DL: Ste izbrali svojega dimnikarja? Čas še do konca junija

19.5.2017 | 14:45

Foto: arhiv; BDG

Foto: arhiv; BDG

Z letošnjim letom so na področju dimnikarskih storitev začela veljati nova pravila, uporabniki si namreč dimnikarja lahko izberejo sami. Izbirajo lahko med tistimi, ki jih je na spletni strani objavilo ministrstvo za okolje in prostor, trenutno je na seznamu 85 dimnikarskih družb, a ga bodo še dopolnjevali.

Če tega ne bodo storili do konca junija (za prihodnjih 12 mesecev), se bo štelo, da so izbrali tistega izvajalca, ki je 31. decembra opravljal dimnikarske storitve na območju, na katerem se nahaja njegova mala kurilna naprava, seveda pod pogojem, da je ta izvajalec pridobil dovoljenje za opravljanje dimnikarskih storitev. To pomeni, da bo od 1. julija letos do 30. junija 2018 pri njih storitve opravljal dosedanji koncesionar.

Do sredine maja letos veljajo glede pogostosti in obsega storitev dosedanji predpisi, kajti ministrstvo mora do 19. maja pripraviti podzakonske predpise, ki bodo določili vsebino in način izvajanja dimnikarskih storitev ter pogostost oskrbovanja. Ti predpisi bodo določili tudi urne postavke in časovne normative za posamezna dela.

Še vedno velja, da morajo uporabniki zagotoviti opravljanje dimnikarskih storitev za oskrbovanje lastne kurilne naprave, sicer jih lahko doleti kazen od 60 do 100 evrov.

DELA DOVOLJ ZA VSE

Po novem si dimnikarja lahko izberete tudi z drugega konca Slovenije, čeprav v praksi ni pričakovati, da bi se to dogajalo. Na seznamu ministrstva smo na Dolenjskem našli le enega izvajalca, to je podjetje Dimnikar iz Novega mesta, ki je tudi doslej imelo koncesijo za dimnikarsko dejavnost v širši okolici Novega mesta, situacija pa je denimo povsem drugačna v Sevnici, kjer so zdaj kar štiri dimnikarske družbe.

Poleg podjetja Snedim, ki je doslej imelo koncesijo za dimnikarska območja Brežice, Krško in Sevnica, so potrebna dovoljenja pridobili še trije podjetniki. Pričakovati je, da se bodo uporabniki odločali tudi za njih. »Doslej sem delal za koncesionarja, zdaj pa sem šel na svoje. Mislim, da je dela dovolj za vse. Veliko strank me že pozna, vedo, kdo sem in kako delam, tako da se ne bojim, da ne bi imel posla,« je za Dolenjski list povedal Bojan Blažič iz Sevnice in omenil, da je s.p. odprl z novim letom, delati pa je začel z 19. januarjem, ko ga je ministrstvo objavilo na svoji spletni strani.

Zanimalo nas je, kaj dejansko mora narediti uporabnik, da bo veljalo, da je izbral dimnikarja. »Čeprav nekatera podjetja ljudem že dajejo v podpis izjave o izbiri, naj povem, da zakon tega še ne predvideva. Kdor pokliče mene, ga vpišem v evidenco, ko bo ministrstvo določilo obliko in vsebino izjav o izbiri dimnikarja, jih bodo pa podpisali. Računam, da jih bomo dobili do konca marca,« doda Blažič, ki je vesel, da se je država odločila za prosto dimnikarsko tržišče, tako se stranke lahko svobodno odločijo, komu bodo zaupale delo.

NASVETI VCP DIMNIK

Marko Rudman iz Vseslovenske civilne pobude (VCP) Dimnik svetuje, da uporabniki dimnikarja ne izberejo na pamet, temveč da vsakokrat poiščejo vsaj dve ponudbi. »V zahtevku v ponudbi navedite, kakšno kurilno napravo imate (na trdo, tekoče ali plinasto gorivo), moč naprave, kakšen dimnik imate (material, premer in višino), kakšne storitve želite, da vam dimnikar opravi, kdaj želite imeti opravljeno storitev in do kdaj pričakujete ponudbo. V pomoč vam je lahko obrazec, ki je objavljen na spletni strani VPC Dimnik. To je pomembno zaradi tega, ker bodo po 1. juliju 2017 veljale različne cene dimnikarskih storitev, odvisno od posameznih dimnikarskih družb. Vlada bo določila le maksimalne cene in bodo posamezne dimnikarske družbe konkurirale med seboj,« je pojasnil Rudman in dodal, da pretirane ponudbe dimnikarskih družb ne pričakujejo, zato velja izkoristiti to obdobje.

Omenil je še, da če pošiljatelji ponudbe v predvidenem roku ne bodo dobili, lahko štejejo, da jim dimnikarska družba ne želi opravljati dimnikarskih storitev.

»Obstaja tudi druga možnost, da se prepustijo obstoječim koncesionarjem, ki jim je ministrstvo za okolje in prostor s pospešenim podaljševanjem koncesijskih pogodb za leto 2016 omogočilo, da bodo dimnikarske storitve lahko nadaljevali. V tem primeru se bodo dimnikarske storitve opravljale na enak način, kot se izvajajo sedaj, in po maksimalni ceni, ki jo bo določila vlada.«

Rudman svetuje, da uporabniki dimnikarjem ne podpisujejo nobenih dokumentov in si s tem onemogočijo kasnejše reklamacije in zavrnitev računa. »Dimnikarskih storitev ne plačujte na roke v gotovini, temveč le po izdanem in preverjenem računu.«

Članek je bil objavljen v 6. številki Dolenjskega lista 9. februarja 2017

Janja Ambrožič

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

19.5.2017+4     + (4)     – (0)     Oceni brane iz straže 

A mi, prosim, lahko kdo pove oziroma. svetuje kje lahko dobim naslove za dimnikarje,ki mi lahko učinkovito, po solidni ceni in brez groženj opravi vsakoletno dimnikarsko storitev? Dam za pijačo.

20.5.2017Oceni tone 

če si izbereš dimnikarja, pa potem z njim nisi zadovoljen ali lahko prekličeš pogodbo in za koliko časa se podpisuje ? če kdo ve, prosim za pojasnilo . lp.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava