DL: Pločniki v Gradcu zagotovo bodo

22.8.2017 | 12:25

Darko Zevnik

Darko Zevnik

Na nas se je obrnil prebivalec Gradca v Beli krajini, ki je prepričan, da se že vse predolgo govori o pločniku ob državni cesti v Gradcu, ki povezuje Metliko in Črnomelj in ki je zelo prometna. Gradac, ki je eno največjih naselij v metliški občini, bi si pločnik gotovo zaslužil. Sedaj se ljudje ne upajo peš po cesti ali tik ob njej, kjer je to mogoče, a ne le zaradi gostega prometa, ampak tudi zato, ker mnogi vozniki ne upoštevajo omejitve hitrosti.

Dokaz, da hoja po Gradcu ni najbolj varna, so tudi prometne nesreče, v katerih so kratko potegnili pešci. Prav zaradi tega se pogosto zgodi, da zlasti starejši ljudje, ki nimajo avtomobilov, raje ostajajo doma, kot da bi šli bodisi na sprehod ali na obisk k sokrajanom. Kaj se v resnici dogaja z gradnjo gradaškega pločnika, smo vprašali metliškega župana Darka Zevnika, ki je povedal, da je leta 2013 metliška občina naročila dokumentacijo za gradnjo cestne infrastrukture v Gradcu, čeprav bi morala to storiti država. Vendar so s tem želeli pospešiti postopek. Dokumentacija je bila potrjena konec leta 2015.

»Potem pa se je začela kalvarija, saj je prispela pritožba na nadzornika. Zadeva se je zaključila šele pred dvema mesecema. Sedaj Direkcija RS za infrastrukturo (DRSI) pripravlja dokumentacijo za razpis za izvajalca del. Pričakujemo, da bo razpis objavljen čez kakšen teden. Najprej je bilo načrtovano, da bodo dela potekala v treh fazah, vendar se je pozneje DRSI odločila, da bo dela oddala za vse tri faze sočasno, tako da bodo dela opravili brez prekinitev. Izvajalec naj bi bil izbran čez mesec in pol, torej poleti, če le ne bo prišlo spet do pritožb. Sicer pa je denar za naložbo že zagotovljen v lanskem občinskem in državnem proračunu,« je povedal Zevnik.

Vrednost naložbe je po sofinancerskem sporazumu, ki je izdelan na podlagi projektantske ocene, vključuje pa tudi stroške izdelave projektne dokumentacije, nakupa zemljišč in nadzora, 2,7 milijona evrov. Od tega naj bi 77 odst., torej 2,075 milijona evrov, prispevalo ministrstvo za infrastrukturo, ostalo, torej 618.000 evrov, pa občina Metlika.

V Gradcu je predvidena obnova 1.761 metrov vozišča, gradnja nove cestne razsvetljave, avtobusnega postajališča, ki bo v bližini križišča cest, ki vodijo proti Semiču, Metliki in Črnomlju, urejeno kot obračališče, rekonstrukcija podpornega zidu ob Lahinji, gradnja pločnikov in kolesarske steze. Iz metliške smeri proti središču naselja je na desni strani do odcepa za Okljuko predvidenih dobrih 600 metrov mešane površine za kolesarje in pešce, široke 3,5 metra. Kolesarska steza bo v prihodnosti obšla središče Gradca in bo speljana po bodočem mostičku čez Lahinjo. Sicer pa bo naselje dobilo dobrih 700 metrov obojestranskih pločnikov ter skoraj 900 metrov enostranskih, širokih poldrugi meter. Občasno pa bodo morali biti v središču naselja zaradi prostorskih omejitev pločniki tudi ožji, saj ponekod obstoječe stavbe ne dovoljujejo predpisane širine.

Članek je bil objavljen v 19. številki Dolenjskega lista 11. maja 2017

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava