DL: Naša naravna dediščina - Kam so šle vse rožice?

17.8.2017 | 09:40

Rastišča močvirske logarice se vse bolj krčijo. (Foto: A. Hudoklin)

Rastišča močvirske logarice se vse bolj krčijo. (Foto: A. Hudoklin)

Pred dobrimi dvajsetimi leti sem sredi aprila na poplavnih travnikih ob spodnjem toku reke Temenice pri Češči vasi našel manjše rastišče močvirske logarice, imenovane tudi močvirski tulipan (Fritillaria meleagris). Kakšen barvit prizor: okoli petdeset škrlatno-rdeče obarvanih zvonastih cvetov se je bohotilo na mokrotnem travniku v rečnem okljuku. Poznal sem rastišča v Krakovskem gozdu, kjer logarice najdeš tako na travnikih kot razpršeno po gozdu, v zgornjem toku Krke pa ne.

To je bila novost tudi za kolege botanike, ki na Dolenjskem poznajo še manjša rastišča ob spodnjem toku reke Kolpe in ob pritoku Lahinje. Kljub nekajkratnemu iskanju rastišč v Beli krajini nisem našel. V slovenskem merilu so sicer najbolj znana rastišča na Ljubljanskem barju, v Podravju in Prekmurju. Prav zato sem se letos razveselil obvestila prijatelja Jožeta, da je rastišče redke močvirnice tudi v Logu ob Krki pod Sotesko.

Ogledal sem si slikovito zaplato razcvetenih logaric na robu gozdnega otoka, ki ga bližnji domačini dobro poznajo. Za tem sem odhitel še do bližnje Temenice, kjer pa sem zaman iskal cvetoče rastline. Seveda, nekdanji ekstenzivni travnik je bil močno zalit z gnojevko, ki je zatrla rast občutljivih lilijevk. Barviti tulipani so zaradi vezanosti na vlažna rastišča vse bolj ogroženi v celotnem evropskem prostoru. Do nepovratnega krčenja habitatov prihaja tako zaradi izsuševanja kot tudi inteziviranja obdelave mokrotnih zemljišč. Mogoče pa smo ob Krki spregledali še kakšno rastišče?

Članek je bil objavljen v 19. številki Dolenjskega lista 11. maja 2017

Andrej Hudoklin, Zavod RS za varstvo narave

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava