Novomeščani tretji na regati okoli Krka

12.9.2017 | 14:15

Novomeščani tretji na regati okoli Krka
Novomeščani tretji na regati okoli Krka

Že drugič zapored se je ekipa Jadralnega kluba Krka odpravila na zdaj že tradicionalno 4. regato okoli otoka Krka. Tokratna regata TOK 2017 se je začela v Selcah in je potekala v nasprotni smeri urinega kazalca do cilja v Novem Vinodolskem v skupni dolžini cca. 60 navtičnih milj. Start regate je bil v petek, 8. 9. 2017, ob 19. uri zvečer, vremenska napoved pa je bila obetavna. Celotna ekipa 6 članov posadke se je zbrala na samem startu, kjer smo razdelili posamezne vloge na jadrnici.

Na štartu letošnje TOK 2017 se je zbralo 18 jadrnic. Vse jadrnice so dobile GPS napravo za sledenje. Čez dan je kazalo, da bo regata zanimiva, saj je bilo do 15 vozlov vetra, uro pred startom pa je veter skoraj čisto prenehal in ostalo ga je zgolj za vzorec do 4 vozlov. Tako smo vse jadrnice pred startom izobesili največja jadra – spinaker. Na samem startu je bila zato precejšnja gužva, lažje manjše jadrnice so dobile nekaj prednosti in tako je bilo naslednjih 20 ur. Čas je mineval, naše hitrosti pa so bila zelo nizke oz na trenutke nične. Noč smo preživeli v tišini, saj ni bilo vetra, niti ni bilo slišati šumenja valov, spremljala pa nas je luna in naše jadrnice so bile kot mesečnice na morski gladini. Dopoldne smo še vedno čakali na vsaj malo vetra, ki pa ga ni in ni bilo od nikoder. Okoli 15. ure pa se nas je bog Pozejdon usmilil in pričel je pihati zmeren jugo, jadrnica se je nagnila v veter in pridobila na hitrosti, mi pa smo dobili dodatno vzpodbudo, da dokončamo regato. 

S 6 vozli hitrosti smo nadaljevali vzdolž otoka proti Baški. Ob sončnem zahodu smo dosegli Staro Baško in z juga se krepil veter, tako so nas pred senjskimi vrati že spremljali visoki valovi in pa sunki vetra do 38 vozlov. Skrajšali smo jadra in z visoko hitrostjo drveli proti cilju. Na drugi strani otoka smo imeli veter v pol krmo in visoki valovi so nas dohitevali in prehitevali, marsikateri val pa nas je tudi pošteno poškropil. Vse je kazalo, da bomo z visoko hitrostjo prečkali ciljno črto, vendar bolj ko smo se bližali cilju, manj je bilo vetra in na koncu smo zopet ostali v skoraj popolnem brezveterju. Visoki valovi so jadrnico pošteno zibali in po skoraj 28 urah jadranja smo komaj čakali, kdaj bomo lahko prečkali ciljno črto. V temni noči smo gledali soj luči pred nami, kjer je bil cilj, vendar vetra ni bilo od nikoder, metrski valovi pa so tako zibali jadrnico, da nihče od nas ni počival, saj je bilo potrebno stalno prilagajanje jader in krmila, da smo lahko obdržali smer plovbe. Po skoraj dveh urah boja na valovih smo v nedeljo ob 2. uri zjutraj in po 30 urah prečkali ciljno črto v Novem Vinodolskem.

Po napornem jadranju se je prilegel počitek, dopoldne ob 10. uri pa smo se udeležili še razglasitve. Skupno smo zasedli 3. mesto med velikimi jadrnicami.

Jadralni klub Krka

Galerija

_p (1)
_p (10)
_p (2)
_p (3)
_p (4)
_p (5)
_p (6)
_p (7)
_p (8)
_p (9)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

22.9.2017Oceni Pokrajculja 

Glede na to, da sta bila na Kogi kar dva skipperja leta v Sloveniji, bi človek pričakoval najmanj zlat pokal. Očitno za sina Kronosa in Ree elektronski glasovi niso bili dovolj.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava