DL: Problemi v Črnomlju - pločnik v Kidričevi in hiša na Kolodvorski

22.7.2017 | 15:30

Črnomaljski Trg svobode nekoč ... ko takšnih problemov še ni bilo ... (foto: kamra.si)

Črnomaljski Trg svobode nekoč ... ko takšnih problemov še ni bilo ... (foto: kamra.si)

Poklical nas je Mirko Čadonič iz Črnomlja. Poklical je zaradi obnove Kidričeve ulice v Črnomlju. »Slišal sem, da mislijo od vrtca naprej delati pločnik po levi strani. To ni v redu,« je dejal. Na sestanku, na katerem so se pogovarjali o obnovi ulice, je bilo rečeno, da bo šel pločnik po desni strani in da bo tam tudi javna razsvetljava, sedaj pa je slišal drugače. Da naj bi šel pločnik po desni, tako, kot se sicer tam tudi že začenja, bi bilo boljše za starše, ki vodijo otroke v vrtec, pa tudi že zato, ker na desni strani ni nobene hiše, na levi pa so in bi jih morali menda nekaj celo porušiti. Kot je slišal, lastniki zemljišč na desni strani ne dovolijo gradnje. »Vendar pa to ne bi smel biti razlog. Občina bi to morala urediti,« je dejal. Mimogrede je omenil še, da se pridružuje tistim, ki so za rušenje hiše na Kolodvorski cesti, o kateri smo pisali v zadnji številki Dolenjskega lista v rubriki Črna pika. »Bo res še kdaj kaj komu padlo na glavo,« je dejal v podkrepitev trditve, da je hiša, na katero je Klub belokranjskih študentov pritrdil plakat s sloganom Belokranjci do konca svojih danof, res že nevarna.

Z občine Črnomelj, na katero smo naslovili vprašanji glede pločnika v Kidričevi ulici in stavbe na Kolodvorski, so nam odgovorili, da je v projektni dokumentaciji za rekonstrukcijo 600 m Kidričeve ulice predvidena obnova obstoječe ceste, pločnikov in vseh inštalacij v cesti. »Gradbeno dovoljenje je že pridobljeno. Na novo se zgradi pločnik v dolžini 80 m po desni strani Kidričeve ulice, in sicer od Viniške ceste do Ulice Nova Loka. Proti koncu ulice se obstoječi, deloma makadamski pločnik na desni strani preuredi in podaljša še za 50 m naprej od priključka javne poti, ki vodi do novega dela vrtca. Ob tem pločniku se uredi vzdolžno ustavljanje osebnih v ozil za potrebe vrtca, za kar je predvidenih 10 parkirnih prostorov. Od tu naprej je pločnik predviden na levi strani ulice, mimo Tomšičeve in Trubarjeve ulice. Na priključkih Vodnikove in Nazorjeve ulice, kjer bo pločnik na desni strani Kidričeve ulice (ob vrtcu), sta predvidena prehoda za pešce in navezavi za pešce na ta prehoda,« so zapisali in dodali, da bo s tako načrtovano rekonstrukcijo Kidričeve ulice, ki jo nameravajo izvesti letos, bolje poskrbljeno za varnost otrok in pešcev.

Glede hiše na Kolodvorski pa so zapisali, da ni v lasti črnomaljske občine in nam zato tudi ne morejo podati pojasnila glede rušitve. »O morebitni rušitvi tudi nimamo nobene informacije, ne od lastnika in tudi ne od gradbenega inšpektorja. V letu 2014 je bil glede navedene hiše na občini sklican sestanek z lastnikom, Zavodom za varstvo kulturne dediščine OE Novo mesto, in pristojnim gradbenim inšpektorjem, ki je v tistem času za omenjeno stavbo izdal odločbo o nujnih vzdrževalnih delih,« so zapisali in predlagali, da o morebitnih postopkih in ukrepih glede predmetne stavbe poizvemo še pri gradbenem inšpektorju. Sami smo se obrnili najprej na lastnika stave, kjer nam je vodja OE Novo mesto Mitja Simič povedal, da bi bilo dobro, če bi jim znali povedati, za katero hišo gre, saj sta na Kolodvorski v Črnomlju varovani dve hiši: Haringova hiša, ki je kulturni spomenik (Sklep o r azglasitvi objekta Haringova hiša za kulturni spomenik lokalnega pomena, Ur. l. RS, št. 81/2003- 3901), in hiša Kolodvorska 33, ki je registrirana dediščina (Odlok o OPN Črnomelj). »Obe sta varovani z namenom, da se ohranjata, ne pa da se rušita, kar je popolnoma logično,« je zapisal v odgovoru na naše vprašanje. Hkrati nas je napotil, naj se za več informacij obrnemo na pristojno konservatorko, kar bomo tudi storili, ko bomo dobili informacijo o tem, za katero hišo točno gre.

Članek je bil objavljen v 15. številki Dolenjskega lista 13. aprila 2017 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (27)

22.7.2017—     + (1)     – (1)     Oceni obćan 

kar neki se izmišljuje,a včeraj so končali faks-če so ga seveda....če je do zdej bilo ok,naj tako ostane!rajše poskrbite za razsvetljavo,ki je nikakva,niti ne sveti,niti ni ugašnjeno...bolje da je ni,ko da tam žuto na pol sveti

24.7.2017—     + (2)     – (2)     Oceni OBČAN 

Županja se raje kot z ureditvijo mesta ukvarja z udeležbami na raznih maškaradah in tam zapravlja denar. Kaj imajo v Črnomlju še vedno ulico poimenovano po klavcu Borisu Kidriču. Jasno, zakaj jim tako gre!!

24.7.2017+2     + (3)     – (1)     Oceni Kako so eni glupi  

OBČAN kaj bi ti to ulco poimenoval recimo po generalu Rupniku? Po škofu Rožmanu? Ali mogoče po ljubljenem. brkatem furerju? Mogoče po Dučeju? Generalu Robottiju? Heroju Krkotu? Janezku-Glanzhophu?? Naj bo to avenija svete trojice? Dej no, povej že enkrat! Ne bod no reva!

24.7.2017Oceni OBČAN 

Kako so eni glupi: Očitno nisi Slovenec ali pa te je sram biti Slovenec. Nisem navedel, po kom naj se imenuje ulica. Zagotovo Kidrič ni tisti, po katerem se naj ulica imenuje. Belokranjci imajo toliko časti vrednih domačinov, po katerem lahko poimenujejo ulico. Žalostno, če takšne osebe ne bi našli.

24.7.2017–3     + (1)     – (4)     Oceni Dejan 

Se strinjam z OBČANOM. Ime ulice po povojnemu eksekutorju ni v redu !

24.7.2017Oceni ana 

Glede na to, da so v tej ulici locirani vrtec, osnovna šola in srednje šole (to so hrami bodoče kulture in omike), bi lahko ulica nosila ime kakšnega kulturnika, ki jih ima na srečo Slovenija, pa tudi Bela krajina veliko.

24.7.2017–2     + (0)     – (2)     Oceni Profesor 

Žalostno je tudi , da v Črnomlju nimamo spomenika posvečenega velikemu Župančiču res imamo njegovo ulico , ne rabimo pa ulic imenovanih po zločincih in jebivetrih kot so Kidrič , Rozman in podobni tudi TRDA SVOBODE NE RABIMO ,

24.7.2017–4     + (0)     – (4)     Oceni slo 

Samo rdeče je v redu ??? Vzgled bi nam lahko bila Madžarska in Poljska, ne pa Venezuela.

24.7.2017+3     + (3)     – (0)     Oceni Kako so eni glupi  

slo samo rdeče se je borilo proti okupatorjem. Kaj naj potem ulice poimenujemo po Adolfu, Benittu, Rupniku? In Poljska ali Madžarska naj bi nam bile za vzgled? Bi rad, da evropski komisar po licu malo oklofuta Janeza rekoč - kaj je ti moj mali diktator? Bi rad, da slovenska sodišča odločajo tako, kot boste zahtevali desničarji? In če Slovenija ukine neodvisno sodstvo kot to namerava Poljska desnica, vi pa še kmalu ne boste vladali Sloveniji, a takrat boste pa vpili, da so to levičarska posla??

24.7.2017+2     + (3)     – (1)     Oceni Kako so eni glupi  

@ OBČAN - tvoj komentar in žigosanje domoljuba je žalitev za domoljubno večino slovenskega naroda! A očitno skrajna bela desnica ne more iz svojih neonacističnih okvirjev. K sreči smo Slovenci dovolj pametni, da ne nasedamo vaši neo-naci propagandi in da zmerna večina še naprej upošteva zgodovinska dejstva in v skladu s tem poimenuje tudi ulice, trge, šole, vrtce, ... Verjamem da vas realnost razžira že desetletja in da vas bo še vsaj toliko časa. Ampak kaj čmo. Ulic ne moremo poimenovat po nacistih in fašistih, kaj šele po njihovih slovenskih sodelavcih, greznici slovenskega naroda! Komot pa lahko po Kajuhu, Cankarju, Zupančiču, Prešernu, ... Dovolj je imen slovenskih velikanov. Partizanske brigade so s ponosom nosile njihova imena. Ne morejo pa se ulce poimenovat po imenih " domoljubnih" domobransko-belogardističnih bataljonih - »Köhl« , »Lindner«, »Schmitz« ali »Kaspar« ! Ali po tvoje pač??

začetnapredhodna Stran: 1/3naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava