DL: Rešitev je, a jo bo treba čakati

22.5.2017 | 13:10

Križišče državne in občinske ceste v Velikem Gabru je nevarno, pa vendar bo treba na rešitev čakati še nekaj let. (Foto: J. S.)

Križišče državne in občinske ceste v Velikem Gabru je nevarno, pa vendar bo treba na rešitev čakati še nekaj let. (Foto: J. S.)

V Velikem Gabru opozarjajo na nevarno križišče državne in občinske ceste. Skozi kraj namreč vozniki pogosto vozijo prehitro, veliko je tudi tovornjakov, ki se po državni cesti podajo, da bi se na ta način izognili plačilu cestnine, križišče - v njegovi neposredni bližini je tudi osnovna šola z vrtcem - pa je zaradi hiš tik ob cesti nepregledno. Rešitev je znana, a bo treba na njeno realizacijo počakati še nekaj let.

»Križišče v Velikem Gabru, ki ga kot glavni uvoz na avtocesto uporabljajo prebivalci zahodnega dela občine Trebnje, že več desetletij ne ustreza gostoti prometa,« pripoveduje trebanjski občinski svetnik in član Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPVCP) občine Trebnje Mirko Gliha. Kot pojasnjuje, je omenjeni svet pred nedavnim opravil štetje prometa, ki je pokazalo, da v prometni konici v eni uri križišče prevozi več kot 200 vozil.

Da je križišče nevarno, priča dejstvo, da je na samo 200 metrih tukajšnje ceste in križišča prenehalo biti srce štirim ljudem, dve žrtvi sta bili mlajši od 30 let. »Upam si trditi, da je to najbolj krvavi del ceste v občini Trebnje,« je prepričan Gliha, ki še pravi, da se povprečno v tem križišču zgodi ena prometna nesreča mesečno. »Ker se pametni vozniki ob manjših nezgodah pobotajo na kraju samem, niso vse zavedene pri policiji. Ko bo naslednja smrtna žrtev, pobot zagotovo ne bo mogoč,« pristavi.

Rešitev je zdaj na dlani: nevarno križišče bi rešili tako, da bi traso občinske ceste premaknili in jo približno 200 metrov nižje pri transformatorju speljali naravnost proti prodajalni kmetijske zadruge, kjer bi uredili krožišče in s tem umirili tudi promet. A zadeva se odvija prepočasi, opozarja Gliha. »V občinskem svetu sem dve leti in na nevarno križišče opozarjam že ves čas,« pravi.

Z rešitvijo se namreč po njegovih besedah strinjajo na direkciji za infrastrukturo, podpira pa jo tudi trebanjski župan Alojzij Kastelic, ki se sicer strinja, da gre za nevarno točko, vendar bo treba na realizacijo še počakati. Kot namreč pojasnjuje, bo najprej potrebna sprememba občinskega prostorskega načrta (OPN), saj so zemljišča, po katerih bi speljali novo traso občinske ceste, v zdaj veljavnem prostorskem dokumentu opredeljena kot kmetijska, zato bo morala spremembo potrditi tudi država. Šele nato bosta na vrsti priprava ustrezne dokumentacije in odkup potrebnih zemljišč. »Novega dela ceste in krožišča ne gre pričakovati najmanj do leta 2020,« ocenjuje župan.

Vse torej kaže, da bodo morali v Velikem Gabru, kjer si sicer želijo, da bi ob državni cesti uredili tudi pločnik, na varnejše križišče še čakati.

Članek je bil objavljen v 5. številki Dolenjskega lista 2. februarja 2017

J. Sinur

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava