Jutri spomin na padle borce pri Beceletovi jami, kjer se je ubil Batreja

22.9.2017 | 11:15

Foto: arhiv; J. P.

Foto: arhiv; J. P.

KO ZB NOB Otočec bo v soboto, 23. septembra, 11. uri organizirala slovesnost v čast borcem proti okupatorju pri Beceletovi jami (Zagrad pri Otočcu). Spomnili se bodo tragičnih dogodkov pred 75-imi leti, ko je v boju za svobodo izgubilo življenje več aktivistov OF, ki so delovali na področju Otočca in okolice, med njimi tudi narodni heroj Vinko Paderšič - Batreja.

ZGODOVINA

Sredi julija 1942 se je začela velika italijanska ofenziva v Ljubljanski pokrajini in je trajala do začetka novembra 1942. Novo mesto in levi breg Krke je zajela v šesti fazi (od 12. do 22. septembra).

22. september 1942

Italijani se razmestijo na levem bregu Krke, največ na območju Trške gore in Št. Petra.

Partizanske skupine si poiščejo zatočišče v bližini Runčeca, Hmeljnika in Nove Gore.

Aktivisti se pod vodstvom Vinka Paderšiča - Batreje in Dušana Jereba - Štefana zatečejo v Hmeljnik. Ker se tam ne počutijo varne, se razdelijo v manjše skupine. Ena se zateče v opuščeni odtočni kanal gradu Bajnof, druga v kraško jamo v Žlebeh pod Trško goro in tretja v Beceletovo jamo pri Zagradu. Posamezniki poiščejo zatočišče v višjih predelih rajona.

23. september 1942

Aktivisti v Žlebeh in Beceletovi jami so izdani. Italijani obkolijo Beceletovo jamo; začne se odpor obkoljenih. Del skupine v Žlebeh se medtem preda Italijanom.

Razen Vinka Paderšiča - Batreje, ki zadnji naboj prihrani zase, se aktivisti iz Beceletove jame predajo. V Zagradu aretirajo tudi tri aktivistke.

24. september 1942

Italijani v Kraševčevem borštu usmrtijo šest ujetnikov, ki so jih zajeli v Zagradu, in tri od štirih, ki so se predali v Žlebeh. Zaradi nosečnosti prizanesejo eni od aktivistk iz druge skupine in jo pošljejo v taborišče.

26. september 1942

Pri Starem gradu ustrelijo dvanajst talcev, pripeljanih iz novomeških zaporov, in se tako maščujejo za smrt svojega oficirja in vojaka, ki sta padla pred Beceletovo jamo.

Pred petinsedemdesetimi leti so izgubili življenje borci proti okupatorju, aktivisti ter aktivistke OF: narodni heroj Vinko Paderšič - Batreja; Vinko Kos, Alojz Gregorčič, Franc Sajevic, Meri Becele, Fani Krašovec, Frančiška Sajevic, Mirko Grabnar, Franc Medved, Janez Kotar in dvanajst talcev, ki jih je italijanska vojska zajela v času ofenzive med Šmarjeto in Tržiščem. Slava jim!

KO ZB NOB Otočec

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (75)

22.9.2017+7     + (9)     – (2)     Oceni gofo 

Pri Beceletovi jami nastaja pravi spominski park. Vse pohvale ZB Otočec.

22.9.2017–1     + (3)     – (4)     Oceni jože 

upam da ga financirate iz lastnih žepov. se mi pa zdi, da imamo slovenci največ narodnih herojev na prebivalca in potemtakem je čudno da smo imeli vojno cela 4 leta. po drugi strani pa bi bilo zanimivo slišati obrazložitve, čemu so ti ljudje postali heroji celotnega slovenskega naroda in kaj pomembnega so za narod storili?! slava 12im nedolžnim slovencem, ki so bili zaradi revolucionarne razposajenosti umorjeni kot talci.

22.9.2017+2     + (4)     – (2)     Oceni butec&butec 

Jože,takih kot siti tudi ljubi bog ne mara

22.9.2017+3     + (4)     – (1)     Oceni kundak 

@jože, ti si navaden, pa res navaden podrepni parazit. Tako sprenevedanje je kar žaljivo za navadne in dela voljne ljudi.Vsa svobodoljubna Slovenija je bila takrat in sedaj na strani partizanov, le peščica, ki jh zagovarjaš pa pod cerkveno in tujo komando in končnimi cilji. Pa prosim nehaj podžigati neumne strasti.

22.9.2017—     + (6)     – (6)     Oceni Lokvanj 

Veliko slovenskih herojev je zločincev,ubogi narod kaj slavi

22.9.2017Oceni Jole 

Kaj so bili to revolucijonarji komunisti ali kaj drugega

22.9.2017–2     + (1)     – (3)     Oceni Abecedarij 

Joze zelo dobro si napisal

22.9.2017–2     + (2)     – (4)     Oceni Kafka 

Dogodki so čisto nepomembni za današnji čas.Bolj pomembno je kaj je bilo leta 1991 ko nas je napadla zločinska komunistična JNA ,ki je bila naslednjica partizanov.kdo pa hodi na te vase maskarade starcki ki celo zivljenje zivijo na privilegijah in na drzavnih jaslih sram vas bilo izkoriscate dogodke med vojno za hujskastvo med ljudmi.

22.9.2017–3     + (3)     – (6)     Oceni jože 

parazit? zakaj? ker mi grejo na jetra tile miti in legende o 'narodnih herojih in NOB?? kaj je baterija naredil za slovenski narod da je postal narodni heroj??? a to da se je skrival po podgurju in si nakoncu poslal kuglo v glavo, ker se je usral italjanov, je nekaj kar si zaluži naziv heroja celotnega naroda???? večji heroji so tile nedolžni talci, ki so jih zaradi takih baterij, nedolžne pobili. druga svetovna vojna bi se z ali brez partizanščine in NOB, končala istega dne, ob isti uri. kaj pa so partizani sploh osvobodili? katero bitko so dobili? samo skrivanje in provokacije so bile, zaradi katerih so potem nastradali nedolžni slovenci...

22.9.2017—     + (2)     – (2)     Oceni Abecedarij 

Partizani oziroma skrivaci so se sli drzavljansko vojno in revolucijo ,ne zasluzijo si penzij .

začetnapredhodna Stran: 1/8naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava