Dan slovenskih sladkovodnih ribičev na Krki

20.6.2017 | 10:20

Dan slovenskih sladkovodnih ribičev na Krki
Dan slovenskih sladkovodnih ribičev na Krki

Organizirano sladkovodno ribištvo ima v Sloveniji dolgo, 136 – letno tradicijo. Slovenski ribiči smo se odločili, da DAN SLOVENSKIH SLADKOVODNIH RIBIČEV, praznujemo vsako leto, tretjo soboto v mesecu juniju. V letošnjem letu bodo ribiške družine po vsej Sloveniji, predstavile aktivnosti slovenskih sladkovodnih ribičev pri vlaganju domorodnih vrst rib.

Ribiška družina Novo mesto je najštevilčnejša izmed 64 ribiških družin v Sloveniji in trenutno šteje 664 članov, od tega 55 mladih članov in 7 članic. Letos mineva 71 let od njene ustanovitve. Družina izvaja ribiško upravljanje  na 350 ha vodnih površin v Žužemberškem in Novomeškem ribiškem okolišu, in sicer upravlja z reko Krko od Zagradca do Mršeče vasi v dolžini 59 km z vsemi pritoki in reko Temenico od Velikega Gabra do izliva ter z ribnikoma Blato pri Trebnjem in Vodrancem pri Otočcu.  V teh vodah so različne vrste rib, od postrvi in lipanov, do platnic, podusti, krapov in ščuk. Na delu Krke je tudi eden najlepših revirjev sulca – kralja naših voda. V zgornjem delu reke Krke so zastopane predvsem salmonidne vrste rib (postrvi in lipan), v spodnjem delu Krke in njenih pritokih ter na lepo urejenem ribniku Blato pri Trebnjem, pa so bolj pogoste ciprinidne vrste rib kot so platnica, podust, mrena, klen, ogrica, bolen, ščuka, som in druge.

Osnovno vodilo Ribiške družine Novo mesto za letošnjo obeležitev  DNEVA SLOVENSKIH SLADKOVODNIH RIBIČEV, je aktivno vključevanje mladih članov v delo ribiške družine pri izvajanju ribiškega upravljanja in privabiti v ribiške vrste čim več mladih ter jim  predstaviti ribiško upravljanje z vlaganjem domorodnih vrst rib.

Letošnji DAN SLOVENSKIH SLADKOVODNIH RIBIČEV smo v Ribiški družini Novo mesto obeležili v soboto, 17. junija 2017 na dveh lokacijah na reki Krki in sicer v Straži pod jezom in v Žužemberku pri ribiškem domu, na katerih so naši mladi člani v reko Krko vložili potočne postrvi, ki je domorodna vrsta. Skupna količina vloženih rib je bila v obsegu 100 kg.

Ribiško upravljanje poteka skladno z veljavnim ribiškogojitvenim načrtom in obsega številne aktivnosti, s katerimi želimo ribiči ohranjati ugodno stanje domorodnih vrst rib v reki Krki in njenih pritokih. Najpomembnejše aktivnosti obsegajo varstvo, gojitev in vlaganja domorodnih vrst rib, torej vrst , ki že tisočletja živijo in bogatijo reko Krko in pritoke.  Krka s pritoki se ponaša z izjemno biološko pestrostjo in spada v sam vrh

slovenskih rek.  Trenutno je v njej evidentiranih več kot 30 domorodnih vrst rib. Tega se ribiči RD Novo mesto dobro zavedamo, zato je ribiška družina v letih svojega prostovoljnega delovanja, vzpostavila sistem sonaravne ter intenzivne gojitve domorodnih vrst rib kot so potočna postrv, sulec, platnica in podust, občasno tudi  lipan. S tem omogoča vzdrževanje njihovega številčnega stanja v Krki ter pritokih na razmeroma visoki ravni, kljub številnim negativnim vplivom onesnaževanja (predvsem intenzivnega kmetijstva), plenjenja tujerodnih ribojedih ptic,  malim hidroelektrarnam, globnemu segrevanju in krivolovu. V ta namen ribiška družina upravlja z ribogojnico na reki Temenici v Prečni  ter vseskozi izobražuje in izpopolnjuje znanje in strokovno usposobljenost članov, ki izvajajo tovrstne aktivnosti.

Ribiška družina v svoje vodotoke vlaga, poleg  vrst, ki jih goji sama,  tudi za Krko zelo značilni domorodni vrsti ščuko in linja.  Ti dve vrsti kupi pri uveljavljenih ribogojcih v Sloveniji.

Ribiška družina vsako leto  vloži preko 50.000 kosov zaroda in več kot  20.000 kosov mladic različnih kategorij in vrst domorodnih vrst rib v skupni masi nekaj tisoč kg. Celotni vložek vseh rib v ribolovne in varstvene revirje znaša okrog 35.000 €, brez upoštevanega prostovoljnega dela članov RD.

V ribiški družini Novo mesto se zavedamo pomena vključevanja mladih v naše vrste, saj so prav oni temelj prihodnosti razvoja ribištva in ribiške družine. Ribiška družina ima dolgo in bogato tradicijo, zato si želimo, da bi jo v duhu dosedanjih pridobitev nadaljevala mlada generacija.

V ribiški družini, ki je temeljna celica slovenske ribiške organizacije, mladi člani spoznavajo naravno bogastvo sladkih voda, življensko okolje in življenski ciklus živali, pridobivajo osnovna znanja ribolova in etike in se seznanjajo z gojitvijo in varstvom rib. Vodilo vseh aktivnosti je spoznavanje in razumevanje narave in naravnih procesov in hkrati tudi skrb za njeno varovanje in ohranjanje. Prizadevamo si, da bi z izobraževanjem in usposabljanjem, mladi člani v naši ribiški družini, prepoznali neprecenljivo vrednost zdravega in vsem živim bitjem prijaznega naravnega okolja.

Ribiška družina za svoje mlade člane organizira izobraževanja in usposabljanja s področja ribiškega upravljanja s praktičnim prikazom različnih ribolovnih tehnik in veščin. Na državni ravni Ribiška zveza Slovenije vsako leto organizira tabor mladih ribičev, na katerem tudi naši mladi člani preizkušajo znanja, ki so jih pridobili v ribiški družini ter pridobivajo nove izkušnje in spoznanja. Pri tem z zadovoljstvom ugotavljamo, da izobraževanja in usposabljanja potekajo v duhu tovarištva, prijateljstva, medsebojnega sodelovanja in v zdravem tekmovalnem duhu, kar je osnovni smoter našega dela z mladimi člani.

Ribiška družina aktivno sodeluje tudi z osnovnimi šolami, pri čemer sodeluje v nekaterih segmentih izobraževalnih programov, jih seznanja  z delom, aktivnostmi in poslanstvom ribiške družine, predvsem s področja varovanja in ohranjanja naravnega okolja in ribiškega upravljanja. 

Ribiška zveza Slovenije vsako leto organizira natečaj za najboljšo ribiško družino pri pridobivanju mladih v svoje članstvo. Ribiška družina Novo mesto je bila v letu 2016 najuspešnejša ribiška družina v R Sloveniji pri pridobivanju mladih članov v članstvo ribiške družine in je prejela priznanje Ribiške zveze Slovenije.

                                                                                           Djordje Vučkovič
                                                                                    Predsednik ribiške družine

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava