DL: V Novem mestu tudi porod v vodi

18.8.2017 | 13:40

V alternativni porodni sobi porodnicam omogočajo gibanje po porodni  sobi, uporabo različnih žog, blazin ter lestve in vrvi ter rojstvo leže z  vzdignjenim vzglavjem, na boku, kleče oz. na vseh štirih, v vodi in v  kratkem tudi sede na porodnem stolu. (Foto: M. Ž.)

V alternativni porodni sobi porodnicam omogočajo gibanje po porodni sobi, uporabo različnih žog, blazin ter lestve in vrvi ter rojstvo leže z vzdignjenim vzglavjem, na boku, kleče oz. na vseh štirih, v vodi in v kratkem tudi sede na porodnem stolu. (Foto: M. Ž.)

DL: V Novem mestu tudi porod v vodi

V Splošni bolnišnici Novo mesto so se v tem letu lotili prenove porodnega bloka, katerega največja novost je zagotovo alternativna porodna soba, v kateri med drugim kot ena redkih porodnišnic v Sloveniji omogočajo rojstvo otroka v vodi, v kratkem pa bodo dobili še porodni stol za rojevanje sede. To sicer poleg ostalih alternativnih oblik omogočajo tudi v ostalih porodnih sobah, vendar temu prilagajajo obstoječo opremo.

»Vse naše porodne sobe smo malenkostno nadgradili z dodatno opremo in dodatnimi pripomočki, že pred dvema letoma pa smo posodobili CTG, s katerim spremljamo srček otročka in popadke porodnice. Ta zdaj omogoča prosto gibanje porodnice po celotnem porodnem bloku, saj so pilotke, s katerimi spremljamo stanje otročka, brezžične. To je bila velika pridobitev za porodnice, ki si vse bolj želijo večjega gibanja, menjavo položajev,« je razložila Jelka Cimermančič, odgovorna babica porodnega bloka novomeške bolnišnice.

V vodi za zdaj še ni rodila nobena porodnica, bodo pa kmalu, saj morajo poleg izpolnjevanja vseh pogoje z vidika strokovnih standardov vsaj en mesec pred porodom opraviti individualni razgovor z babico in se na to posebej pripraviti. Tudi sicer, poudarja Cimermančičeva, vse babice izvajajo individualne razgovore ne le za tiste, ki želijo neko specifiko in drugačnost, temveč tudi za vse ostale, ki jih karkoli zanima, tam bodo lahko izrazili vsa vprašanja, pomisleke in želje, dostopne pa so 24 ur dnevno. Organizirajo pa seveda tudi skupinsko pripravo na porod, kjer bodoči straši izvedo vse osnovne informacije o porodu, si ogledajo prostore porodnega bloka in spoznajo njihov način dela.

Članek je bil objavljen v 19. številki Dolenjskega lista 11. maja 2017

M. Ž.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (6)

18.8.2017Oceni dolenjka 

Me prav zanima koliko porodnic se bo odločilo za porod v vodi! Tudi apartma za svojce porodnice je menda zelo malo uporabljen,skratka denar vržen stran!

18.8.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni Dolenjec 

Kaj pa kvasiš dolenjka? Mi smo na drugem koncu Slovenije rodili, ker tukaj niso imeli apartmaja. Super je, da je oče lahko v oporo mamici, ji pomaga, popazi otroka, ko je na WCju ipd. in ko je utrujena od poroda. Moja se še danes spomni v kakšno pomoč sem ji bil.

19.8.2017Oceni abecedarij 

pa kaj..i ribe i žabe se rodijo v vodi...

19.8.2017Oceni opazovalec 

Ti si se izgleda po tem kar tu počneš, tudi in to tako kot žabe, v smrdljivi mlaki !

19.8.2017Oceni dolenjka 

Dragi Dolenjec pozanimaj se koliko jih je rodilo v apartmaju v NM od odprtja do danes, pa boš videl kakšno je zanimanje! Prešteješ lahko na prste ene roke.

21.8.2017+2     + (2)     – (0)     Oceni nedolenjka 

Jaz pa mislim, da povpraševanje bo. Današnje sodobne mamice več ne znajo niti klasično rodit, mora biti nekaj drugačnega od ostalih, nekaj, kar je "in", tako, da lahko to poslikaš, opišeš in objaviš na Facebooku. Pa ja ne bodo rodile na postelji no, saj niso iz 19. stoletja ...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava