40 let PGD Tomažja vas; namesto cevi na vajah zlagali kole

28.5.2017 | 16:30

40 let PGD Tomažja vas; namesto cevi na vajah zlagali kole
40 let PGD Tomažja vas; namesto cevi na vajah zlagali kole

Prostovoljno gasilsko društvo Tomažja vas je v soboto obeležilo 40-letnico delovanja. Društvo je bilo ustanovljeno leta 1977, ko so se takratni člani gasilske desetine, ki je bila organizirana v okviru prostovoljnega gasilskega društva Bela cerkev, odločili za samostojno pot.

Kot je na slovesnosti povedal predsednik PGD Tomažja vas Dušan Bele, so zgradili gasilski dom in ga prevzeli v uporabo leta 1977. Na začetku ni bilo opreme, le zagnanost. Prvo vozilo so kupili leta 1981. »Da smo lahko sodelovali na gasilskih tekmovanjih, smo se morali znajti po svoje. Namesto pravih sesalnih cevi smo na vajah zlagali kole, da smo vsaj približno dobili občutek v rokah«, je dejal Bele. Prvo motorno brizgalno so uspeli kupiti šele leta 1984. Pomembno leto v kroniki društva je še leto 1993, ko so začeli graditi nov gasilski dom in ga predali v uporabo leta 2003. Uporabljajo ga še danes. Uspeli so nabaviti tudi gasilsko vozilo GV1, motorno brizgalno in poleg gasilskega doma postavili pomožni objekt, ki služi raznim srečanjem in prireditvam.

Ob jubileju so jim čestitali občinski gasilski poveljnik Robert Janežič, župan občine Škocjan Jože Kapler, ki je tamkajšnjim gasilcem izročil plaketo občine, ter namestnik predsednika gasilske zveze Novo mesto Janez Gornik, ki je ob tej priložnosti jubilantom podelil odlikovanje gasilske zveze Slovenije 3.stopnje ter odlikovanje gasilske zveze Novo mesto.

Gasilski podmladek je poskrbel za recitacije na gasilsko temo, zbranim pa so zaigrali in zapeli še člani skupine Lenarti.

PGD Tomažja vas združuje danes 82 članov. Pohvalijo se lahko z žensko desetino, ki je zaživela pred dvema letoma. V letih delovanja društva so imeli le dva večja požara, in sicer je enkrat zagorel kozolec in enkrat gospodarsko poslopje.

L. B.
foto: Tina Lenart

Galerija

_s (01)
_s (02)
_s (03)
_s (04)
_s (05)
_s (06)
_s (07)
_s (08)
_s (09)
_s (10)
_s (11)
_s (12)
_s (13)
_s (14)
_s

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava