Film o nadškofu Vovku ''Goreči škof'', Zavod Friderik Irenej Baraga Novo mesto

30.6.2017 | 20:00

V petek, 30. junija, ob 20.00 bo v Novem mestu v Zavodu Friderik Irenej Baraga na ogled dokumentarni film Goreči škof o nadškofu Antonu Vovku. Ob ogledu filma nam bo spregovoril njegov ustvarjalec režiser David Sipoš in predstavil njegovo nastajanje. Predstavitev v Novem mestu bo imela posebno težo, saj je ravno tu pred 65 leti na železniški postaji doživel brutalni poskus zažiga.

Film v 55 minutah oriše Vovkovo življenje od rojstva do smrti, glavni viri pa so ljudje, ki so ga poznali, zgodovinarji, duhovniki in verniki. Premiera 14. junija v Antonovem domu na Viču v Ljubljani je zbudila dober odmev.

Lepo vabljeni na predstavitev v Novem mestu!

Od smrti nadškofa Antona je minilo dobrih petdeset let, zato ga mlajši rod ne pozna. Njegovi sodobniki pa so ga ohranjali v spoštovanju in občudovanju, kajti bil je izreden kot človek in kot škof. Bog ga je obdaril s talenti, ki so mu v zapletenih in grobih razmerah med vojno in po njej pomagali, da je trdno stal, modro in zanesljivo vodil nadškofijo in zanjo veliko pretrpel. Vsem vernim tistega časa je bil kakor skala in svetilnik.

Svetniške poteze njegove osebnosti so spodbudile začetek postopka za njegovo beatifikacijo. V času, ko spoznavamo doslej prikrite velike osebnosti našega naroda, je Vovkov odbor želel, da tudi nadškofa Vovka spozna vsa slovenska javnost. Tako je iz spominov in pričevanj nastal tudi dokumentarni film o njem. Pripravila ga je ekipa Studia Haritude pod vodstvom režiserja Davida Sipoša in scenarista Roka Andresa.

Vovk se je rodil v Vrbi na Gorenjskem in je bil pranečak pesnika Franceta Prešerna. Po drugi svetovni vojni je prevzel vodenje ljubljanske škofije. 20. januarja 1952 je v Novem mestu na železniški postaji doživel poskus zažiga, ko je prispel z vlakom, da bi v bližnjih Stopičah blagoslovil na skrivaj postavljene nove cerkvene orgle. Vovk je posledice napada s hudimi opeklinami preživel, napadalci pa niso bili nikoli kaznovani. Domneva se, da so napad naročile takratne povojne komunistične oblasti, ki so bile sovražno razpoložene do Cerkve. Nadškof je umrl leta 1963 v Ljubljani. Svetniške poteze njegove osebnosti so spodbudile začetek postopka za njegovo beatifikacijo.