DL: Mladinci bodo spet lažje dihali

19.7.2017 | 12:50

Jaka Virant

Jaka Virant

Mladinskemu centru Metlika je uspelo zbrati denar za zaposlitev vodje, s katerim se bodo lahko znova javljali na razpise in sodelovali v programih, po katerih so postali prepoznavni. Pet tisoč evrov bo ob rebalansu proračuna Mladinskemu centru Metlika, sekciji Kulturnoumetniškega društva Plac, za zaposlitev vodje mladinskega centra namenila metliška občina.

Tako so svetniki sklenili na zadnji seji občinskega sveta, potem ko je predsednik KUD Plac Jaka Virant predstavil delovanje mladinskega centra in razloge, zakaj ta nujno potrebuje redno zaposlenega vodjo. Pet tisoč evrov na prvi pogled ni veliko denarja, a ta vsota je tako rekoč življenjskega pomena za polno delovanje mladinskega centra, ki je v preteklosti dal pomemben prispevek tako k oživljanju starega mestnega jedra in družabnih dejavnosti Metlike kot tudi k aktivaciji mladih. Z občinskim prispevkom in denarjem, ki ga je mladinskemu centru namenil Javni sklad za kulturne dejavnosti, bodo lahko znova zaposlili vodjo, brez katerega ne morejo več uspešno konkurirati za denar programa Erasmus+ in izvajati projektov Evropske prostovoljne službe, mladinske izmenjave in usposabljanja za mladinske delavce ter druge, kar pomeni bistveno manj denarja za številne programe in dogodke, ki jih izvajata in pripravljata Mladinski center Metlika in KUD Plac.

"Najbolj vidne in najpomembnejše naloge, ki smo si jih zadali, so oživitev starega mestnega jedra, sodelovanje z drugimi mladinskimi centri, pri čemer moram omeniti zelo dobro sodelovanje z Mladinskim centrom Bit Črnomelj, mednarodno sodelovanje, svetovanje, osveščanje v povezavi z različnimi vidiki življenja, kot so ekološko, elektronsko, tehnološko, kmetijsko, podjetniško in drugo, informiranje ter skrb za razvoj in številne aktivnosti na področju kulture, športa, turizma in neformalnega izobraževanja. Želimo prispevati k boljšim pogojem za življenje mladih v občini in biti eden najpomembnejših deležnikov pri oblikovanju mladinskih politik. Zagotavljanje mladim prijaznejšega okolja je nujno, če želimo preprečiti stalno odseljevanje mladih," med drugim pove Jaka Virant, ki si od ponovne zaposlitve vodje mladinskega centra veliko obeta, saj je vse delo v centru v času, odkar niso imeli zaposlene vodje, slonelo na prostovoljcih, ki, kar je razumljivo, prednost dajejo študiju oziroma dejavnosti, ki jim zagotavlja eksistenco.

Mladinski center skrbi za brezplačno in kvalitetno preživljanje prostega časa. "Občanom ponujamo brezplačne delavnice, kot so angleščina za starejše, likovne delavnice za odrasle, meditacija ob šamanskem bobnu, potopisna predavanja, akustični koncerti, predstavitve društev, različne ustvarjalne delavnice, šiviljska delavnica, stand up večeri. Dan v mladinskem centru se začne z urami za osnovnošolske otroke, ki pridejo k nam po končanem pouku in imajo priložnost kreativno ustvarjati v različnih delavnicah, se družiti ob družabnih igrah, nudimo jim pomoč pri domačih nalogah, učno pomoč pred kontrolnimi nalogami, hkrati pa jih nenehno krotimo in umirjamo njihovo energijo, jih spodbujamo k aktivnemu preživljanju prostega časa v naravi ob športu in igri," vsakodnevne dejavnosti mladinskega kulturnega centra predstavi Jaka Virant.

Članek je bil objavljen v 14. številki Dolenjskega lista 6. aprila 2017

I. Vidmar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava