DL: Kulturni center Semič - Zabeležili 17 tisoč obiskovalcev

23.7.2017 | 16:00

Irena Plut

Irena Plut

Kulturni center Semič je v lanskem letu izvedel 235 dogodkov.(Foto: J. A.)

Kulturni center Semič je v lanskem letu izvedel 235 dogodkov.(Foto: J. A.)

»Kulturni center Semič je v lanskem letu izvedel vse načrtovane aktivnosti,« je občinskim svetnikom na zadnji seji povedala njegova direktorica Irena Plut. Izvedli so kar 235 dogodkov, prostori so bil zasedeni štiri do petkrat na teden, prireditev pa se je udeležilo 17 tisoč ljudi.

Ta javni zavod je imel lani dobrih 215 tisoč evrov prihodkov in 206 tisoč evrov odhodkov, kar pomeni, da je leto zaključil z dobrih devet tisoč evrov presežka. Konec leta so bili v njem trije redno zaposleni, poleg direktorice še svetovalka za turizem in vzdrževalec, od marca naprej so imeli tudi enega delavca prek javnih del, ki je po besedah direktorice veliko pripomogel k uspešnemu delu.

»Iz presežka preteklih let smo za 21 tisoč evrov nabavili dodatni tiskalnik za vstopnice, prej smo namreč imeli le enega, ki smo ga prenašali iz kulturnega centra v TIC, akustično steno in nekaj luči za oder,« je pojasnila Plutova. Iz proračunskega denarja so nabavili še stropne luči v telovadnici Partizan in prenosni računalnik.

Letos načrtujejo nabavo projektorja in platna za oder, največji zalogaj, ki jih čaka, pa je klavir oz. pianino. »Preden bomo šli v to investicijo, bomo zaprosili še za strokovno mnenje. Sicer je obstoječi pianino, ki je last KUD Jože Mihelčič, neuporaben, ker ima dotrajano osnovno ploščo in strune.«

TIC Semič je lani obiskalo 806 turistov, skoraj desetina je bilo tujcev, največ Američanov, sledijo prebivalci Beneluksa. Prav na področju Beneluksa se Bela krajina že nekaj let promovira prek turističnih sejmov na Nizozemskem in v Bruslju. Direktorica je rekla, da bodo na področju turizma brez vlaganj težko delali večje korake, ob tem pa poudarila, da so lani prejeli prestižno ime Zelena destinacija.

Na področju tržne dejavnosti je kulturni center oddajal svoje prostore v najem različnim društvom in organizacijam ter zavodom za izvedbo raznih dogodkov; vendar če so bili ti dogodki kulturnega, turističnega ali mladinskega značaja širšega pomena, se to ni štelo v tržno dejavnost. S tega naslova so zabeležili dobrih osem tisoč evrov prihodkov.

Ker doslej v pravilniku o najemu prostorov in opreme kulturnega centra nikjer ni bilo navedeno, da lahko društva in javni zavodi, financirani iz občinskega proračuna, za prireditve brez vstopnine uporabljajo prostore brezplačno, kar je ugotovil nadzorni odbor, so svetniki sprejeli sklep, v katerem po novem zdaj to piše.

Članek je bil objavljen v 15. številki Dolenjskega lista 13. aprila 2017

J. Ambrožič

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

23.7.2017+1     + (2)     – (1)     Oceni šokec 

KC Semič je zakon. Super, da ga Belokanjci imamo!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava