DL: Portret tedna - Franc Anderlič

25.9.2017 | 13:40

DL: Portret tedna - Franc Anderlič

Franc Anderlič iz Zbur, letošnji prejemnik občinske nagrade občine Šmarješke Toplice, je sinonim za gasilstvo. Član Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Zbure je že več kot petdeset let, trideset let ga tudi vodi, vse od ustanovitve samostojne občine je poveljnik štaba Civilne zaščite, obenem je aktiven v Gasilski zvezi Novo mesto, v kateri opravlja naloge podpredsednika, poleg tega pa je že tri desetletja tudi sodnik gasilskih športnih disciplin.

Gasilstvu je resnično predan in ga spremlja od malih nog, saj je bil njegov oče ustanovni član PGD Zbure. »Biti gasilec mi pomeni čast in ponos. Delati za ljudi, še zlasti v stiski, je nekaj najlepšega,« pove Frenk, kot mu reče večina. Vesel je, da je gasilstvo, še zlasti pa njihovo društvo, v teh letih napredovalo, da gasilci premorejo veliko boljšo opremo in tehniko kot nekoč. Tudi izobraženi so bolj, za kar si je vedno zelo prizadeval. A to ni želel le od drugih, tudi sam je z izobraževanji dosegel najvišji čin – višji gasilski častnik 2. stopnje.

Kot operativec je pomagal v mnogih požarih in tudi v poplavah, bil kdaj tudi v življenjski nevarnosti, a k sreči se je vedno dobro izšlo. Med gasilci ni le »šef«, čeprav je bil mentor vseh ekip – v PGD Zbure, ki šteje okrog dvesto gasilcev, imajo tako pionirje kot člane in veterane, pa tudi ženske ekipe, ki so uspešne tudi na državnih tekmovanjih. Franc je zdaj mentor in član skupine veteranov. Tudi po njegovi zaslugi društvo premore kar dve ekipi prve pomoči ter ima več pobratenih in prijateljskih društev. V letih njegovega predsedovanja so lepo uredili gasilski dom, ki je v ponos vasi in središče druženja, nabavili so pet gasilskih avtomobilov in jeseni bo v njihovi garaži stal nov avto za prevoz moštva in orodja, do katerega so prišli s pomočjo občine. A zbursko gasilsko društvo kot eno redkih v Sloveniji premore tudi mešani gasilski pevski zbor, ki obogati marsikatero prireditev v občini. Ja, njihovi gasilci »morajo« znati tudi peti.

Franc Anderlič, ki opravlja vodstvene naloge še pri vojnih veteranih, v občinski zvezi borcev, slovenskih častnikih in najbrž še kje, pa je dejaven tudi v lokalni politiki. Že tretji mandat je občinski svetnik in vseskozi predsednik odbora za razvoj, štiri leta pa je bil tudi podžupan. V samostojni šmarješki občini vidi prednosti, saj se je v desetih letih marsikaj naredilo, kar se sicer ne bi. Franc ima zasluge za prijateljska srečanja krajev Zbur Evrope – pred dvema letoma so se kot gostitelji odlično izkazali, letos pa gredo v Zbure v Švico.

Ima tako dejaven človek ob službi sploh še kaj časa za družino in hobije? Franc se nasmeje in pravi, da se vse da, če se hoče, gotovo pa ne bi šlo brez razumevajoče družine: žene Stanke, sinov Francija in Andreja ter njunih družin. Vsi so seveda v gasilskih vrstah, kot pravi naš sogovornik, pa je najbolj vesel, da kot družina držijo skupaj in se imajo lepo.

60-letni Franc Anderlič ima od letošnje pomladi še en nov naziv – postal je upokojenec. V nasprotju z mnogimi, ki že mnogo let prej računajo dneve, kdaj bodo nastopili upokojenski stan, sam ni bil tak. »Res sem rad hodil v službo, tako da sem bil presenečen ob novici vodstva Elektra, da sem 40 let delovne dobe dopolnil že pred meseci,« pove Franc, po poklicu avtomehanik, ki je nekaj let delal kot poklicni šofer, a večino delovne dobe je »pridelal« v Elektro Novo mesto, kjer je bil glavni za nabavo in vodja skladišč.

A tudi zdaj mu ni prav nič dolgčas. Sicer pa se najbolj sprosti ob delu v vinogradu v Starih vinih. Njegov cviček je na ocenjevanjih že večkrat prejel tudi medalje.

Članek je bil objavljen v 25. številki Dolenjskega lista 22. junija 2017

Lidija Markelj

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

25.9.2017Oceni butec&butec 

A je to od malega poslanca brat?

26.9.2017Oceni bralec 

Ne more bit brat, ker je mali poslanc zloo pokvarjen.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava