DL: Pet desetletij nogometne zgodbe

22.9.2017 | 10:45

Jubilej so na Mirni praznovali nogometno – s predstavitvijo selekcij in nogometnimi tekmami, na osrednji slovesnosti pa so namenu predali še novo tribuno. (Foto: J. S.)

Jubilej so na Mirni praznovali nogometno – s predstavitvijo selekcij in nogometnimi tekmami, na osrednji slovesnosti pa so namenu predali še novo tribuno. (Foto: J. S.)

Mirnski nogometaši so praznovali 50-letnico delovanja – V klubu več kot 100 aktivnih otrok – Pet nogometnih igrišč in po novem še tribuna

Na Mirni se lahko pohvalijo z najstarejšim športnim kolektivnim društvom v Temeniški in Mirnski dolini, saj je tukajšnji nogometni klub pretekli konec tedna praznoval 50-letnico svojega delovanja. Nogometno zgodbo so namreč v kraju začeli pisati leta 1967, danes pa so zadovoljni tako s številom mladih članov kot tudi z nogometno infrastrukturo.

»Želja po nogometu je bila na Mirni velika,« pripoveduje Milan Tintor, ki je v mirnski nogometni ekipi sodeloval vse do leta 1973. »Bilo je veliko dela. Zelenica je bila takrat še gmajna, ki jo je bilo treba pokositi, nato smo lahko zakoličili teren,« se še spominja nogometnih začetkov na Mirni. Na prvi uradni fotografiji so barve mirnske ekipe zastopali: Jože Zakrajšek, Božo Ponikvar, Franc Jalovec, Mirko Ajdišek, Rudi Horvat, Milan Tintor, Jože Logar, Panća, Milan Turk, Marko Tratar, Alfonz Tratar, Slavko Šmuc, Ivan Kramer in Zvone Avsec.

A vsaka organizacija ima svoje vzpone in padce in tako je tudi mirnskemu klubu v nekem trenutku zmanjkalo zanosa. Pokojni mirnski gostilničar Andrej Kolar je nato stvari vzel v svoje roke in leta 1982 ustanovil Nogometni klub Vejar, ko se je tudi začelo tisto poglavje v mirnski nogometni zgodovini, ki se piše še danes. S prav tako že pokojnim Darkom Krištofom sta zbrala okrog sebe nogometne navdušence in pokazali so se prvi uspehi.

Leta 1988 se je klub preimenoval v Nogometni klub Mirna, devetdeseta leta pa so bila nato za mirnski nogomet zlata leta, saj so fantje nizali uspehe tudi v prvi ligi MNZ, igrišče je s pomočjo lokalne skupnosti in takratnega predsednika Boška Vujasina dobilo prvo ograjo, klub pa prenovljene prostore. Pod vodstvom Dejana Smuka je klub kot Nogometni klub Interflash Mirna praznoval 30-letnico delovanja, nato pa je vodenje kluba prevzel Dražen Šmuc, ki mu predseduje tudi danes, ko se klub imenuje Nogometni klub Dana Mirna.

»Na Mirni živimo za nogomet. Upam, da tako tudi ostane,« pravi Šmuc. Danes je namreč klub ponosen na prehojeno pot, ki je omogočila, da se v petih starostnih skupinah lahko pohvalijo z več kot 100 aktivnimi otroki, med njimi je tudi nekaj deklet. Najstarejša selekcija so starejši dečki, U15, ki imajo dva trenerja – Boštjana Kolenca in Marka Pateta. Selekcijo U13 vodi Grega Erman in selekcijo U11 Simon Čulk, Matjaž Mrak je trener selekcije U9, Matjaž Ožek pa je trener najmlajše selekcije U7. »Naš glavni cilj je čim več otrok spraviti izza računalnikov in telefonov na igrišče v lepo naravo,« pove Šmuc.

Sicer pa so na Mirni zadovoljni tudi z nogometno infrastrukturo, še pravi Šmuc. Poleg osrednjega igrišča imajo za trening na voljo še tri pomožna igrišča na zelenici in enega na umetni travi, po novem pa se lahko pohvalijo tudi s tribunami, ki so jih prav ob praznovanju jubileja slovesno predali namenu.

Članek je bil objavljen v 24. številki Dolenjskega lista 15. junija 2017

J. Sinur

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava