DL: Nakopičilo se je veliko želja - asfalt, vigred, prazen center ...

20.6.2017 | 13:30

Čeprav se zbora krajanov ni udeležilo veliko ljudi, pa so bili ti toliko bolj zgovorni. (Foto: M. B.-J.)

Čeprav se zbora krajanov ni udeležilo veliko ljudi, pa so bili ti toliko bolj zgovorni. (Foto: M. B.-J.)

Metličani so se po sedmih letih spet zbrali na zboru krajanov – Predlogov za delo toliko, da vseh ne bo mogoče uresničiti v enem letu

V metiškem kulturnem domu so pripravili zbor krajanov mestne skupnosti Metlika, torej prebivalcev Metlike in Križevske vasi. Pokazalo se je, da je bil zbor še kako potreben, zlasti še, ker ga ni bilo že kar sedem let. Predsednik Tone Bezenšek pa je obljubil, da se bodo naslednjič srečali čez leto dni.

Tone Bezenšek je predstavil dela v preteklem in letošnjem letu. Lani so začeli obnavljati most čez Bojico od CBE do Mestnega trga, kar bodo končali letos. Ob stopnicah so postavili svetilke, kakršne so po mestu svetile v 19. stoletju, namestili pa jih bodo po vsem starem mestnem jedru. Zamenjali so potratne svetilke po mestu in postavili nekaj novih. Na novem delu pokopališča so uredili vodovod, obnovili nekaj manjših stopnišč po mestu in se lotili še več drugih manjših obnov. Nasipali so nekaj poljskih poti, pripravili čistilno akcijo, pomagali društvom in praznovali mestni praznik.

Letos so izdali prvo številko glasila Mestnik, vsako leto pa naj bi izšla ena številka. V mestnih parkih bodo postavili klopce, obnovili stopnišče od hotela do Ganglove ulice in stopnice pri mrliški vežici. Označili bodo prostor za raztros pepela, uredili razsvetljavo v nekaterih delih mesta in nadaljevali zamenjavo potratnih svetilk. Popravili bodo pločnik na Trdinovi poti in kamnito škarpo pri Konzumu.

Marsikatero delo mestna skupnost opravi skupaj z občino, ker je sama prešibka. Župan Darko Zevnik je povedal, da so na območju mestne skupnosti največ denarja porabili za ureditev poslovnih con pri Pildu in na območju nekdanjega Novoteksa, uredili pa so tudi čistilno napravo. Letos bodo začeli rekonstrukcijo vodovoda, kanalizacije in javne razsvetljave v starem mestnem jedru, ki bo trajala več let, razdelili pa so jo v štiri faze. V naslednjih letih naj bi uredili tudi športno igrišče, letos pa bodo začeli energetsko sanacijo hiš v javnem interesu. V starem mestnem jedru bodo uredili daljinsko ogrevanje, na katerega bodo priključene javne ustanove, polovico zmogljivosti pa bodo ponudili drugim uporabnikom. Sicer pa je župan dejal, da so načrti za dela v Metliki veliki, vire za financiranje pa morajo iskati zunaj občine.

Komandir Policijske postaje Metlika Dušan Brodarič je dejal, da na državni meji nimajo večjih problemov. Meščani pa niso mogli mimo številnih vlomov, ki so se v zadnjih treh mesecih prejšnjega leta v mestu vrstili kot po tekočem traku. Brodarič je pojasnil, da storilcev še niso dobili, razen enega osumljenca, ki je v priporu, nekaj sledov pa je še v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju. Vlomov sedaj ni, je pa Brodarič dal udeležencem zbora nasvete, kako naj se obnašajo, da bo njihovo premoženje čim bolj varno.

Predsednik Društva upokojencev Jože Mozetič je v imenu društva zaprosil za pomoč pri obnovi društvene stavbe, ki ni v ponos ne upokojencem ne mestu. Opozoril je tudi, da je med starejšimi precej nejevolje, ker so zaprli trgovino Šestica. A je izvedel, da je bila to volja lastnika, pri tem pa ne mestna skupnost ne občina nimata besede. Predsednik Društva invalidov Gorazd Prhne je predlagal porušitev propadajoče hiše, ki jo je društvo dobilo v dar od zavarovalnice, saj bi obnova veljala preveč denarja. Na njenem mestu naj bi uredili park, naredili viseči pločnik, rešili pa bi tudi ozko grlo v Ulici na trg.

Krajani so dodali k programu še vrsto drugih želja, pa naj gre za asfaltiranje cest, javno razsvetljavo, popravilo stopnic, ureditev prehodov za pešce. Župan je povedal, da je za ureditev zeber na državnih cestah v Metliki kar nekaj zahtev, a dobijo iz Ljubljane vedno negativne odgovore. Meščane moti predvsem dokaj zanemarjeno in prazno staro mestno jedro. Nekaj praznih izložb jim je že uspelo zakriti z velikimi fotografijami, čeprav to ni rešitev. Meščani si želijo v teh izložbah vsebino, a Metlika si deli usodo mestnih jeder v drugih mestih, ki se vse bolj praznijo. Slišati je bilo tudi pripombe na Vinsko vigred, ki naj bi ji vsaj čez dan spremenili vsebino, prav tako v staro mestno jedro ne spadajo šotori, odri pa so preveliki, ker se dandanes pleše veliko manj kot nekdaj. Župan je dejal, da bo Vinska vigred letos še po starem. Razmišljali so tudi o selitvi prireditve drugam, kjer bi bila pod enim šotorom, a potem to ne bi bila več Vinska vigred.

Slišati je bilo tudi predloge, naj bi staro mestno jedro zaprli za promet, saj gre pretežno za mirujoči promet. Ena od razpravljavk je predlagala, da bi potrkali na vest lastnikov psov, ki za živalmi ne pobirajo iztrebkov. Velika rakova rana mesta je tudi Vinogradniška cesta, ki je, čeprav je po njej veliko prometa in pešcev, a tudi šolska pot, brez pločnika in ustrezne razsvetljave. Bojijo se, da se bo morala prej zgoditi huda nesreča, da bodo rešili problem. Zevnik je dejal, da v daljni prihodnosti pričakujejo obvoznico okrog Metlike in takrat Vinogradniška cesta ne bo več državna. Druge rešitve, ki bi bila tudi finančno rešljiva, po njegovih besedah ni.

Vseh potreb krajanov seveda ne bo mogoče uresničiti v enem letu, saj gre za prevelik finančni zalogaj, so jih pa uvrstili na seznam za prihodnja leta.

Članek je bil objavljen v 10. številki Dolenjskega lista 9. marca 2017

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava