DL: Cesta skozi Dvor je v zelo slabem stanju

16.8.2017 | 14:50

Cesta skozi Dvor je vsako leto v slabšem stanju in jeseni naj bi jo  vendarle uredili. Rekonstruirali bodo tudi križišče za Kočevje, kjer pa  se nekoliko zatika. Občina namreč še ni našla skupnega jezika z  Možetovimi, ki imajo hišo (na desni strani fotografije) tik ob cesti.

Cesta skozi Dvor je vsako leto v slabšem stanju in jeseni naj bi jo vendarle uredili. Rekonstruirali bodo tudi križišče za Kočevje, kjer pa se nekoliko zatika. Občina namreč še ni našla skupnega jezika z Možetovimi, ki imajo hišo (na desni strani fotografije) tik ob cesti.

Jeseni naj bi začeli urejati prvi sklop državne ceste skozi Dvor – O nujnosti obnove se je prepričal tudi infrastrukturni minister – Občina ne najde skupnega jezika z Možetovimi – Po novem bodo avtobusi ustavljali pred šolo

Zgodba o ureditvi državne ceste skozi Dvor ima že dolgo brado, a jeseni naj bi vendarle začeli dela, pravi župan Franc Škufca in dodaja, da je že tretjič v zadnjem desetletju vse pripravljeno za njeno obnovo.

»Cesta bi morala biti že zdavnaj urejena. Če ne bi bilo zapletov, bi že pred osmimi leti, ko smo urejali cesto od šole do gasilskega doma, nadaljevali dela do konca naselja. A zaradi nesoglasja z nekaterimi lastniki zemljišč pri odkupih je zadeva toliko časa stala, kasneje pa tudi v državni malhi ni bilo denarja, zato smo morali počakati,« o razlogih, da Dvorjani že toliko časa čakajo na obnovo, pravi Škufca.

Cesto si je pred tedni s predstavniki občine ogledal tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ki se je s svojo ekipo mudil na delovnem obisku na Dolenjskem. »Vemo, da je bilo v preteklih letih nekaj ureditev že narejenih, računamo, da bo tudi ta odsek, ki je v zelo slabem stanju, kmalu prišel na vrsto,« je povedal minister. Škufca ob tem dodaja, da so skupaj ocenili, da je od Ivančne Gorice do Novega mesta ravno ta odsek na Dvoru v najslabšem stanju.

Zato že pripravljajo natančen popis del za prvi sklop, to je od gasilskega doma do konca Dvorske pekarne, in za drugi sklop naprej do konca naselja. S tem bo natančno določeno, kakšni bodo izkopi, katere cevi bodo uporabili in druge tehnične podrobnosti. »Z državo si bomo potem razdelili, kdo bo kaj investiral,« pravi župan. Z direkcije za infrastrukturo so sporočili, da bodo uredili in financirali cestni del, ki je v njihovi pristojnosti, za to imajo v proračunu tudi zagotovljen denar. »Ostala ureditev znotraj naselja (komunalni vodi, pločniki, razsvetljava ...) pa je v pristojnosti občine. Investicija bo skupna, zato bo podpisan tudi sofinancerski sporazum, v katerem bodo določeni odstotki financiranja ter roki za izvedbo. Trenutno je ta v pripravi,« so še zapisali.

Če bo na razpisih vse potekalo gladko, Škufca pričakuje začetek del jeseni. »Do novega leta naj bi uredili prvi sklop, nato pa bomo videli, kakšno bo nadaljevanje,« pravi župan, ki ocenjuje, da bo občina za svoj del investicije namenila okoli pol milijona evrov.

ZAPLET Z MOŽETOVIMI

Dvorjani bodo tako do konca naselja dobili pločnik, ki bo v smeri proti Novemu mestu potekal po levi strani, nekoliko pa bo spremenjeno tudi križišče za Kočevje, kjer pa se zatika. Občina se še ni uskladila z Možetovimi, ki imajo hišo neposredno ob cesti, na desni strani iz kočevske smeri. Zapletlo se je glede lastništva zemljišča od roba njihove hiše do roba cestišča. Kot pravi župan, se je solastnik hiše Franc Može pritožil na geodetske meritve, ki jih je izvajala država. »O tem bo sedaj odločalo sodišče. On trdi, da je meja 2,6 metra od roba hiše, meritve pa so pokazale, da je po meji fasade,« pravi župan in dodaja, da je Može lastništvo dokazoval tudi z listino iz začetka dvajsetega stoletja. »Lahko, da to drži. A trenutno zemljiškoknjižno stanje je takšno,« poudarja Škufca in dodaja, da bo občina ne glede na to vseeno šla v izvedbo projekta, vendar ne bodo posegali na Možetovo posest, dokler ne bo njihovega soglasja.

Svojo plat zgodbe je predstavil tudi Franc Može, ki pravi, da so že leta 2008 od države dobili pogodbo o odkupu zemljišč pred hišo. Njihov pogoj je bil, da se jim zagotovi parkirišča pred hišo, saj spodnje prostore oddajajo v najem. Trenutno je tam pekarna, ki po njegovem mnenju ne more biti brez parkirišč. »Pa ni prišlo do tega, zato nismo prodali,« pove Može in poudari, da težava ni v lastništvu, temveč v samem načrtu projekta. Kot razloži, ta predvideva, da bodo pred hišo zaradi robnika lahko zavili le s kočevske smeri, kar pa zanje ni sprejemljivo. »Želimo, da se omogoči takšna prometna ureditev, da lahko z vseh strani brez ovir zavijemo do hiše in parkiramo, kot je bilo do sedaj,« poudarja in v isti sapi doda, da to ni le njihova želja, temveč zahteva številnih občanov. Pokaže nam peticijo s 300 podpisi, ki so jo lahko podpisali obiskovalci pekarne v njihovih spodnjih prostorih. Može upa, da bodo našli skupni jezik, kajti tudi sam se strinja, da je treba urediti križišče, a je ogorčen nad pomanjkanjem konstruktivnega dialoga z občino.

Ne glede na to, kako se bo zadeva rešila, pa je jasno, da v križišču ne bodo več ustavljali avtobusi, kot to počnejo sedaj. Zaradi pločnika tudi ne bo možno ustaviti pred bivšo pošto, zato bodo po novem avtobusi lahko ustavljali le pred šolo.

Članek je bil objavljen v 19. številki Dolenjskega lista 11. maja 2017

                                                                                                      Rok Nose

POPRAVKI IN ODGOVORI: Cesta skozi Dvor je v zelo slabem stanju

11. maja je bil v DL objavljen članek, v katerem sta bila predstavljena dva pogleda na to temo. Žužemberški župan Škufca je med drugim izjavil: »Zapletlo se je glede lastništva zemljišča od roba njihove hiše do roba cestišča … Može trdi, da je meja 2,6 metra od roba hiše, meritve pa so pokazale, da je po meji fasade.« In naprej: »to dokazuje z neko listino iz začetka 20. stoletja.«

Za dokazovanje slednjega solastniki stavbe Dvor, št. 7 nismo uporabili listine iz 20. stol., pač pa kar »Cenitev nepremičnin in odškodnin ob rekonstrukciji ceste skozi Dvor« in »Kupoprodajno pogodbo«, ki sta ju pripravili Direkcija za ceste RS in občina Žužemberk leta 2008 in katere sopodpisnik je bil tudi Franc Škufca. Sodni izvedenec in cenilec je v lepo pripravljenem elaboratu ocenil zemljišče na hišni parceli, ki so ga želeli odkupiti (imenoval ga je dvorišče), priložil fotografijo hiše in izris tudi okoliških parcel. Na hišni parceli je razločno označen in potemnjen del, predviden za odkup. Če z ravnilom, upoštevajoč merilo izrisa, izmerite širino parcele, ugotovite, koliko je širša od širine hiše. Torej je oddaljenost meje od roba hiše razvidna iz te meritve!

Solastniki takrat parkirišča pred hišo nismo prodali, ker smo predvidevali, da bi lahko občina s kako uredbo ali redarstvom preprečevala parkiranje stanovalcem in strankam lokalov. To se je lani kljub vsemu zgodilo, saj je občinska redarka izrekala celo denarne kazni. Šele ko se je eden od oškodovancev pritožil, se je izkazalo, da so bila ta dejanja neutemeljena.

                                                                                              Franc Može, Dvor

Članek je bil objavljen v 21. številki Dolenjskega lista 25. maja 2017 v rubriki Popravki in odgovori

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (5)

16.8.2017Oceni Todorić 

Tudi parkirišče pri Mercatorju si že lastijo:...

16.8.2017Oceni Watching 

Pa še res je ljudi!!

17.8.2017Oceni Joseph 

Se temu reče izseljevanje??

17.8.2017Oceni Dušan 

Me pa zanima če je lastnik hodil po domovih, so to podpisali Dvorjani in če so podpisi sploh overjeni?

17.8.2017–1     + (0)     – (1)     Oceni Roger 

Suppose it's a good way to stop dolphins beaching themselves.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava