Na ekološko bombo v Zalogu smo opozarjali že dolgo

21.7.2017 | 14:35

Na ekološko bombo v Zalogu smo opozarjali že dolgo
Na ekološko bombo v Zalogu smo opozarjali že dolgo

Gorel je uradno zakonit, v resnici pa nezakonita ekološka bomba na dotrajani nekdanji opekarni Novo mesto v Zalogu. Plastika, lesna surovina in še marsikaj - TUDI NEVARNI ODPADKI, za katere obrat nima dovoljenja! V nekaj več kot štirih letih že četrtič - prvi požar se je zgodil 03.03.2013. Gorelo bo lahko še dneve. Upamo, da pogasijo pred dežjem. Proti delovanju in za sanacijo obrata se borimo od leta 2011 kot Regijsko društvo ekološkega gibanja Ivančna Gorica, še prej pa kot Civilna iniciativa Zalog-Loke. "Obrat ima vsa dovoljenja", ves čas zatrjujejo lastniki (mantra vseh ŠTEVILNIH kršiteljev okoljske zakonodaje!), čeprav nimajo obratovalnega dovoljenja, gradbenih dovoljenj za vse objekte in za ogromen izkop zemlje (15.000 m3), ki so ga torej nezakonito naredili za "ureditev" deponije itn. Pregledali smo dovoljenja, ki jih imajo, tudi obsežno zakonodajo in predpise, in ugotovili, da bi jim morali nemudoma odvzeti okoljevarstveno dovoljenje, kar smo tudi že zdavnaj zahtevali, saj so dovoljenja silno pomanjkljiva (tudi v Lafargeu je bilo tako, kar so nedavno dokazali, po desetletju borbe, seveda na evropskem sodišču!) in še ta nimajo veze z realnim stanjem na tem SMETIŠČU, kar bi se moralo preverjati. PA SE NE! Obrat deluje, kot bi ga imeli na polju! OSNOVNIH ustreznih ukrepov požarnega varstva NI! Objekti se dejansko podirajo (na eni od slik se vidi udrto streho)! Nimajo kanalizacije (!!), utrjenih površin z lovilcem olj in nasploh izcednih voda ter lastne male industrijske čistilne naprave, niti so povezani z obstoječo lokalno ob Krki pri Selih; izcedne vode se iztekajo na javne površine (cesto) in zasebne površine 1. kategorije (travniki). Ogromno vode pri trenutnem gašenju že odteka na te površine, v zemljo in posledično v podtalnico. KONTAMINIRANE, strupene vode! Pa seveda v Krko. Še več te vode bo v prihodnjih dneh.

NA VSE TO opozarjamo že 6 LET!! V prvih dveh letih boja smo naredili 12 ekoloških patrulj (vse kršitve, izcedne vode, 2 izlitja nevarnih tekočin v okolico obrata, prvi požar pred štirimi leti, nato sta bila še dva manjša, so foto dokumentirane) in na podlagi njih vsakokrat naredili prijavo pristojnemu inšpektoratu, s pošiljanjem v vednost republiškemu inšpektoratu v Ljubljano, prav tako pa tudi na pristojno ministrstvo in druge naslove. VSAKIČ! Obvestili smo kabinet vlade, pooblaščenko za človekove pravice; prirejali okrogle mize v Straži; nazorno prezentacijo predstavili tudi osebno na sestanku v Ljubljani, takratnemu direktorju direktorata za okolje in glavni inšpektorici za okolje (po tem sta se oba čudežno zamenjala) itn. itn. NIČ! LETA NIČ! Zdaj se bodo pa čudili, kako se je lahko to zgodilo!?! Odkrivali bodo ODGOVORNE?!? Seveda jih ne bodo "odkrili", ker se jih v tej gnili državi skrbno ZAKRIVA! Za razliko od "pristojnih služb" (kriminalisti, tožilci, sodniki, nadrejeni v teh službah), ki svojega dela seveda ne bodo opravile, čeprav so odgovorne do nas državljanov RS, bom jaz naštel osebe, katerim so bile pošiljane vse naše prijave, in ki so bile obveščene, vi se pa odločite, koliko so odgovorni in kako bi morali odgovarjati. V našem obsežnem arhivu so naslednja imena (to so javne informacije, ki se zaradi varstva okolja tičejo vseh nas. Dopisov je bilo zelo veliko - navajam samo nekatere, kjer se imena prvič pojavijo, da jih ne ponavljam) za datumom našega dopisa v oklepaju:

(10.02.2011) IRSOP OE Novo mesto - Vodja, TONČI ŽIGANTE; v vednost: MOP - minister dr. ROKO ŽARNIČ; IRSOP Ljubljana; UE Novo mesto - načelnik JOŽE PRESKAR; Občina Straža - urad župana - ALOJZ KNAFELJ (zdaj DUŠAN KRŠTINC, takrat podžupan).

(16.04.2012) IRSOP OE Novo mesto - inšpektor za okolje DARKO OKLEŠČEN (njega smo z dne 25.04.2013 kazensko ovadili zaradi izlitja in prvega požara, na kar smo opozarjali in se je potem zgodilo, pa ga je okrajno sodišče v NM oprostilo; še prej pa se na njegovo delo pritožili tudi pri problematiki AVTOODPAD Kukman Suhor nad Prečno in seveda pri tej problematiki).

(03.03.2013) ekološka patrulja "prvi požar": Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izpostava NM - vodja KAROL NAHTIGAL; Min. za kmetijstvo in okolje, minister FRANC BOGOVIČ; v vednost: Vlada RS, kabinet predsednika vlade (takratni predsednik JANEZ JANŠA); Varuh človekovih pravic - VLASTA NUSSDORFER.

(22.03.2013) ekološka patrulja "Svetovni dan voda": Poleg IRSKGHO še: Min. za kmetijstvo in okolje, minister DEJAN ŽIDAN; v vednost: Vlada RS, kabinet predsednika vlade (takratni predsednica ALENKA BRATUŠEK - osebno);

(29.07.2013) ekološka patrulja "veter na obratu": Poleg IRSKGHO OE Novo mesto še; vodja inšpekcije za okolje in naravo mag. JANA MIKLAVČIČ (po e-pošti); kontaktna oseba za nevladne organizacije, kabinet MKO (po e-pošti) NEJC PERHAVEC.

In še kakšen bi se našel. Bo dovolj za začetek? Ljudi, ki so bili obveščeni in so plačani iz javnih sredstev, da ukrepajo hitro in učinkovito ter po zakonu in v skladu s svojimi pogodbami o zaposlitvi? Nekateri so bili obveščeni mnogokrat! Pristojni inšpektor tako rekoč vsakič!

ME PRAV ZANIMA, če bodo kriminalisti prišli po te podatke na sedež RDEG v Zalog 11, 8000 Novo mesto! Predvidevam, da ne! Saj vidite: če se ti ljudje pokličejo na odgovornost pade celotna slovenska javna uprava, sploh če bi se zgodil efekt domin tudi povsod drugod po Zloveniji. Zato klicev na odgovornost ne bo. Malo bo preiskave, veliko pompa v medijih, do naslednjega požara. Vlak v pogubo pa pelje dalje ... SRAMOTA!!

Aleš Plut, RDEG Ivančna Gorica

Galerija

plut (3)
plut (4)
ab
ab1
ab2

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (15)

21.7.2017+4     + (4)     – (0)     Oceni opazovalec 

Zanimivo je bilo včeraj gledat Odmeve. Navedene so informacije, ki pazljivemu poslušalcu niso mogle uit: 1. to letos tu ni prvi požar; 2. goreti je začelo na več mestih hkrati !! 3. Direktorja ni bilo blizu in ga celo ministrica, ki je bila na prizorišču, ni uspela doklicati. Menda celo nobenega od vodilnih te družbe, ni bilo zraven; 4. kratka izjava enega od bližnjih stanovalcev je bila tudi zanimiva. Po kratkem premisleku: "mafija". A morda še kdo, ki navedeno analizira, sumi za kaj je šlo pri tem požaru ?!

21.7.2017+3     + (3)     – (0)     Oceni opazovalec 

Farsa se nadaljuje: Odmevi 21.julij 2017 - skupina, ki odgovarja voditeljici, z odgovori kaže nivo osnovnošolca, ki se je zelo slabo pripravil na izpraševanje. Vsevprek ugotavljajo kaj je gorelo in na to odgovarjajo neki neinformirani, namesto, da bi pred kamere in mikrofone zvlekli odgovorne te družbe. Da, res je, tudi danes nikogar od odgovornih podjetja v studiju, ki bi kompetentno lahko odgovoril, kaj je gorelo in kakšne snovi in vsebina plinov se sprošča v ozračje in odteka v podtalnico. Očitno to nikomur ni interes. Zanimivo in predvsem žalostno !

22.7.2017Oceni ive 

Hudo, tudi jaz imam odpor do raznih deponij, bio plinarn...po drugi strani pa razmišljam, kam naj z odpadki, ki jih ljudje tako nekontrolirano proizvajamo v velikih količinah. Najbolje bi bilo izumit deponijo na Luni....

22.7.2017Oceni Pero 

Se strinjam s tabo in predlagajmo tebe za direktorja

23.7.2017+3     + (3)     – (0)     Oceni vika lozar 

Vsaka taka nesreča potegne za sabo naša sumničenja, ki potrjujejo, da je največkrat kriva za njo šlamparija. Slovenski kapitalizem zahteva samo dobiček, vse drugo je drugotnega pomena. Inšpekcijske službe so tako in tako nebodijihtreba in so bile v času suhih krav prve na udaru krčenja sredstev. Mislim, da nam je zdaj po tolikih požarih jasno, da moramo stvari resno postaviti na pravo mesto. Strinjam se z Ivetom, te tovarne so zaradi nas in naše pogoltnosti, kar ima za posledico prekomerne količine odpadkov. Da ne bo izzvenelo bogokletno: rabimo bioplinarne, tovarne za predelavo tudi strupenih snovi, deponije. Zanimivo, hitro podležemo osebam, ki začutijo svojo "uro resnice" in strankarsko glasno zahtevajo zaprtje vseh takih centrov. Pot je druga in vsi vemo, da je prava. Odgovornost na vseh nivojih, od državljanov, do politike in kljub takim "neljubim" obratom, bo pri nas lepo in se bomo počutili varne.

23.7.2017Oceni Majaron 

Takih ekoloških katastrof pa res ne rabimo. Deponije pa že imamo in so se izkazale za dobro rešitev.

24.7.2017Oceni Kar je res, je res 

Žal tudi take obrate vpotrebujemo. Vse več je odpadne embalaže, ki bi drugače končala po gozdovih, kraških jamah, v naravi na sploh. Žalostno je, da kljub vsem prizadevanjem Slovenija zbere in reciklira le slabo polovico odpadkov. Žalostno je, da za reciklažo ob vsakem nakupu potrošniki že v naprej plačamo!! Žalostno je, da pol Slovencev svojo svinjarijo odlaga kjer koli ali jo kuri po svojih dvoriščih in vrtovih. Žalostno je, da je vse manj vračjive embalaže. Higienski predpisi pa vsak dan bolj radikalno posegajo v večjo produkcijo embalaže. Največji problem pa predstavljajo nevarni odpadki. Tudi plastika sodi v to skupino. Toda vprašajmo se, koliko odpadne in nevarne embalaže recimo škropiv konča na ustreznih deponijah?? Vprašajmo pa se tudi, kdo je tisti, ki deponije in zbirne centre dovoljuje in umešča v relativno gosto poseljenem okolju?? V danem primeru pa je najbolj zanimivo, da je podjetje registrirano in s sedežem v Celju, edino ( po AJPES ) podružnico oz. obrat pa ima v Zalogu ...

24.7.2017Oceni Majaron 

Jih ne rabimo. Samo na deponijo Leskovec ne smemo več voziti ljubljanskih smeti in bomo imeli zadosti še za vse naslednje generacije. Revoz in krka pa naj vozijo svoje smeti kam drugam.

24.7.2017Oceni Pepi 

Kar se tiče škropiv, ni glavni problem odpadna embalaža ampak škropivo, ki ne ostane na rastlini po škropljenju ampak pade na tla. In tega je, priznajmo, vsaj 50 %, posebno, če se uporablja motorno škropilnico. Tega dejstva nihče ne upa povedat. Embalaža je samo "pesek v oči". Vinogradniška področja so prepojena s strupi.

25.7.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni Kar je res, je res 

@Pepi, Majaron zbirno-reciklažni centri so še kako potrebni. Nevarne odpadke ni varno zakopavati v zemljo.Odpadki, ki jih je mogoče reciklirati in potem znova koristno uporabiti, pa na take deponije vsekakor ne sodijo. Sicer pa je tudi leskovška deponija speča ekološka bomba, ki s svojim smradom okoliškemu prebivalstvu že danes povzroča smrdeče težave. Seveda novomeščani tega s svojimi prefinjenimi nosovi ne vohate. Za začetek bi bilo dobro in poučno, da bi vsako mesto ali naselje moralo imeti lastno odlagališče in lastni reciklažni center. Pa ne nekje v ali na obrobju drugega naselja, temveč v svoji neposredni bližini. Pa da vidimo!! Z embalažo škropiv in škodljivostjo škropljenja pa: res, kmetje uporabljajo vse več strupenih pripravkov , ki jim omogočajo kvantitativno boljše pridelke. Večina škropiva ostane ali v zemljini ali v produktu a koncentracija je zaradi velikih površin, količin pridelkov in delne razgraditve pripravkov relativno majhna. Tu ne gre samo za vinogradniška področja. Tudi sadovnjaki so danes zaradi škropiv vseh mogočih barv, samo zelene ne. Pravzaprav ni kmetijske površine ki danes ni tretirana s pesticidi, fungicidi , fosfati in še čim potrebnim ali nepotrebnim. Toda odlaganje odpadne embalaže na deponije? V taki embalaži so še ostanki škropiv, nekatere so še na pol polne ali zaradi poteka roka uporabnosti celo polne. In vse to na deponijo. Kakšna bi ( je ) bila koncentracija?Koliko te nevarnih učinkovin bi z lahkoto prodrlo v podtalnico, v vodne vire pitne vode, v vodotoke? Rešitev ni v deponijah. Te so samo potuha. Rešitev so zbirno-reciklažni centri, dosledno zbiranje odpadkov, njihova predelava in ponovna uporaba. V razvitih in ekološko ozaveščenih državah zberejo, predelajo in ponovno uporabijo prek 90% odpadkov vseh vrst. Dober primer je Avstrija. V njihove centre za predelavo nevarne odpadke vozi kar nekaj držav, med njimi tudi slovenska podjetja, tudi iz Novega mesta. So pa ti centri primerno urejeni in opremljeni, storitve pa drage. Pri slovenčkih pa je vse predrago in nepotrebno, pa razvrščanje odpadkov nam nikakor ne gre, pa ... Skratka imeli bi vse, zato pa nič naredili!

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava