FOTO: Srednjeveški dan v Ribnici

17.8.2017 | 13:40

FOTO: Srednjeveški dan v Ribnici

V soboto, 5. avgusta 2017, se je ribniški grad zopet povrnil nekaj stoletij nazaj. Društvo Viteški red Viridi Hedera je organiziralo že 4. srednjeveški dan v Ribnici. Sam program se je pričel s slavnostno mašo v cerkvi sv. Štefana. Spominska maša je bila v čast Rada Mužana, Zvonimirja Markovića in Janeza Rotarja, mož, ki so pustili pečat na marsikateri srednjeveški skupini s svojim delom in poučevanjem o srednjem veku.

Na sami prireditvi je sodelovalo 14 srednjeveškhi skupin iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije in Madžarske. Prikazali so veliko spektaklov iz srednjeveškega bojevanja in srednjeveških plesov. Prav gotov pa je bil največji spektakel za otroke otroška bitka, v kateri so se lahko otroci pomerili v bojevanju s pravimi vitezi. Skozi cel dan so se odvijali razni nastopi gostujočih skupin in za marsikoga je bilo samo dogajanje zanimivo, saj so lahko spremljali program, se družili v Podlomarjevem taboru, se zavrteli na srednjeveškem vrtiljaku, obiskali kakšno delavnico, se sprehodili po tržnici, se preizkusili v lokostrelstvu in seveda se sprehodili po viteškem taboru in si ogledali, kako so včasih živeli vitezi, si ogledali njihovo opremo, ki je seveda ni bilo malo.

Skozi cel dan nas je spremljala srednjeveška glasba iz posebnih instrumentov, ki jih ne vidimo vsak dan. Srednjeveški dan pa se je zaključil s koncertom srednjeveške skupine Galna Humlor iz Avstrije.

Ves program je povezoval Lojze Bojanc, ki je poskrbel tudi, da so se otroci posebno zabavali, ko se je odvijala otroška bitka.

Čeprav je bil najtoplejši dan v letu, se je samega dogodka udeležilo lepo število obiskovalcev. Pričakujemo pa jih še več v naslednjem letu, saj že načrtujemo nove spektakle, v katerih bodo naši obiskovalci uživali. Se vidimo v letu 2018.

Lidija Tomše

Galerija

_grad (1)
_grad (10)
_grad (11)
_grad (12)
_grad (13)
_grad (14)
_grad (15)
_grad (2)
_grad (3)
_grad (4)
_grad (5)
_grad (6)
_grad (7)
_grad (8)
_grad (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava