V drugo uspelo - veseloigra na Trški gori

25.9.2017 | 13:10

V drugo uspelo - veseloigra na Trški gori
V drugo uspelo - veseloigra na Trški gori

Turistično kulturno društvo Trškogorsko srce je v sodelovanju s Kulturnim društvom Dober dan teater, z Vesel teatrom iz Dolenjskih Toplic, s pevci Vaški zvon iz Prečne, z Moškim pevskim zborom iz župnije Šentpeter - Otočec, s Trškogorskimi ljudskimi pevkami pripravilo ljudsko igro s petjem z naslovom Na Trški gori. Igro sta leta 1936 spesnila Metka in Danilo Bučar, premierno pa je bila uprizorjena 28. 3. 1936 v Šentjakobskem gledališču v Ljubljani. Po letu 1945 je gradivo obležalo v predalu, igra ni bila nikoli v celoti ponovno predvajana. K sodelovanju smo povabili amatersko gledališko skupino Dober dan teater, ki ga poleg izvrstnega dela odlikuje še stoletna tradicija skrbi za gledališče na območju Dolenjske. Režiser igre je g. Franci Plut, za koordinacijo igralskega dela je skrbela predsednica društva Dober dan teater ga. Jana Zorko, za etnološki del ga. Martina Fekonja in ga. Ivica Križ iz Dolenjskega muzeja, za kostumografijo in celostno podobo igre ga. Jožica Verček.

Igra se je uprizorila na prostem - to je na Trški gori pred cerkvijo, med vinogradi in zidanicami, kjer je doma srce vsakega Dolenjca, kjer si krepi dušo z delom, glasbo, petjem in dobro voljo. Metki Bučar je uspelo ubesediti značajske poteze Dolenjca, med katerimi izstopata veselje in smisel za humor, Danilo Bučar je dodal glasbeno kuliso tako, da je mojstrsko prelil ljudske napeve v glasbo ter uspel ohraniti veselost in lahkotnost. Ljubitelji, ki delo poustvarjajo želijo veseloigro še dodatno približati gledalcem in okolju. Igro smo premierno izvedli 22. septembra 2017.

TKD Trškogorsko srce si intenzivno prizadeva, da bi ponovno obudilo nekoč znano romarsko in turistično središče, Trško goro. Trška gora je v življenju tako njenih prebivalcev kot samega Novega mesta igrala pomembno vlogo, ki v zadnjih letih močno usiha. TKD Trškogorsko srce deluje že peto leto. Kljub temu je uspelo v širšem prostoru biti prisotno na veliko pomembnih turističnih in etnoloških dogodkih in postati organizator nekaterih izmed dogodkov. Prepoznaven dogodek je Pesem na Trški gori, katerega organiziramo vsako leto po zahvalni maši v mesecu oktobru za dobro letino v cerkvi in povabimo skupine ljudskih pevcev in pevk iz našega okolja. Obudili smo tradicijo štantov na Trški gori za žegnanje in štante napolnili z izdelki domače obrti z našega okolja.

Jožica Verček in Martina Fekonja
foto: Miran Mencin

Galerija

veseloigra (01)
veseloigra (02)
veseloigra (03)
veseloigra (04)
veseloigra (05)
veseloigra (06)
veseloigra (07)
veseloigra (08)
veseloigra (09)
veseloigra (10)
veseloigra (11)
veseloigra (12)
veseloigra (13)
veseloigra (14)
veseloigra (15)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

25.9.2017+2     + (2)     – (0)     Oceni opazovalec s Trške gore 

Trška gora je že dolgo oživljena in prebujena. Prenehajte že z tem, da ni. So tudi druga društva na Trški gori in ne samo vi. Lp

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava