DL: Zagotoviti želijo večjo varnost

21.7.2017 | 09:15

Gradnjo pločnika občina med drugim načrtuje tudi ob državni cesti od bencinskega servisa do uvoza v obrtno cono v Trebnjem. (Foto: J. S.)

Gradnjo pločnika občina med drugim načrtuje tudi ob državni cesti od bencinskega servisa do uvoza v obrtno cono v Trebnjem. (Foto: J. S.)

V Trebnjem so v sklopu dvoletnega proračuna, ki ga je občinski svet potrdil v začetku marca, zasnovali tudi investicije na cestnem področju. Med drugim se bodo lotili gradnje pločnikov v Štefanu, na Veliki Loki oziroma Trnju, na Čatežu in v Trebnjem, skupaj bodo predvidoma uredili približno 2,3 kilometra varnih površin za pešce. Večina projektne dokumentacije je že nared.

Na občini tako načrtujejo, da se bodo še letos lotili gradnje skupaj 480 metrov pločnika ob državni cesti v Štefanu, podobno bodo 680 metrov dolg pločnik gradili ob državni cesti od Velike Loke do naselja Trnje, kjer bodo v sklopu naložbe - soinvestitor je republiška Direkcija za infrastrukturo - uredili tudi cestišče.

Na Čatežu bodo pločnik gradili ob državni in občinski cesti, skupaj ga bo približno 840 metrov. Kdaj bi lahko začeli dela, tačas še ni znano. Kot namreč pojasnjuje direktor občinske uprave Janez Pirc, je projektna dokumentacija še v dodatnem presojanju republiške Direkcije za infrastrukturo, ko bo vse nared in če le ne bo zapletov z zemljišči, pa bodo lahko začeli tudi dela na Čatežu. Tam načrtujejo gradnjo pločnika ob državni cesti, kjer bo urejeno še avtobusno postajališče, ter tudi na javni poti oz. lokalni cesti v naselju Dolenja vas do tovarne TEM.

Med načrtovanimi odseki, kjer bodo urejali pločnike, je tudi del državne ceste od bencinskega servisa do uvoza za obrtno cono v Trebnjem, kjer pa bo, kot pravi Pirc, najprej treba pridobiti projektno dokumentacijo, zato bo naložba - zgradili bodo približno 300 metrov dolg pločnik - na vrsti prihodnje leto.

V sklopu gradnje pločnikov bodo tam, kjer še ni cestne razsvetljave, uredili tudi to in tako predvsem povečali varnost. »Vsekakor bo naložba na vseh štirih odsekih z ureditvijo javne razsvetljave, pločnika ali cestišča velika pridobitev za varnost tako za pešce in kolesarje kot tudi za druge udeležence v prometu,« meni Pirc.

Naložba vseh štirih odsekov je sicer ocenjena na več kot 900 tisoč evrov, pri čemer bo morala občina več kot 60 odstotkov potrebnega denarja v prihodnjih treh letih zagotoviti iz občinskega proračuna, kar znese dobrih 564 tisoč evrov. Ostalo računajo na državno pomoč. Republiška direkcija za infrastrukturo bo zagotovila 119 tisoč evrov, slabih 25 odstotkov oz. nekaj več kot 225 tisoč evrov pa bo kreditnih sredstev gospodarskega ministrstva.

Članek je bil objavljen v 15. številki Dolenjskega lista 13. aprila 2017

J. Sinur

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava