DL: V viniško šolo čez državno mejo

23.9.2017 | 16:45

Ines Žlogar

Ines Žlogar

Osnovno šolo v Vinici obiskuje 145 otrok, od tega 11 iz Hrvaške – Brez likvidnostnih težav – Pričakujejo obnovo kuhinje in nov kombi

Osnovno šolo v obmejni Vinici je v šolskem letu, ki se zaključuje, obiskovalo 145 učencev, kar je pet več kot minulo šolsko leto. Razveseljivo je, da se je zadnja leta število učencev v razredih povečevalo, saj je bilo letos v tretjem razredu 15 učencev, v drugem 17 in v prvem 22 otrok.

Viniško osnovno šolo obiskujejo otroci iz krajevnih skupnosti Vinica in Sinji Vrh, a tudi iz sosednje Hrvaške. Lansko šolsko leto je vsak dan državno mejo prečkalo devet učencev, letošnje pa 11. Šola ima tudi vzgojno-varstveno enoto predšolskega programa, v kateri je bilo tako v lanskem kot v letošnjem šolskem letu v povprečju 52 otrok. V iztekajočem se šolskem letu je bilo na šoli devet čistih oddelkov, v vrtcu pa trije oddelki, poleg tega pa še tri skupine oz. en oddelek podaljšanega bivanja. Sicer pa za nemoteno vzgojno-izobraževalno delo v šoli skrbi 19 strokovnih delavcev, v vrtcu pa sedem, poleg njih je zaposlenih še 10 administrativno-tehničnih delavcev.

Ravnateljica Ines Žlogar poudarja, da šola nima likvidnostnih težav in da imajo ves čas, odkar je ravnateljica, presežke, denar pa namenjajo za opremo in investicijska vlaganja. Pri tem pa opozori, da je trenutno v najslabšem stanju šolska kuhinja, saj je oprema stara in dotrajana, kar daje videz zanemarjenosti, čeprav to ne drži. Zato je kuhinja potrebna celovite obnove, kajti okvare so pogoste, popravila pa zelo draga. Ob vsakem obisku inšpektorjev pa dobijo nove naloge za odpravo pomanjkljivosti.

Tudi šolski kombi je za vzdrževanje zelo drag, saj je bil v zadnjih dveh letih deležen večjih popravil. Glede na to, da je star že 13 let, ravnateljica opozarja, da bo treba v prihodnjem letu načrtovati nakup novega, saj brez njega ne morejo, kajti na šoli je precej vozačev. In četudi je viniška šola majhna in nimajo veliko učiteljev, ti nimajo svojega prostora. Sicer pa je bila šola leta 2014 deležna celovite energetske sanacije, leto pozneje pa so temeljito obnovili še igrišče in okolico.

Kako pomembna je šola na podeželju, pove tudi to, da je viniška šola s svojim delom vpeta v kulturno življenje kraja, še posebej pri oblikovanju programov za proslave, odprtja in druge prireditve. Sodelujejo pri izobraževanju strokovnih delavcev šole in vrtca, staršev in učencev, sodelujejo v kulturnih programih, pri akcijah za varovanje okolja, zdravja in lastnine, pri izvedbi nacionalnega preverjanja znanja, raziskav, projektov, pri izvajanju rednih pedagoških praks in še kje.

Članek je bil objavljen v 25. številki Dolenjskega lista 22. junija 2017

M. Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (10)

23.9.2017+2     + (2)     – (0)     Oceni Bivši učenec iz Vinice 

Osnovna šola v Vinici je najbolša na svetu. Tudi takrat ko sem jaz hodil v šolo ( pred 50 leti) smo imeli sošolce iz Hrvaške. Učitelji so bili enkratni , ker so nas ogromno naučili (Režek (oba), Troha (oba) Mohor (oba) Perko(oba) Kordiš (oba) o pa še Ružica ..... Itd Hvala vam tovariši ostali ste mi v lepem spominu.

23.9.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni dragatušac 

v primeru oš dragatuš je vinica zakon šola!!tu ne gledajo po priimkih,pomagajo pri učenju,razlagajo in učijo snov kot se spodobi, in otroke nimajo za retardirane kot v dragatušu,sam en kiks,bom otroka prepisal in vozil v vinico

24.9.2017Oceni Vi ičanka 

abecedarij dobro da sitle da kaj poves

24.9.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni belokranjka 

Točno tako je, kot pravi bivši učenec. Jaz sem hodila pred 40.leti in poznam vse naštete učitelje. Kamorkoli smo šli naprej v šolo smo imeli najboljšo podlago in profesorji so nas spraševali kam smo hodili v šolo. O učencih iz Hrvaške pa le najboljše, še danes smo prijatelji!

24.9.2017Oceni lara1991 

Belokranjac? Anonimno? Najboljše je tako kritizirat??!! Miška!😄

24.9.2017Oceni Majda Šuštar 

Lara1001- Majda Šuštar

24.9.2017Oceni abecedarij 

za domovino, s Titom naprej

25.9.2017Oceni kumrovec 

Z mrtvim človekom naprej !

25.9.2017Oceni Resnično 

Dobro da je diktator ,morilec umrl res je bil prvoklasna baraba tud kradu je in zivel v razkosju kot noben voditelj v tistem casu

25.9.2017Oceni Leljačina 

Večna slava in čast Človeku, kateremu se je veličini njegove osebnosti in veličini njegovega dela ob zadnjem slovesu poklonilo 209 delegacij iz 127 držav, štirje kralji, pet princev, šest predsednikov parlamenta, 31 predsednikov držav, 22 predsednikov vlad, 47 zunanjih ministrov! S tem so izkazali priznanje tudi partizanskemu gibanju, ki je bilo pomemben del evropskih anti nacističnih zmagovalnih sil!! Gibanju zoper največje klavce in njihove hlapčke v zgodovini človeštva! Večna mu slava! Njemu in vsakemu, ki je kakor koli pripomogel k propadu nacifašizma!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava