Lahkih nog naokrog po Albaniji in Kosovu

25.9.2017 | 11:40

Lahkih nog naokrog po Albaniji in Kosovu

Četrtkovo popoldne je bilo v naši knjižnični dvorani potopisno obarvano. Katarina in Rok Hočevar, mlad popotniški par, sta nas v sliki in besedi mnogoterih znamenitosti in prigod popeljala med skrita dragulja Balkana – v Albanijo in na Kosovo.

Skupaj sta prepotovala že kar nekaj sveta, stopila na vse kontinente (razen Antarktike) in bila v že več kot petdesetih državah. Pri potovanjih ju najbolj zanima narava, različna podnebja in s tem povezano različno rastlinstvo ter živalstvo; tudi oblika pokrajine. Rada kampirata, ker sta tako najbližje naravi, rada se vozita po podeželju, saj sta tako bližje lokalnemu prebivalstvu. Ker je Rok arhitekt, zavijeta tudi v kakšno mesto in si ogledata zanimive stavbe.

Na potep po Albaniji in Kosovu sta se odpravila med prvomajskimi počitnicami leta 2016. Pred odhodom na desetdnevno raziskovanje sta o teh dveh državah vedela bolj malo. Zanimalo ju je predvsem Kosovo – kako se držijo kot nova država, v Albanijo pa ju je pritegnila lepa narava.

Na potepu sta prevozila skoraj štiri tisoč kilometrov in obe državi prečesala po dolgem in po čez. Na Kosovu so ju prijazno sprejeli. Vsi so ju bili izredno veseli in navdušeni nad tem, da sta turista, da po teh krajih ne potujeta po »družinskih vezeh«. Očaralo ju je mesto Prizren, v nadaljevanju poti pa je Albanija potrdila svoj sloves čudovite narave – turkizno jonsko morje, plaže, na severu države pa hribi in gorska jezera.

Vsekakor si velja ogledati Prištino (izpostavljata kosovsko nacionalno knjižnico Pjetër Bogdani), slapove Mirusha, jezero Komani, Berat (mesto tisočerih oken) ter okusiti lokalno hrano.

Ker sta tamkajšnje kraje obiskala izven sezone (večina kampov in hotelov se odpre šele s prvim majem), sta bila kot ena redkih turistov dostikrat posebna zanimivost in tudi zato je bilo potovanje prava dogodivščina.

Obisk teh dveh draguljev priporočata vsakomur z malo avanturistične žilice. Besedne in slikovne vtise s te poti in mnogih drugih pa najdete na njunem avtorskem blogu Lahkih nog naokrog. Zemljevid sveta je zanju navdih. Navdih za nove poti. In prav slednjih jima želimo še mnogo.

Mateja Kus, Knjižnica Brežice

Galerija

potopis (1)
potopis (10)
potopis (2)
potopis (3)
potopis (4)
potopis (5)
potopis (6)
potopis (7)
potopis (8)
potopis (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava