Fatimska obletnica in slovensko-hrvaško romanje

13.10.2017 | 11:00

Fatimska obletnica in slovensko-hrvaško romanje

V soboto, 14. oktobra, bo v Stični potekalo vseslovensko obhajanje 100. obletnice Marijinih prikazovanj v Fatimi, ki bo hkrati tudi tradicionalno romanje in srečanje vernikov iz dveh Slovenije in Hrvaške.

Skupaj se bomo Bogu zahvalili za vse milosti, ki jih po Marijinih rokah in priprošnjah tudi danes prejemamo Slovenci in Hrvati. Posebej za to priložnost bo v Stično prišla delegacija iz Fatime in z njo tudi fatimski kip Marije Romarice. Srečanje bo potekalo v duhu gesla: Skupaj živeti Marijin klic. Slovesnost bo vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM ob somaševanju slovenskih in hrvaških škofov in duhovnikov.

Duhovni program se bo v stiški baziliki začel ob 9.30, slovesna maša bo ob 11. uri. Med mašo bomo slovenski in hrvaški narod posvetili Mariji. Po maši bo procesija s kipom Marije Romarice v spremstvu več kot 64 fatimskih kapelic, ob katerih že vse poletje po župnijah molijo verne družine. Pred baziliko bo postavljen velik šotor, v katerem bo po slovesnosti priložnost za prijateljsko druženje, kosilo iz popotne torbe ali pa po naročilu pri domačih gostincih.

Duhovna priprava, posebna fatimska tridnevnica, je potekala po župnijah zadnje tri sobote pred slovesnostjo. Odbor je pripravil tudi knjižico s programom in potekom slovesnosti, ki jo bodo udeleženci dobili ob prihodu v Stično.

V septembru 2014 smo se Slovenci pridružili Hrvatom pri njihovem češčenju predragocene Kristusove krvi v Ludbregu pri Varaždinu, letos se nam bodo oni pridružili pri češčenju fatimske Marije v Stični.

To bo že 6. slovensko-hrvaško srečanje. Slovenski odbor za pripravo srečanja vodi celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek, hrvaški odbor pa varaždinski škof msgr. Josip Mrzljak. 

Janez Gril, koordinator slovenskega odbora

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

13.10.2017Oceni Ups!! 

Ko boste v Fatimi poskusite izvedeti kaj je tretja fatimska skrivnost ... V Vatikanu jo do potankosti poznajo, a z njo nočejo seznaniti javnosti. Menda napoveduje apokalipso - konec rimokatolicizma .... Za ene apokalipsa, za druge odrešenje ....

13.10.2017Oceni abecedarij 

ni več skrivnost...meja v Piranskem zalivu gre po sredinski črti...edino pravično je in spodobi se...

16.10.2017Oceni marko123 

verski turizem cveti, ni kaj...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava