Praznično Olimje na praznik Marije Vnebovzete

17.8.2017 | 12:10

Praznično Olimje na praznik Marije Vnebovzete

Na praznik Marije Vnebovzete je bila majhna vasica Olimje pod goro Rudnico svečano okrašena. Mati Marija je prijazno sprejemala množico vernih romarjev iz vse domovine in tudi iz drugih evropskih držav. Bilo jih je preko 1000, ki so se zbirali pred starodavnim samostanom in cerkvijo, ki so kot čudovit duhovni šopek za praznik naše skupne matere in kraljice slovenskih src molili, peli, prosili in se zahvaljevali za mnogoterne uslišane prošnje.

Poleg domačih patrov in sosednjih duhovnikov, se je množici vernikov pridružil generalni vikar celjske škofije, g. Marjan Jezernik , ki je najprej vodil slovesno procesijo z Najsvetejšim in starodavnim Marijinim kipom po vasi Olimje, nato pa nagovoril številno množico Marijinih častilcev, ki ni mogla v sicer veliko svetišče Matere Božje, je pa sledila bogoslužju s pomočjo zunanjega ekrana in ozvočenja. V svojem nagovoru nas je spomnil na preroške besede bl. škofa A. Martina Slomška, ki je v tem Marijinem svetišču obhajal svojo novo mašo in je bil velik častilec Božje Matere. »Nebesa se radujejo, ko Jezus sprejema svojo Mater v svojo slavo. Tudi mi se veselimo njenega poveličanja, saj tudi danes potrebujemo Marijino materinsko pomoč in njen življenjski zgled. Ona je zagotovilo tudi naše zemeljske in večne sreče. Naše matere so se z veliko ljubeznijo obračale k Njej, ki jim je bila zgled vere, upanja in ljubezni. Tudi danes ohranimo to dragoceno doto naših mater.« Svoje razmišljanje je zaključil s Slomškovimi besedami: »Srečni so otroci, ki imajo dobro mater, še bolj srečni pa so tisti, ki so si izbrali Marijo za svojo mater in priprošnjico.« Ostanimo tudi danes njeni zvesti in ljubljeni otroci, je zaključil svoj nagovor celjski opat Jezernik.

Lepo vreme, velika množica romarjev in turistov ter skrbno pripravljeno bogoslužje mnogih župnijskih sodelavcev iz župnije in drugod, je pripomoglo, da smo vsi doživeli resnično izkušnjo bratstva, ki ga more ustvariti samo Božja Mati Marija.Če bo kaj združilo naš, v zgodovini tolikokrat preizkušen slovenski narod, bo to zagotovo Marija, ki je bila vedno naša dobra mati in vodnica.

p. Ernest Benko

Galerija

_olimje (1)
_olimje (10)
_olimje (2)
_olimje (3)
_olimje (4)
_olimje (5)
_olimje (6)
_olimje (7)
_olimje (8)
_olimje (9)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

17.8.2017–3     + (2)     – (5)     Oceni Franćišek 

Ne morem razumeti slo katolibanov. Mati Božja naj bi odfrčala v nebo! Kako je to možno? Ali je ona mati od boga, če jo kličejo mati božja? Ti ferniki sploh nimajo razčiščenih pojmov. Takoj uvesti davek na budale!!

17.8.2017+4     + (5)     – (1)     Oceni vih 

to lahko pišejo samo idioti ali pa komunajzarji

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava