev, ploščic za talne ali stenske obloge). V mnogočem spominja na grafiko, čeprav v tem primeru ne gre za odtiskovanje matrice.

Potek delavnice

Valjane glinene plošče (črna glina) bomo izrezali v obliki dlani in naredili luknjice za obešalo. Premazali jih bomo z belim slipom (tekočo glino). Ko bo naša »dlan« primerno posušena, se bomo lotili risanja oz. vrezovanja. Lahko boste naredili geometrične, abstraktne ali kakšne druge vzorce, lahko pa tudi upodobite živali, cvetlice, predmete ali kaj drugega.

Materiale in orodje priskrbimo mi. Predznanje ni potrebno. Veselje do risanja in ustvarjanja pa je dobrodošlo.

Mentorica bo oblikovalka keramike Stanka Hrastelj.

Malo drugačna razstava

Izdelke bomo posušili in spekli v električni peči za keramiko. In že bodo pripravljeni za obešanje in razstavo. A tu bomo dodali malo kreativnosti … S poslikanimi izdelki bomo »oblekli« kovinsko konstrukcijo v obliki hišice (višina 170 cm). Ta bo od otvoritve – v petek, 3. 11. 2017, do decembra stala v atriju Mencingerjeve hiše v Krškem. Potem boste izdelke odnesli domov in z njimi morda okrasili novoletno drevesce …