DL: Za še večjo prepoznavnost doline

22.7.2017 | 10:00

Katja Kuhelj Gorjanec

Katja Kuhelj Gorjanec

V Šmarjeških Toplicah so že pred mnogimi leti imeli čut in skrb za urejenost kraja, za aktivno preživljanje prostega časa, za ureditev sprehajalnih poti, za promocijo kraja, skratka, za turizem. Sicer ne bi mogli letos praznovati 50-letnice Turističnega društva Šmarješke Toplice, katerega začetki segajo v leto 1966 z delovanjem Športno-turističnega društva Otočec - Šmarješke Toplice.

Ob pol stoletnici društva so se na prireditvi ozrli v preteklost in opravljeno delo, predvsem pa v prihodnost - kaj še storiti skupaj z društvi in ostalimi, da bo šmarješka dolina, ki se lahko pohvali z neokrnjeno naravo ter bogato kulturno dediščino ter seveda Krkinimi Termami, še bolj prepoznavna. Kot pravi predsednica Katja Kuhelj Gorjanec, bodo nadaljevali s tradicionalnimi in že prepoznavnimi prireditvami, med katere sodijo Šmarješki tek, ki bo letos že 22. po vrsti - zanj bi radi, da postane dvodnevna prireditev in da obiskovalce obdržijo tu dlje časa, sekanje pirhov, dan turizma in zabave, ko se v raznih igrah pomerijo vasi in razglasijo tudi najbolj urejeno vas v občini, Šmarješke pojejo, decembrsko bogato dogajanje pod naslovom Zimska pravljica, organizacija Štefanovega, silvestrovanja, Martinovega pohoda, proslave ob dnevu državnosti in samostojnosti itd. Letos so že izvedli očiščevalno akcijo, maja pa bo pod okriljem društva potekala organizacija vseslovenskega srečanja Šola zdravja. Turistično društvo, v katerem je aktivnih preko 50 članov, tudi mladih, bo sodelovalo tudi pri projektu Več generacijski center Skupaj.

Katja Gorjanec Kuhelj, po izobrazbi univ. diplomantka kemije in ekonomije, ki je samostojna podjetnica, si na področju turizma veliko obeta tudi od novih lokalnih turističnih vodičev, ki jih zdaj v občini pravzaprav ni. Občina je lani sprejela ustrezen pravilnik, letos bo potekalo izobraževanje in upa, da se jih bo kaj našlo - tako študentov kot upokojencev, saj so cilje skupine različne. Sicer ocenjuje, da je gostinska ponudba v občini kar dobra, premorejo tudi zidaniški turizem, k sreči se z obnovo regionalne ceste Šmarjeta - Šmarješke Toplice urejajo tudi cestne povezave, »saj se brez ustrezne infrastrukture, zlasti cest, turizma ne moremo iti,« meni. Nepogrešljivo je delovanje TIC-a, ki deluje pod okriljem občine.

TD Šmarješke Toplice je ob okroglem jubileju šmarješka županja Bernardka Krnc podelila županjino priznanje. Društvo je zaslužnim članom tudi podelilo priznanja, med drugim članoma prvega upravnega odbora Mariji Durič in Martinu Tomšiču, dolgoletnemu zaslužnemu predsedniku društva Aleksandru Duriču, ustanoviteljici turističnega krožka v OŠ Šmarjeta Anici Bobič ter prejšnjemu predsedniku Hinku Grdunu. Kulturni program so oblikovale ljudske pevke Šmarjetke ter osnovnošolci.

»Še naprej bomo delovali v dobro našega kraja na področju kulturne dediščine, športa, rekreacije, zdravega življenja in varstva okolja. V sozvočju z okoljem in časom iščemo ravnovesje kakovostnega življenja. Svetu se odpiramo in ga ponosni bogatimo s svojo kulturno edinstvenostjo,« o prihodnosti TD pravi predsednica.

Članek je bil objavljen v 15. številki Dolenjskega lista 13. aprila 2017

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava