DL: Po občini kosi, pometa, pospravlja

25.6.2017 | 14:30

Jože Boh, nasmejan z metlo v roki, sredi čiščenja Bele Cerkve. (Foto: L. M.)

Jože Boh, nasmejan z metlo v roki, sredi čiščenja Bele Cerkve. (Foto: L. M.)

Šmarješka občina stavi na razvoj turizma, ki si ga brez urejenosti in čistega okolja ni predstavljati. Zato je med zaposlenimi v občinski upravi tudi komunalni delavec – kar nekaj let je bil to domačin Albin Kregel, od lanskega poletja pa je Jože Boh iz Šmarjeških Toplic.

Nove zaposlitve je Boh zelo vesel, saj rad dela vse in tudi izkušenj mu ne manjka. 31 let je služboval v straškem Novolesu, po stečaju je dve leti zaman iskal delo, bil nato skoraj leto dni preko javnih del zaposlen v novomeški komunali in tri mesece del nočne Revozove izmene. Nato je pristal na borzi dela in pred nekaj časa je le dobil zaposlitev v privatnem lesnem podjetju v Straži. A k o je videl razpis šmarješke občine za komunalnega delavca, se je hitro prijavil. »Delati v domačem kraju je prednost, sploh pa mi takšno delo odgovarja, saj sem kot neki hišnik občine. Delo je pestro in veliko sem na terenu,« pove Jože Boh, ko ga ujamemo z metlo v roki sredi trga v Beli Cerkvi. Čez nekaj dni so tu praznovali 10-letnico društva podeželskih žena in deklet, na katerega je prišel celo predsednik države, no, a Jože bi ravno tako čistil tudi sicer. Poleg okolice Hiše žive dediščine pospravlja tudi notranjost stavbe.

In kaj še vse drugega mora početi? Komunalni delavec mora po besedah županje Bernardke Krnc skrbeti za urejenost občinskih javnih površin in krožišč, čiščenje prostorov, skratka da je občina primerno zunanje urejena. »Njegovo delo je zahtevno in odgovorno,« pove in doda, da je prednost, ker je Boh domačin in lahko tudi v kakšnih izjemnih dogodkih na občini v čim krajšem času priskoči na pomoč. V občinskem središču skrbi za okolico občinske stavbe oz. družbenega doma, kjer so tudi zdravstvena dejavnost, lekarna, gasilski dom itd.: pometa, pobira smeti in papirčke. Ravno tako skrbi za čistočo na avtobusnih postajališčih. Od spomladi naprej bo eno večjih opravil košnja. Kot pove Jože, je bilo njegovo prvo večje delo čiščenje okolice stare šole v Šmarjeških Toplicah, kjer občina nekoč načrtuje center šolskih in obšolskih dejavnosti. »Res je bila zelo zaraščena in zapuščena, zdaj je pogled nanjo boljši,« je zadovoljen.

Jožetova skrb je tudi urejenost krožišča v Šmarje ti, pa vseh sprehajalnih potk v okviru projekta Vir življenjske energije – to pomeni do gradu Štrlek, Škratove jame itd. Obenem bdi nad označevalnimi tablami, da niso morda kaj poškodovane. Ko hodi po terenu, seveda sam opazi še marsikaj in popravi, kar more, na kaj pa ga opozorijo tudi občani. Vesel je, da je konec lanskega leta dobil službeni avto, ki mu dobro služi. Pozimi je Jožetovo delo čiščenje snega – odmeče ga okrog občinske stavbe, pa pri Hiši žive dediščine v Beli Cerkvi, kjer je obiskovalcev vedno dosti, in še kje.

Jože pravi, da se bo trudil še naprej, saj ima rad svoj kraj in občino.

Članek je bil objavljen v 11. številki Dolenjskega lista 16. marca 2017

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava