Najtežja slovenska buča je dolenjska buča

25.9.2017 | 14:10

Najtežja slovenska buča je dolenjska buča
Najtežja slovenska buča je dolenjska buča

V Mozirskem gaju je potekalo 7. Državno tekmovanje v tehtanju buč in k nam so romale buče velikanke z vse Slovenije. Kar 20 buč se je potegovalo za laskavi naslov najtežje buče v Sloveniji. Na koncu je naslov dobila 639 kg težka buča Uroša Fifolta, iz Novega mesta.

2. mesto si je prislužila 529 kg težka buča Martina Jeharta iz Slovenj Gradca,

3. mesto pa 482 kg težka buča Janka Lovšeta iz Trebnja.

Večina buč je tehtala več kot 200 kg, letos pa smo prvič stehtali celo lubenice. Med dvema je naslov najtežje dobila tista, ki je imela 60 kg. Tako člani društva Bučmani iz Oplotnice kot predstavniki Mozirskega gaja, kateri smo skupaj organizirali 7. Državno tekmovanje v tehtanju buč, upamo, da bo naslednje leto v Gaj prišlo tudi več lubenic.

Še posebej smo ponosni na to, da je tekmovanje podprlo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, z obiskom pa nas je počastila državna sekretarka, mag. Tanja Strniša.

V komisiji, ki je skrbela, da bo tekmovanje potekalo tako kot je treba, sta bila športni novinar RTV Slovenija in domačin v Mozirju, Ivo Milovanovič, ter predstavnica podjetja Lotrič meroslovje, Urška Habjan. Prireditev je povezovala Maja Horvat.

Kljub temu, da letos rekorda nismo podrli, saj vremenske razmere za buče velikanke niso bile najbolj ugodne, pa smo veseli, da je do konca razstave v Mozirskem gaju na ogled kar 20 velikih in zelo lepih buč, ki poleg razcvetenih gredic in bučnih aranžmajev čakajo, da si jih ogledate.

Razstava buč bo odprta še do 8. oktobra.

Ob koncu razstave bomo Gaj za kratek čas zaprli,  v našo družbo pa vas vabimo spet 1. decembra, ko se bo prebudila zimska pravljica, s kar milijon pisanih lučk – Božična bajka Slovenije.

Se vidimo!

Maja Horvat
Koordinatorka marketinga in vodja PR za Mozirski gaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava