Cona 30 na cesti mimo šole za varnejšo pot otrok

24.9.2017 | 10:15

 Cona 30 na cesti mimo šole za varnejšo pot otrok
 Cona 30 na cesti mimo šole za varnejšo pot otrok

Občina Krško in Direkcija RS za infrastrukturo sta v tem letu pristopili k umirjanju prometa na Zdolski cesti, vse od krožišča pri podmornici do ribnika Resa, s ciljem večje varnosti otrok na poti v šolo in domov. Zaključek projekta so v okviru Evropskega tedna mobilnosti tudi slovesno obeležili.

Kot je na dogodku poudaril župan občine Krško mag. Miran Stanko, je celovit projekt v višini okoli dvesto tisoč evrov, pri čemer je del sofinancirala tudi direkcija, vključeval ureditev krožišča na križanju Zdolske in Sremiške, ureditev pločnikov, avtobusnih postajališč, kolesarskih pasov, dodaten prehod za pešce pri vhodu proti telovadnici, novo asfaltno prevleko ter nove talne in vertikalne označbe, vključno s kolesarskimi pasovi.

Pri talnih označbah gre, kot je pojasnila vodja projekta na občini Romana Pečnik, za prenos dobre prakse iz severne Evrope in enega prvih takih projektov v Sloveniji. S pisano ureditvijo območja šole se voznike opomni, da hitrost in način vožnje prilagodijo okoliščinam na cesti (območje šole in poti v šolo). Zvišanje pozornosti voznikov, sploh v današnjem času polnega raznih motenj in znižanja hitrosti vozil je eden ključnih dejavnikov, kako z vidika oblikovanja prometne infrastrukture pripomoremo k prometni varnosti, predvsem najbolj ranljivih udeležencev v prometu.

Najbolj so se pridobitve razveselili na OŠ Jurija Dalmatina Krško, ki so dogodek popestrili s pesmijo in plesom, ter ob koncu pod nebo spustili 32 pisanih balonov, namreč na šoli je 32 oddelkov učencev in, kot je dejala njihova učenka: »Naj 32 pisanih balonov s svojimi mavričnimi barvami opomnijo vse voznike, da prilagodijo hitrost vožnje. Saj smo v bližini otroci.«

Občina Krško

Galerija

u-krsko (1)
u-krsko (10)
u-krsko (11)
u-krsko (2)
u-krsko (3)
u-krsko (4)
u-krsko (5)
u-krsko (6)
u-krsko (7)
u-krsko (8)
u-krsko (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava