DL: Zgodba Janka Pirca in konoplje - oproščen obtožb, danes podjetnik

22.10.2017 | 18:50

Pred trgovino stojita dva lonca s konopljo.

Pred trgovino stojita dva lonca s konopljo.

Konoplja v obliki sladkega namaza

Konoplja v obliki sladkega namaza

Janko Pirc je videti zadovoljen kot že dolgo ne.

Janko Pirc je videti zadovoljen kot že dolgo ne.

Pravna osnova za pridelavo in prodajo konoplje ima posebno mesto.

Pravna osnova za pridelavo in prodajo konoplje ima posebno mesto.

Na policah najdemo različne izdelke.

Na policah najdemo različne izdelke.

O Janku Pircu iz Mrzlave vasi smo pred leti pisali, ker se je na sodišču znašel zaradi osmih sadik prepovedane konoplje. To je posadil, da bi iz nje pridobil smolo, saj je zasledil informacijo, da ta zdravi multiplo sklerozo, za katero je zbolela njegova partnerica, in da omili posledice jemanja inzulina, ki ga mora zaradi sladkorne bolezni uživati njegov sin. V začetku lanskega leta ga je vrhovno sodišče oprostilo vseh obtožb. Danes je Pirc podjetnik. Živi na račun konoplje.

Pred poletjem je odprl trgovino s konopljinimi izdelki, veliko se ukvarja tudi z izobraževanjem in s svetovanjem.

V središču Brežic, kako ironično, ravno nasproti sodišča, najdemo trgovino s pomenljivim imenom Konoplja osvobaja. Pred njo stojita dva velika lonca s to rastlino, na vratih pa napis: DELOVNI ČAS: PO OBČUTKU.

Vstopimo. Pirc se ravno pogovarja z eno od mnogih strank, ki se je prišla pozanimat, kako bi lahko s to rastlino blažila zdravstvene težave. Imamo čas, zato se ozremo po ličnih policah.

Kar precejšen del prostora je namenil pravni osnovi, da je trgovina s konopljo povsem legitimna – vidimo ustavo, izpisano konvencijo o mamilih. »Konoplja ni mamilo, je zdravilo,« kasneje pojasni.

K njemu prihajajo ljudje iz Slovenije in tujine (pogoste stranke so Hrvati, Rusi, Italijani, Avstrijci), ki jih zanima zdravljenje s konopljo. Tudi zelo ugledni zdravniki so med njimi, a o imenih in priimkih seveda ne govori. Za razliko od časov, ko smo ga srečevali po sodiščih, je zdaj sproščen in vedrega nasmeha. Bil je na dnu, a zdaj je spet začel živeti.

KONOPLJA IZ POSAVJA

Hodimo po trgovini. "Cene so pri nas nižje kot na črnem trgu, naši izdelki so tudi bolj koncentrirani kot ostali, ki jih je mogoče dobiti. Večina proizvodov na evropskem trgu prihaja iz Kitajske, mi pa za izdelke uporabljamo konopljo, ki zraste pri nas, v Posavju. Lani smo imeli s konopljo zasajena dva hektarja, letos 15, v nekaj letih nameravano zasaditi 100 hektarjev površin, zato iščemo kmete, ki bi bili pripravljeni sodelovati z nami. Čez noč to ne bo šlo, kajti zemljo je treba pripraviti, in to traja leto ali dve," pove.

Izvemo, da del predelave opravijo v tujini, večino pa v Sloveniji.

IMA DOVOLJENJA

Trgovina ima vsa dovoljenja za obratovanje. Kar nekaj časa (verjetno tudi denarja) so porabili, da so jih uredili. Te reči so urejali prek tujega podjetja. Preden so jo odprli, so o tem obvestili policijo, da bi jih možje postave zaščitili v primeru neljubih dogodkov.

Prodajajo: konopljino smolo, trihome, proteine, kapljice, semena, olje, hidrolat, mazilo ... Za vsak izdelek razloži, za kaj se uporablja.

"S pomočjo konoplje so si ljudje že tisočletja lajšali različne zdravstvene tegobe ter dvigovali energetski nivo," poudari in doda, da konoplja za industrijske namene vsebuje do 0,2 mg THC in ne spodbuja nikakršne odvisnosti.

ODMIKAMO SE OD NARAVE

Pojasni, da je njegov namen ljudem povedati, da si lahko sami pomagajo, če bodo znali dihati z naravo. »Smo del narave. Tu ne gre samo za konopljo, pomagamo si lahko tudi z drugimi rastlinami: čebulo, česnom, koprivami … Ne bo nas pozdravila konoplja, gre za to, da v telesu ustvarimo ravnovesje.«

Ocenjuje, da bi uradna in alternativna medicina morali iti z roko v roki. A ni tako. »Uradna se je umaknila od narave in je šla v smeri kapitala. Večina zdravnikov ne upošteva Hipokrata in ne dela izključno v dobro pacienta, kajti v tem primeru bi morali odpravljati vzroke bolezni in vzpostavljati ravnovesje v telesu. Oni pa rešujejo posledice, da farmacija lahko služi, vzrok pa ostane.«

VSESPLOŠNO UPORABNA RASTLINA

Ta trgovina ni namenjena le izdelkom, ki jih bodo proizvedli sami, ampak vsemu, kar je povezano s konopljo, zato se bo program še širil, pove. Izvemo, da konoplja čisti zemljo, v kombinaciji z volno je dobra za zastirko, uporabna je kot gradbeni material.

Njegov boj s sistemom, še posebej sodstvom, ki je povzročil razpad družine, mu uničil socialni status in zdravje, še ni končan. "Moj boj bo zaključen, ko bom lahko s konopljo normalno zdravil sina in ko bom dobil miloščino od države za vse, kar sem doživel."

Do tedaj je verjetno še daleč. Izvemo, da je sinova diabetologinja zavrnila sodelovanje z njim z besedami, »da se z domačimi pripravki ne bo ukvarjala«. To ga žalosti.

SODNIK GA JE USMERIL NA ČRNI TRG

Še vedno tudi ne more verjeti, da mu je sodnik, ki ga je zaradi gojenja konoplje obsodil, rekel, naj konopljo kupuje na črnem trgu. »Mene je kriminaliziral, črni trg pa dekriminaliziral,« je zgrožen.

Nasploh je razočaran nad sistemom: »V Sloveniji je več kot 90 odstotkov zakonov medsebojno neusklajenih in neusklajenih z ustavo. Dokazalo se je, da niti sodniki niti odvetniki ne delajo v skladu z ustavo.«

Trenutno trgovina omogoča dve zaposlitvi, če bo šlo po načrtih, jih bo kmalu še enkrat več, kajti: »Iz konoplje je mogoče izdelati več kot 5.000 različnih izdelkov, pomaga pri več kot 600 različnih težavah, ki se pojavljajo v našem telesu.«

Tako piše na zloženki, ki jo dobimo v trgovini. Priložnosti je torej res veliko.

Članek je bil objavljen v 31. številki Dolenjskega lista 3. avgusta 2017

Besedilo in fotografije: Janja Ambrožič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava