DL: Plamenke stare že dvajset let

1.9.2017 | 13:30

Pevska skupina Plamen z umetniško vodjo Sabino Šoštarec (spredaj tretja z leve) trenutno šteje enajst pevk, v glavnem iz škocjanske doline in okolice.

Pevska skupina Plamen z umetniško vodjo Sabino Šoštarec (spredaj tretja z leve) trenutno šteje enajst pevk, v glavnem iz škocjanske doline in okolice.

Pevska skupina Plamen, ki od vsega začetka deluje kot sekcija Kulturnega društva dr. Ignacija Knobleharja Škocjan, je postala kar nekakšen zaščitni znak škocjanske občine. Kako tudi ne, ko pa letos prepeva že 20. leto!

Skupina se je osnovala v začetku leta 1997 iz otroškega in mladinskega cerkvenega zborčka Slavčki, katerega korenine segajo v leto 1988. Skupino pevk, ki si rečejo kar Plamenke, združuje enajst deklet, ki iz ljubezni do glasbe in prepevanja vztrajajo kljub številnim službenim in družinskim obveznostim. Od vsega začetka so v skupini: Sabina Šoštarec, ki je od leta 2003 umetniška vodja, ter Jerneja Kic, Mateja Robek Zaletelj, Sonja Mlakar, Romana Zaletelj, po več kot desetletnem premoru pa se jim je pred dvema letoma zopet pridružila Jerneja Srpčič. Ostale pevke so še: Nuška Keglovič, Maja Kovačič, Anja Kovaljev, Melita Pavlič in Tadeja Omrzel. Kot pravi Mateja Robek Zaletelj, so bile del Plamena še nekatere druge pevke, ki pa so zaradi materinstva prekinile sodelovanje v skupini.

Pevska skupina Plamen se je že v začetku delovanja usmerila predvsem v tri- in štiriglasno petje slovenskih ljudskih pesmi. Kasneje so repertoar razširile tudi s tujimi ljudskimi, zabavnimi, umetnostnimi ter dalmatinskimi pesmimi, vendar je največji poudarek ostal na slovenski narodni pesmi ter slovenskih popevkah. Seveda se trudijo, da repertoar vsako leto popestrijo s kakimi novostmi. Običajno vadijo enkrat tedensko v Metelkovem domu, ko imajo pred seboj pomembnejše nastope in projekte, pa se pevke dobivajo tudi večkrat. Na nastopih jih običajno na klaviaturah spremlja umetniška vodja Sabina Pirnar, ki je edina v skupini, ki se z glasbo ukvarja profesionalno, za kakšne posebne priložnosti pa povabijo k sodelovanju Jerneja Šuštaršiča, ki se jim rad pridruži. Posebnosti skupine sta nastop v dolenjski ohcetni noši in petje na porokah pri mašnih obredih.

Na leto naštejejo veliko nastopov – popestrijo razne dogodke v občini, ki je vsa leta njihova podpornica, občne zbore domačih društev, sodelujejo na revijah, prepevajo na porokah, popestrijo poslovna srečanja dolgoletnega sponzorja …

Plamenke so prepričane, da jih bo glasba povezovala še vrsto let in da bodo s svojim ubranim petjem razveseljevale sebe in druge.

Članek je bil objavljen v 21. številki Dolenjskega lista 25. maja 2017

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava