Dolenjski jamarski tabor - prijave še danes in jutri

17.8.2017 | 09:05

Ilustrativna slika (foto: arhiv lokalno.si)

Ilustrativna slika (foto: arhiv lokalno.si)

Dolenjski jamarski tabor - prijave še danes in jutri

Timski duh je eden glavnih elementov jamarstva. V znamenju tega so se pred skoraj štiridesetimi leti jamarji dolenjskih klubov vsaj enkrat letno dobivali na dolenjskih jamarskih taborih in si izmenjavali novice, znanja, novitete, ki so jih nabrali na raznih akcijah. Po šestnajstih letih so te aktivnosti nekako zamrle, a novi časi in zagnanost mlade gereracije so jih spet obudile. Dolenjci smo združili moči ter lani v organizaciji JK Krka uspešno izpeljali prvo srečanje novega vala. Letos v organizaciji JK Novo mesto s krepko obogatenim programom ter bogato programsko vizijo za prihodnja leta vabimo jamarje vse Slovenije, da se nam pridružite (25., 26. in 27. avgusta)

Se vidimo na DJT!

Delavnica merjenja jam

Namen delavnice je seznaniti jamarje z DistomX, njegovo uporabo skupaj z aplikacijami za skiciranje jam ter prikaz digitalne obdelave načrtov jam. Delavnica bo potekala 10 šolskih ur, od tega bo 5 šolskih ur teoretičnih predavanj, 5 šolskih ur pa bo praktično delo na terenu. Delavnico organizira in vodi Izobraževalna služba JZS. Na delavnici bodo slušatelji obravnavali naslednje teme:

·· Merjenje z DistomX ter prenos podatkov v dlančnik ali tablico

·· Uporaba aplikacij za risanje skic

·· Delo merilne ekipe pri merjenju jam

·· Obdelava in prenos podatkov v računalnik

·· Digitalna obdelava načrtov z računalniškimi programi

Delavnica tovariške pomoči

Namen delavnice je izboljšati sposobnosti jamarjev za nudenje tovariške pomoči ponesrečenemu ali izčrpanemu jamarju, ki obvisi na vrvi. Delavnica bo potekala 10 šolskih ur s praktičnim delom na delovnih točkah. Delavnico organizira in vodi Izobraževalna služba JZS. Na delavnici bodo jamarji vadili naslednje postopke:

·· Snemanje ponesrečenca, obviselega na vrvni zavori

·· Snemanje ponesrečenca s pomočjo dolge popkovine

·· Snemanje ponesrečenca z metodo »crol to crol«

·· Prehod s ponesrečencem prek pritrdišča

·· Prehod s ponesrečencem prek vozla

·· Dvig ponesrečenca s špansko protitežo

·· Izdelava zasilnega bivaka

Obnovitvena delavnica pred izpiti JZS

Namen delavnice je obnovitev znanja kandidatov za jamarje pripravnike in kandidatov za jamarje pred izpiti JZS. Na delavnici bodo kandidati obnavljali znanje na naslednjih točkah:

·· Poznavanje vozlov

·· Postopek ob nesreči

·· Prva pomoč

·· Plezanje po jamarskih lojtricah

·· Plezanje po poligonu

·· Opremljanje jame

·· Tovariška pomoč

·· Zabijanje svedrovca

Dolenjski Speleotlon

Dogajanje bomo popestrili s tekmovanjem, ki združuje več jamarskih veščin. Tekmuje se v dvojicah na poligonu, ki je sestavljen iz plezanja in spuščanja po vrvi, premagovanja ožin ter prikaza različnih jamarskih veščin. Skupen rezultat je seštevek časa obeh tekmovalcev, potrebnega za premaganje poligona ter odbitnih sekund. Nagrada za par, ki bo dosegel najboljši rezultat, je 100m statične vrvi, podelile pa se bodo tudi druge zanimive nagrade.

Obiski jam

Za vse jamarje bo v soboto in nedeljo organiziran obisk nekaterih zanimivih jam na področju Kočevskega Roga. Jame bodo opremljene, obisk pa bo možen v spremstvu lokalnega jamarja. Ogledi bodo organizirani glede na želje in povpraševanje, zato je nujna predprijava.

·· Cink križ (-185m, zelo zahtevno, plezalna oprema); Fascinantno brezno s 103 metrsko vhodno vertikalo in dvema zahtevnima ožinama v nadaljevanju.

·· Pihalnik (-104 m, srednje zahtevno, plezalna oprema); Brezno z vhodom sredi ceste in močnim prepihom.

·· Ahnenloch (-118 m, srednje zahtevno, plezalna oprema); Ena najlepše zasiganih jam na Kočevskem Rogu, z jamskimi biseri na dnu.

·· Ledena jama na Kunču (120 m, nezahtevno); Kraška ledenica z markantnim vhodom in prostorno dvorano.

Jamarski dan na Kočevskem Rogu

Dogodek je namenjen vsem nejamarjem, v smislu promocije in približevanja jamarstva ljudem, ki jamarstva ne poznajo. Obiskovalce bomo najprej seznanili z našo dejavnostjo in opremo, potrebno za raziskovanje jam, potem pa jih bomo spustili v eno najlepših jam na Kočevskem Rogu.

SKAVTSKI DOM ŽAGA ROG IN SPANJE

Skavtski dom se nahaja sredi neokrnjene narave mogočnih Roških gozdov, na mestu, kjer je nekoč stala žaga Rog. Dom premore 50 ležišč v skupnih sobah, v neposredni bližini pa je tudi šotorišče s prostorom za 30 šotorov. Prosimo, da v prijavi navedete, ali imate namen prenočiti v sobah ali v šotoru. Ker je število postelj omejeno, se bodo rezervacije izvajale po sistemu »kdor prej pride, prej melje«, zato pohitite s prijavami.

DOSTOP

Iz smeri Novega mesta: po regionalni cesti do Dolenjskih Toplic (12,5 km). Iz Dolenjskih Toplic nadaljujete do vasi Podturn (2,2 km), kjer v križišču zavijete desno v smeri Soteske. Po 400 m zavijete levo in sledite oznakam Rog, ki vas pripeljejo do doma (13,5 km). Opisana pot traja približno 55 min.

Iz smeri Ljubljane: po dolenjski avtocesti do izvoza Bič (30 km). Pri izvozu iz avtoceste zavijete levo v smeri Žužemberk (13 km). V Žužemberku zavijete levo proti Dvoru oziroma Novemu mestu in vozite po dolini reke Krke do vasi Soteska (10 km). V Soteski na začetku vasi zavijete desno čez most in nadaljujete do vasi Podturn (4,5 km). Na začetku vasi Podturn zavijete desno in sledite oznakam Rog, ki vas pripeljejo do Skavtskega doma (13,5 km).

Opisana pot traja približno 1h in 20 min.

Iz smeri Kočevja: po regionalni cesti skozi Šalko vas in Željne in sledite oznakam »Baza 20«. Iz Kočevja do Skavtskega doma je 18,5 km, pot pa traja približno 40 minut.

PREHRANA IN PIJAČA

Ves čas trajanja tabora bo zagotovljena brezplačna prehrana in brezalkoholna pijača za vse udeležence (petek večerja, sobota zajtrk, kosilo in večerja, nedelja zajtrk ter hladno kosilo). Pivo bo možno dobiti s prostovoljnim prispevkom.

PRIJAVNINA

Prijavnina na tabor znaša 15€ za en dan ter 20€ za vse tri dni in vključuje udeležbo na vseh aktivnostih v okviru tabora, spanje, prehrano, brezalkoholno pijačo in spominsko majico.

PRIJAVE

Prijavnico za Dolenjski jamarski tabor 2017 izpolnite najkasneje do 18. avgusta 2017 prek spletnega obrazca. V primeru, da imate s prijavo težave, se obrnite na Klemna Mihaliča.

051 222 653, klemen.mihalic@jknm.si.

SPLETNA PRIJAVNICA

https://goo.gl/forms/hSoJTTQCoQXSdKzS2

Jamarski klub Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava