DL: Črnomelj - Da bo mestno jedro bolj zaživelo

26.5.2017 | 14:45

DL: Črnomelj - Da bo mestno jedro bolj zaživelo

V črnomaljski občini si prizadevajo, da bi bilo v starem mestnem jedru Črnomlja čim bolj živahno in da bi se prebivalci, zaposleni in obiskovalci čim več srečevali in družili. Skratka, da bi bilo mestno jedro prijetno za srečevanja, nakupovanja in sproščeno življenje. Zato so pripravili tudi načrt upravljanja mestnega jedra od februarja 2014 do februarja 2018, za vsako leto posebej pa zastavijo plan dela.

Konec lanskega leta so tako dokončali prenovo stopnic na Majer, ki jih bodo uradno predali v uporabo v okviru občinskega praznika prihodnji teden. S tem je dostop na Majer iz starega mestnega jedra veliko bolj varen, ob tem pa v Črnomlju upajo, da bodo tako zaposleni kot prebivalci mestnega jedra bolj uporabljali parkirišča na Majerju. Z akvaduktom, ki so ga odprli pred dvema dnevoma, in ureditvijo obvodne sprehajalne poti pa bo mesto pridobilo na atraktivnosti. Na občinski upravi upajo, da se bodo meščani tudi bolj poistovetili z mestom in začeli z njim ponovno živeti. S pešpotjo pa bodo dobili meščani tudi kakovosten prostor za preživljanje prostega časa. Na občinski upravi si prizadevajo, da bi tudi na ta način pritegnili meščane, da doživijo svoje mesto in oživljajo staro mestno jedro.

Za celovito prenovo sprehajalne poti ob vodi je bil leta 2014 izdelan idejni projekt, za ureditev sprehajalne poti pa je treba izdelati še projektno dokumentacijo za izvedbo. V prvi fazi so predvidene enostavne ureditve, za katere ni potrebnega gradbenega dovoljenja. Idejni projekt predvideva tudi ureditev brvi na otok pri bivšem Flekovem mlinu ter hišico na drevesu, za kar pa je potrebno gradbeno dovoljenje.

V Črnomlju so se vključili tudi v akcijo slovenskega neformalnega združenja Menedžment mestnih središč, ki pripravlja različne dogodke za oživljanje mestnih jeder in povezovanje ponudbe v njih. Tako je občina s soorganizatorji marca lani pripravila dogodek Razvajaj se v mestu, septembra Igraj se v mestu in decembra Zabavaj se v mestu.

Pripravili so tudi razpis za sofinanciranje obnove streh, fasad in drugih ureditev v starem mestnem jedru, za kar so namenili 8.000 evrov. Pravočasni in popolni vlogi sta vložila le dva upravičenca, ki so jima izplačali skupno dobrih 3.300 evrov, kar je predstavljalo četrtino vrednosti naložbe. Strokovni odbor za mestno jedro je zato predlagal spremembo pravilnika, predvsem v členu, ki določa odstotek financiranja. To je po mnenju članov odbora zagotovilo, da bo rezerviran denar porabljen, hkrati pa bodo lastniki nepremičnin veliko bolj stimulirani za vlaganja v svoje nepremičnine. Tako bodo postopoma izboljšali tudi podobo mestnega jedra. Odbor za gospodarstvo in komunalno infrastrukturo pa je predlagal, da se delež sofinanciranja poveča z dosedanjih 25 na do 50 odst., s čimer so se na seji občinskega sveta strinjali tudi občinski svetniki.

Za sofinanciranje najemnin poslovnih prostorov v vsem mestu ter s tem za spodbujanje razvoja malega gospodarstva je bilo lani predvidenih 5.000 evrov. Prijavilo se je devet upravičencev, glede na merila pa so imele prednost vloge vlagateljev, ki imajo poslovne prostore v starem mestnem jedru. Tako so petim upravičencem za sofinanciranje najemnin poslovnih prostorov v mestnem jedru izplačali slabih 3.300 evrov.

Za ureditve v mestnem jedru so za lansko leto v Črnomlju načrtovali 54.500 evrov, porabili pa so jih dobrih 41.300 evrov. Za sofinanciranje ureditve streh, fasad in drugih ureditev ter najemnin poslovnih prostorov pa so predvideli 13.000 evrov, porabili pa so jih dobro polovico. Torej so za mestno jedro v preteklem letu porabili 48.000 evrov.

Članek je bil objavljen v 7. številki Dolenjskega lista 16. februarja 2017

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava