DL: Naložba prinesla dve novi delovni mesti; tudi kot spodbuda mladim

21.10.2017 | 12:00

Direktor Bojan Janeš (Foto: M. L.-S.)

Direktor Bojan Janeš (Foto: M. L.-S.)

Kolektiv podjetja Anis trend ob novi hali. (Foto: M. L.-S.)

Kolektiv podjetja Anis trend ob novi hali. (Foto: M. L.-S.)

Podjetje Anis trend iz Malega Loga je odprlo nove proizvodne prostore – Nova pridobitev prinesla tudi dve novi delovni mesti

V Malem Logu v občini Loški Potok so v petek slovesno odprli nove proizvodne prostore tamkajšnjega podjetja Anis trend, d. o. o. Investicija v nekaj manj kot 600 m2 veliko halo je stala okoli pol milijona evrov, v novo halo pa bodo preselili tudi upravo podjetja.

Kot je povedal direktor podjetja Bojan Janeš, so podjetje, ki izdeluje ekološke stroje, predvsem balirke za odpadno embalažo oz. preše za baliranje odpadnih materialov, namenjenih za reciklažo, pa tudi transportne trakove oz. naprave za komunalne odpadke in odpadno embalažo, registrirali pred 24 leti, julija letos pa je minilo 23 let od njihovega prvega posla. »V tem obdobju smo naredili skoraj 300 velikih strojev za baliranje in nič koliko raznih manjših strojev, od snežnih plugov do posipalcev peska,« je povedal ob slovesnem odprtju, na katerem so v kulturnem programu nastopile mažoretke iz Sodražice in domača skupina Povasenke.

V podjetju delno nadaljujejo proizvodnjo nekdanjega ribniškega giganta, podjetja Riko Ribnica, ki pa so jo nadgradili z lastnim znanjem. Podjetje je namreč nastalo po stečaju nekdanjega Rikovega obrata v Loškem Potoku.

Za gradnjo nove hale so se odločili, kot je povedal Janeš, ker so imeli zadnjih nekaj let večje prostorske težave. Tako so imeli denimo lani pozimi že narejene stroje postavljene kar na dvorišču in pokrite s ponjavo. »To je sedaj rešeno, dobili smo nov objekt, dvorišče in nadstrešek nad starim dvoriščem,« je povedal Janeš o investiciji in dodal, da bodo prostore pisarn v starem objektu spremenili v strojno delavnico.

»Bliža se tudi dokončna menjava generacij, zato je ta investicija zamišljena tudi kot spodbuda mladim, da bo čim več volje v prihodnosti,« pa je povedal o še dodatnem razlogu, ki je vplival na odločitev lastnikov podjetja, zakoncev Marije in Bojana Janeša, za investicijo. Anis trend je namreč družinsko podjetje, v katerem sta med skupno 18 zaposlenimi tudi oba njuna sinova: mlajši Grega dela že sedem let, Aleš pa tri.

Nova investicija bo prinesla tudi dve novi delovni mesti. »Imamo tudi tri štipendiste, vse strojnike. Eden se bo zaposlil že sedaj, dva pa v bližnji prihodnosti, ko bosta končala šolanje,« je povedal Janeš. Računajo tudi na povečanje proizvodnje in seveda prodaje. Prvi proizvod so naredili za Norveško, sedaj pa prodajajo po vsej Evropi. Evropa je tudi njihovo največje tržišče, veliko pa prodajo tudi v azijske in arabske države, pa Kazahstan in države bivše Sovjetske zveze, sicer pa prodajajo skoraj po vsem svetu, razen, kot je povedal Janeš, v Južno Ameriko do sedaj še niso. »Že na samem začetku smo se usmerili v tujino, na zahod in ne na domače tržišče in države bivše Jugoslavije,« je povedal in dodal, da je bil tedaj Riko v tujini že prepoznaven, kar jim je omogočilo lažji prodor, danes pa je prepoznavno tudi njihovo podjetje, tako da jim naročil ne manjka.

Lani so ustvarili za 3,2 milijona evrov prometa, skoraj polovico celotnega letnega prihodka pa sta jim prinesli samo dve veliki naročili: za Napoli v Italiji in za Ciper. Vendar pa sta bila ta velika projekta izjemi. »Bolj smo specializirani za določene tipe strojev,« je pojasnil Janeš in dodal, da velikih poslov ne sprejemajo, ker ti preveč okupirajo zaposlene, tako da jim zmanjka časa za manjše, poleg tega pa tudi ne želijo konkurirati svojim sosedom, podjetju Ekos, ki je tako kot Anis zraslo na pogorišču nekdanjega Rikovega obrata v Malem Logu, saj ti izvajajo velike projekte.

»Največ izdelkov prodamo prek posrednikov. Po različnih državah imamo svoje zastopnike, ki ponujajo in prodajajo naše stroje,« je povedal in dodal, da so to običajno firme, ki prodajajo izdelke iz iste branže in z njihovimi izdelki kompletirajo svojo ponudbo. Na ta način prodajo okoli 90 odst. svoje proizvodnje. Letno sicer naredijo okoli 15 balirk, pri čemer pa imajo za strojno obdelavo, elektroinštalacije, programiranje in izdelavo tankih pločevin kooperante po vsej Sloveniji.

V okviru odprtja novih prostorov je sekretar Obrtne zbornice Ribnica Pavel Hočevar izročil Mariji Janeš, ki je članica upravnega odbora na obrtni zbornici že tretji mandat, priznanje za njeno prizadevno delo. Slovesnega odprtja nove pridobitve podjetja, za katerega je Hočevar dejal, da je družbeno odgovorno podjetje, ki je lahko drugim za zgled, se je med drugimi udeležil tudi župan občine Loški Potok Ivan Benčina.

Članek je bil objavljen v 29. številki Dolenjskega lista 20. julija 2017

M. Leskovšek-Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava