DL: Portret tedna - Bogdan Fink

19.7.2017 | 11:20

DL: Portret tedna - Bogdan Fink

Ko je Bogdan Fink, sedanji direktor kolesarskega kluba Adria Mobil, ki letos - tako kot Bogdan - praznuje 45-letnico, konec julija leta 1990 na mladinskem svetovnem prvenstvu v kolesarstvu na cestni vožnji osvojil bronasto medaljo, je njegov oče povedal, da se je menda znal voziti s kolesom, še preden je shodil. Kolo Bogdana Finka zasleduje že vse življenje. Kot tekmovalec je ognjeni krst doživel na legendarni novomeški kolesarski dirki okoli Grma, kjer je s prav tako legendarnim ponijem v boju z vrstniki osvojil drugo mesto. Še bolje mu je šlo na prvi resni dirki, tedanjem republiškem prvenstvu, kjer je med dečki D osvojil svoj naslov republiškega prvaka. Tudi državni prvak tedanje skupne države je bil večkrat, med mladinci kar sedemkrat. Njegov bron med mladinci na svetovnem prvenstvu je bila prva medalja za jugoslovansko kolesarstvo na velikih tekmovanjih. Bil je to zgodovinski uspeh.

Bil je tudi član prvega poklicnega kolesarskega moštva pri nas, Krke Telekom, a je pot poklicnega kolesarja končal predčasno na način, kakršnega ga ne privoščimo nobenemu športniku. Na dirki v Nemčiji si je med padcem v ciljnem šprintu zlomil stegnenico. Nikoli ne bo pozabil besed starega zdravnika v tisti nemški bolnišnici, kjer so ga operirali. Vsaka stvar je za nekaj dobra, mu je dejal, Bogdan pa tedaj ni verjel, da bo to res. "Če se ne bi tedaj tako poškodoval, nikoli ne bi diplomiral," pravi danes.

Že med rehabilitacijo se je resno lotil študija na Fakulteti za šport, po rehabilitaciji pa se je sicer vrnil na kolo, a se je, ko mu ni uspelo končati niti ene od treh dirk v Italiji, na katerih je sicer tekmovala vsa svetovna elita, odločil zaključiti kariero. "Študij in kolo nista šla skupaj. Če ne moreš nečesa početi stoodstotno, pa ne moreš uspeti," se danes odločitve spominja Bogdan Fink. V klubu so ga potem postavili za trenerja mladincev, med katerimi se je tedaj kalila še ena izjemna generacija z Juretom Zrimškom, Tomažem Nosetom, Alešem Kebljem in Janijem Brajkovičem na čelu, na kolesarski zvezi pa so ga še isto leto določili za selektorja mladinske reprezentance.

Pa ni bil dolgo trener. Leta 2002 spomladi je bil z ekipo na dirki v Istri, ko so ga poklicali iz kluba in mu povedali, da bo ob korenitih kadrovskih spremembah postavljen na mesto direktorja kluba. "Nič nisem vedel, pojma nisem imel, kaj bom delal," se tistega trenutka spominja Bogdan Fink. Vrgli so ga v vodo pa je splaval in še danes plava. V teh petnajstih letih ima kaj pokazati. Čeprav je bil tedaj klub v hudi krizi in je bilo treba poplačati še račune iz preteklosti, mu je ob pomoči številnih prostovoljcev uspelo ohraniti tako organizacijo pomembnih dirk vključno z dirko Po Sloveniji in klub predvsem zaradi izjemno dobrega dela z mladimi znova uveljaviti tudi po tekmovalni plati ter vrhunec doseči z medaljami Jureta Zrimška in Janija Brajkoviča na evropskih in svetovnih prvenstvih. Novomeški kolesarski klub, ki je leta 2006 z Adrio Mobil dobil novega glavnega pokrovitelja, je pod Finkovim vodstvom dosegel tudi enega največjih ekipnih uspehov slovenskega športa - dvajseto mesto v ekipni vožnji na svetovnem prvenstvu klubskih ekip v Firencah pred štirimi leti.

Letošnje moštvo Adrie Mobil ni tako močno, kot je bilo v preteklosti, a Bogdan Fink je optimist: "Nekaj mladih obetavnih doma vzgojenih kolesarjev nas je prezgodaj zapustilo. Za njimi prihaja nova močna generacija, ki se zdaj kali med mladinci in med dečki, a bo na njeno uveljavitev treba še malo počakati."

Članek je bil objavljen v 15. številki Dolenjskega lista 13. aprila 2017

Igor Vidmar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava