''Dan kruha, vina in salam''

26.6.2017 | 14:00

''Dan kruha, vina in salam''

V sobotnem večeru so na brežiškem grajskem dvorišču otvorili letošnje izjemno doganje festivala »Brežice, moje mesto«, tradicionalno z Dnevom kruha, vina in salam, katerega poleg domače kulinarike spremljajo tudi zvoki narodnozabavne glasbe. Predstavila so se številna vinogradniška društva, pridelovalci suhomesnatih izdelkov, manjkali pa niso niti okusni siri in ribje specialitete. Tudi letos je v sklopu otvoritvenega dne potekal izbor za najboljši festivalski kruh, za katerega je komisija v sestavi Roman Matjašič, Mira Budič in Franci Planinc na okušino prejela kar 34 različih kruhov. Ocenjevanje je tokrat prvič potekalo v dveh kategorijah; V kategoriji »beli kruh« je titulo festivalskega kruha prejela Anica Hotko, v kategoriji »črni mešani« pa Vera Krištov. Od ženskih zmagovalk na področju peke pa k moškim zmagovalcem Županovega vina. Prehodna skulptura za zmagovalno modro frankinjo je letos pripadla Andreju Klemenčiču iz Društva vinogradnikov Bizeljsko, zmagovalni cviček pa je že drugo leto zapored pridelal Stanislav Barkovič iz Društva vinogradnikov Jesenice-Dolina. Večer je popestrila zasedba Mladi Dolenjci in DJ Boštjan (Petkova pumpa).

Sicer pa se pestro festivalsko dogajanje že nadaljuje; Danes v brežiškem gradu, kjer bodo ob 19. uri odprli medinstitucionalno razstavo Rimsko steklo Romule, ob 21.30 uri pa bo znova zaživel kino na grajskem dvorišču.

V sredinem jutru bodo  iz prestolnice proti Brežicam krenili najpogumnejši pohodniki Marša v Bresce, ki bodo v posavsko mestece prikorakali v petkovem večeru. Vsi, ki bi se jim želeli pridružiti na štartu ali sami poti, pišite na marsvbresce@gmail.com. Ostali obiskovalci pa v sredinem večeru že vabljeni na prvo koncertno poslastico. Pred Mestno hišo Brežice bo namreč ob 21. uri nastopil Daniel Vezoja z bendom, za lačna usta pa bodo iz svojega “foodtruck-a” poskrbeli cestni kuharski vitezi Lars&Sven burgers. Vabljeni torej na vsa ogrevanja pred vikend koncertnim-kulinaričnim-športnim vrhuncem. In ne pozabite, če prihajate od daleč, skočite na brezplačni “hop on – hop off” avtobus, ki vas bo pripeljal na prizorišče in varno tudi nazaj domov. Več na www.bmm.si.​

Prilagamo zvočno izjavo vodje festivala Anje Antončič (ZPTM Brežice).

Simona Potočar
Eventus Produkcija
Foto: Luka Rudman

Zvočni zapisi

Vodja festivala Anja Antončič (ZPTM Brežice)

Galerija

_Dan kruha, vina in salam IZBOR-1 (1)
_Dan kruha, vina in salam IZBOR-1 (2)
_Dan kruha, vina in salam IZBOR-1 (3)
_Dan kruha, vina in salam IZBOR-1 (4)
_Dan kruha, vina in salam IZBOR-1 (5)
_Dan kruha, vina in salam IZBOR-1 (6)
_Dan kruha, vina in salam IZBOR-1
unnamed
unnamed1

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava