130-let prvega atletskega zapisa v Sloveniji: Sokoli so skakali v Bršljinu

11.10.2017 | 10:55

130-let prvega atletskega zapisa v Sloveniji: Sokoli so skakali v Bršljinu
130-let prvega atletskega zapisa v Sloveniji: Sokoli so skakali v Bršljinu
130-let prvega atletskega zapisa v Sloveniji: Sokoli so skakali v Bršljinu

V petek, 6.10.2017, je Atletski klub Krka v konferenčni dvorani Tovarne zdravil Krka pripravil akademijo ob 130. obletnici prvega atletskega zapisa v Sloveniji. Ta zapis sega v leto 1887, ko so v Bršljinu sokoli prvič tekmovali v skoku v višino in daljino. Na prireditvi so se zbrali nekdanji in sedanji atleti, sodniki, organizatorji atletskih tekmovanj, člani upravnih odborov in povabljeni gostje, med katerimi sta bila tudi predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar in župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni.

Prireditev je povezoval Sašo Đukić. Igor Vidmar je vodil pogovore z nekdanjimi vrhunskimi novomeškimi atleti Janezom Penco, Darkom Cujnikom, Igorjem Primcem in še aktualnim atletom Primožem Kobetom. Gosta pogovorov sta bila tudi olimpijski in svetovni prvak Primož Kozmus ter bivši atlet in sedanji kolesarski olimpijec-paraplegik Primož Jeralič. V pogovorih smo slišali veliko lepih in zanimivih atletskih zgodb.

Na akademiji je predsednik kluba Mario Mohorović podelil častno plaketo Jožetu Colariču, predsedniku uprave in generalnemu direktorju Tovarne zdravil Krka, za 20-letno generalno pokroviteljstvo kluba in dolgoletno podporo novomeški atletiki. Plaketo je v njegovem imenu prevzel dr. Boris Dular.

Po slavnostni akademiji so se udeleženci družili ob prigrizkih še dolgo v noč obujali spomine na atletske dogodke in uspehe. Rdeča nit njihovih pogovorov je bila ljubezen do atletike kateri so in ji bodo ostali zvesti še naprej.

V sklopu praznovanja 130. obletnice prvega atletskega zapisa v Sloveniji je postavljena tudi razstava, ki prikazuje ključne dogodke v razvoju atletike v Novem mestu in športnike, ki so postavljali mejnike, dosegali rekorde in sodelovali na največjih mednarodnih tekmovanjih. Na 16-ih panojih je gradivo na ogled v drevoredu ob Rozmanovi cesti pod Novim trgom v Novem mestu. Natisnjena pa je tudi slavnostna brošura »130 let atletike v Novem mestu«.

AK Krka

Galerija

_rz (01)
_rz (02)
_rz (03)
_rz (04)
_rz (05)
_rz (06)
_rz (07)
_rz (08)
_rz (09)
_rz (10)
_rz (11)
_rz (12)
_rz (13)
_rz (14)
_rz (15)
_rz (16)
_rz (17)
_rz (18)
_rz (19)
_rz (20)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava