DL: Seniorji navdušeni nad dijaki - Na obrobju, ampak le zemljepisnem

23.7.2017 | 10:40

Na stičišču generacij sta predstavnici posavskih seniorjev Milena  Jesenko (desno) in Milena Šauta (levo) izrazili priznanje dijakom in  mentorjem. Celotne seniorske pozornosti sta se ob dijakih veselila tudi  ravnatelj Uroš Škof (drugi z leve) in mentorica Mateja Raušl (druga z  desne). (Foto: M. L.)

Na stičišču generacij sta predstavnici posavskih seniorjev Milena Jesenko (desno) in Milena Šauta (levo) izrazili priznanje dijakom in mentorjem. Celotne seniorske pozornosti sta se ob dijakih veselila tudi ravnatelj Uroš Škof (drugi z leve) in mentorica Mateja Raušl (druga z desne). (Foto: M. L.)

Posavsko društvo seniorjev menedžerjev in strokovnjakov je organiziralo srečanje z dijaki Gimnazije Brežice, ki so v zadnjem času dosegli izjemne uspehe na mednarodnih tekmovanjih vse od ZDA do Tajske in Kitajske. Z obiskom pri gimnazijcih v njihovi šoli želijo posavski seniorji posebej opozoriti na dosežke dijakov in njihovih mentorjev ter s tem na uspehe te posavske srednješolske ustanove.

Seniorsko srečanje z brežiškimi dijaki, ki so ga v društvu naslovili Na stičišču generacij, so začeli v gimnazijski galeriji z nagovorom ravnatelja gimnazije Uroša Škofa. Ravnatelj je pri tem opozoril, da država vse bolj odloča iz enega središča. Ob taki centralizaciji po njegovem v velikih središčih šole izvajajo veliko izobraževalnih programov in uvajajo tudi nove. Obrobje pri tem izgublja. Tako je Posavje regija, kjer več kot polovica vseh dijakov obiskuje šole zunaj pokrajine. »Smo regija v Sloveniji z najmanj šolskimi programi na dijaka,« je poudaril Škof. Ob tem je izrazil veselje in ponos, da brežiški gimnazijci kljub omenjenim razmeram dosegajo na mnogih področjih vrhunske rezultate. »Ocenjujem, da smo kot družba v zadnjih letih nekoliko premalo poudarili, da znanje je in mora ostati najpomembnejša vrednota,« je dejal Škof. Po njegovem obstajajo tudi druge poti na vrh, a osebno je prepričan, da je prava pot delo. »Zato se res trudimo, da dijakom ne glede na vse omogočamo udeležbo na številnih tekmovanjih. Dijake spodbujamo, da se udeležujejo več tekmovanj. Udeležujemo se tudi mednarodnih tekmovanj v znanju, od olimpiad do na primer svetovnega tekmovanja v angleščini. Tudi tako želimo vsakemu dijaku, tudi če je iz posavske regije z obrobja Slovenije, omogočiti enake možnosti,« je v uvodnem nagovoru dejal ravnatelj Škof.

Seniorji, mnogi izmed njih nekdanji dijaki brežiške gimnazije, so si pod ravnateljevim vodstvom ogledali sedanjo, prenovljeno in sodobno opremljeno najstarejšo srednjo šolo v Posavju, ki jo danes obiskuje 396 dijakov.

Na Gimnaziji Brežice so se v preteklosti izobraževali številni dijaki, ki so danes uveljavljeni in vplivni ljudje na najrazličnejših področjih, kot je v pogovoru z dijaki rekla Milena Jesenko kot predstavnica seniorjev. »Človek daje dušo vsemu dogajanju, ne zidovi,« je menila ta nekdanja ravnateljica Osnovne šole Brežice.

V pogovoru, ki ga je na gimnazijski strani povezovala profesorica Mateja Raušl, so dijaki predstavili svoje številne uspehe na različnih izobraževalnih področjih. Dijak in dijakinja sta se po Skypu javila iz tujine, od koder se na daljavo izobražujeta v brežiški gimnaziji.

»Veliko delam. A se najde čas tudi zame. In ta čas bolj cenim,« je eden od navzočih dijakov orisal svoj delovnik, ki je verjetno precej podoben tudi pri sošolcih. Tako je po svoje izrazil, kar je malo pred njim s svojega zornega kota opisal profesor Boštjan Špiler, ko je rekel: »Lepo je delati z dijaki, ki hočejo, ki vztrajajo, ki so se pripravljeni kdaj tudi čemu odpovedati.«

Na tokratnem stičišču generacij so nastopile dijakinje tudi z glasbo in plesom.

Po pogovoru z uspešnimi dijaki in njihovimi mentorji so posavski seniorji mladim za njihov trud in uspehe podarili petsto evrov. Donacijo, ki jo je izročila poslovna sekretarka društva Milena Šauta, je v imenu gimnazije sprejel ravnatelj Uroš Škof.

Članek je bil objavljen v 15. številki Dolenjskega lista 13. aprila 2017

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava