DL: Samo deset kmetij je res »čistih«

19.5.2017 | 12:50

Jože Simončič

Jože Simončič

Občina Šentjernej ima strategijo razvoja kmetijstva in podeželja do 2020 - Znani problemi in ukrepi - Letos 150 tisoč evrov za subvencije

Šentjernejska občina je zelo kmetijsko razvita, zato je bil že skrajni čas, da dobi strategijo razvoja kmetijstva in podeželja. Za obdobje 2016-2020 jo je izdelal Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto, občinski svet pa jo je sprejel konec lanskega leta.

Kot pravi direktor zavoda in šentjernejski občinski svetnik SLS Jože Simončič, je strategija osnovni dokument, ki iz analize obstoječega stanja kmetijstva ob upoštevanju trenutne skupne kmetijske politike predlaga strokovno najbolj utemeljene ukrepe, med katerimi se lahko občina odloča.

Na območju občine je 4.388 hektarov kmetijskih zemljišč in 4.463 hektarov gozdov, posamezna kmetija v občini pa v povprečju obdeluje 7,7 hektarov zemljišč. V register je vpisanih 1.087 kmetij, vlogo za izplačilo ukrepov skupne kmetijske politike pa jih oddaja dobrih štiristo. Le dobrih 17 odstotkov kmetij obdeluje nad 10 hektarov kmetijskih površin, kar pomeni, da prevladujejo kmetije z mešano rastlinsko pridelavo in živinorejo. Med pomembnejšimi kmetijskimi panogami je še vedno živinoreja - domače živali redijo na 379 kmetijah, kar je 92 odstotkov vseh kmetij. Redijo krave dojilje, krave molznice, prašiče, konje, ovce in koze. Razvito je tudi poljedelstvo, vrtnarstvo, pridelava sadja (tu prevladujejo jablane) in jagod, pomembna panoga je vinogradništvo in vinarstvo. V občini je 938 vinogradnikov, 677 kmetij pa ima vinograd vpisan v register.

21 Z DOPOLNILNO DEJAVNOSTJO

Dopolnilne dejavnosti, ki lahko pomembno prispevajo k ohranjanju in povečanju delovnih mest na kmetijah oz. podeželju, so vezane na aktivno kmetijsko gospodarstvo. V občini ima 21 kmetij registrirano dopolnilno dejavnost, kjer prevladujejo predelava, dodelava, zmrzovanje in pakiranje kmetijskih pridelkov (meso, sir, mleko, sokovi …) ter storitve s kmetijsko mehanizacijo, opremo ter ročna dela.

Na območju občine je 11,6 odstotkov kmetij specializiranih v eno od kmetijskih panog, le deset kmečkih gospodinjstev pa je »čistih«, kar pomeni, da jim kmetijska dejavnost predstavlja edini prihodek v gospodinjstvu. V glavnem na kmetijah delo opravljajo člani gospodinjstev, ki so zaposleni izven kmetije oz. so upokojenci.

Kot je na predstavitvi strategije občinskim svetnikom povedala specialistka za razvoj podeželja na zavodu Zdenka Kramar, je za šentjernejsko občino značilno, da ima delež njiv nad slovenskim povprečjem (33,3 odstotkov), a še vedno pod povprečjem EU, kjer njive predstavljajo 52,6 odstotkov kmetijskih površin. Marsikje že prihaja do zaraščanja kmetijskih zemljišč, a to še ni tako hud problem kot na nekaterih drugih območjih.

KJE PRIHODNOST KMETIJSTVA?

Kot pove Simončič, sta na šentjernejskem območju za nadaljnji razvoj kmetijstva dve večji težavi: zelo velik obseg površin znotraj območij Nature in velik delež kmetijskih zemljišč na območjih, ki so za strojno obdelavo manj primerna, za nameček pa so praviloma še posestno zelo razdrobljena.

Šentjernejsko kmetijstvo ima po njegovem prihodnost tako v tehnološko sodobnem kmetijstvu, ki temelji na ekonomiji obsega in zagotavlja prebivalstvu prehransko varnost, kakor tudi v kmetijstvu, ki s predelavo in neposrednim trženjem izdelkov višje kakovosti dosega ob sicer nižjem obsegu prodaje višjo dodano vrednost. Prvi način kmetovanja zahteva velike površine in sodobno tehnologijo z visokimi finančnimi vložki, drugi način pa omogoča kmetovanje na manjših površinah z nekaj manjšimi finančnimi vložki, in zahteva kupca, ki je pripravljen za višjo kakovost plačati višjo ceno. Teh pa v lokalnem podeželskem okolju, kjer vsak malo kmetuje, ni na pretek. »Nujno bomo morali poskrbeti za nočitvene kapacitete, za začetek vsaj za 50 oseb, na ta način bomo dobre kupce imeli doma. V današnjem času sta kmetijstvo in turizem brata dvojčka, ki se lahko razvijata le drug ob drugem. Vlaganj v kmetijstvo in turizem se ne smemo bati, saj obe dejavnosti v svojem lokalnem okolju generirata številna delovna mesta,« pravi Simončič.

Sicer pa strategija kmetijstva med ukrepi za hitrejši razvoj našteva še povečanje produktivnosti in dodane vrednosti v kmetijski pridelavi, specializacijo, usmerjanje v delovno intenzivne panoge (sadjarstvo, zelenjadarstvo) itd.

Na občini so zadovoljni, da bodo od zdaj naprej denar za kmetijstvo lahko delili na podlagi izdelane strategije. Kot pravi direktor občinske uprave Samo Hudoklin, bodo v kratkem sprejeli pravilnik o razdelitvi kmetijskih subvencij. Trenutno je predlog občinske uprave na usklajevanju pri Komisiji za kmetijstvo, nato bodo o njem odločali občinski svetniki. Na osnovi pravilnika se bo nato pripravilo javni razpis za delitev denarja - v proračunu 2017 je za kmetijstvo letos namenjenih 150 tisoč evrov, kar je bil tudi predlog Komisije za kmetijstvo.

Ključne težave kmetijstva so: nekonkurenčnost kmetijske pridelave, starostna in izobrazbena struktura nosilcev kmetij, razpoložljiva usposobljena aktivna delovna sila, kapitalska šibkost kmetij, prenizek delež tržne organiziranosti, nepovezanost med pridelavo, predelavo in trženjem ter pritisk velikih trgovskih podjetij na nižanje odkupnih cen, velika administrativna zahtevnost pri koriščenju finančnih sredstev, vse več težav pa je tudi zaradi izjemnih vremenskih pojavov.

Članek je bil objavljen v 4. številki Dolenjskega lista 26. januarja 2017

L. Markelj

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (6)

20.5.2017Oceni Delavec 

Gospod Simončič, po vaše je velik problem zelo velik obseg površin znotraj območij Nature in velik delež kmetijskih zemljišč na območjih, ki so za strojno obdelavo manj primerna, za nameček pa so praviloma še posestno zelo razdrobljena. Vaša ugotovitev je kar prava, toda pozabljate, da je za takšen obseg Nature 2000 krava pravzaprav vaša SLS in njen takratni predsednik in šentjerbejski župan. Prav tako je SLS prav tako odgovorna tudi za današnje stanje slovenskega kmetijstva.Dolga leta je pravvaša stranka vodila pristojno ministrstvo! Edino za kar SLS ni odgovorna, je lastniška razdrobljenost kmetijskih površin, čeprav se je odstotek razdrobljenosti na račun denacionalizacije še dodatno močno povečal. Pri denacionalizaciji pa je tudi vaša stranka vstrajala za vsako ceno. Nedaj ste rinili v velike kmetije. Majhne so propadle ali pa danes komajda še životarijo.Velike ali majhne kmetije - za končnega kupca ne pomnenijo kaj dosti. Cene so enake in v vsakem primeru veliko višje od cen uvoženih kmetijskih produktov, ki pa po kvaliteti kaj dosti ali celo nič ne zaostajajo za domačimi. Za kupca pa je pomembna cena. Še posebej ob takih dohodkih, ki jih večina Slovencev ima .... O kapitalski moči kmetij pa ob tako velikodušnih nepovratnih sredstvih in olajšavah raje ne bi govorili. Ali pač?

20.5.2017Oceni miha 

Samo eno vprašanje,zakaj imajo vsi kmetje dizel osebne avtomobile. Odgovor je,ker dobijo subvencije na gorivo,pa naj še kdo reče,da je kmet pri nas revež.

21.5.2017Oceni Sokrat 

Kmetje so največji tajkuni. Ležijo v senci in čakajo subvencije iz Brusla.

21.5.2017Oceni vigred 

Kmet je eden med glavnimi stebri družbe. Oba komentatorja, miha in Sokrat pa imata pravico poiskusiti kmečki poklic, če se čutita dovolj sposobna in "uživati privilegije" kmečkega stanu. Gorje državi brez prehranske samooskrbe in urejenega podeželja!

21.5.2017Oceni Delavec 

vigred - Slovenija že dolgo ni sposobna samooskrbe s kmetijskimi produkti. To menda veš. Sodobno kmetijstvo pa tudi že dolgo ni odvisno od trdega kmečkega ročnega dela kot pred sto leti! Danes je kmet - gospod. Dobesedno. Državljani smo mu pomagali zgraditi poslopja, kupiti traktorje in najsodobnejšo kmetijsko mehanizacijo, govedorejcem celo nakup osnovne črede.Od Sklada kmetijskih zemljišč nekateri za bagatelo najemajo državno zemljo in seveda zemljo vrnjeno posameznikom ki zaradi bivšega združenja v velike parcele v solastništvu z državno. Kmet se lahko pri še pred izpolnjenim šestdesetim letom in pred 40 leti pokojninske dobe komot upokoji, če kmetijo preda mčajšemu potomcu. In pri tem pokasira blizu 50.000€ davkoplačevalske nagrade. Povej, kateremu delavcu ki želi opravljati neko dejavnost država zgradi poslopja, nakupi potrebno strojno opremo, ga neprestano fila z nepovratnimi sredstvi, subvencijami in tako obilno " odpravnino" ? Si še tako prepričan, da je današnji kmet res tak revež? Si tak revež res lahko privošči lastno sončno elektrarno? Tri hleve za govedo in perutnino? To ni več kmetija. To je z državnim denarjem rastoč d.o.o. !! Z največ tremi zaposlenimi družinskimi člani. Produkti pa trikrat dražji kot uvoženi iz Španije, Francije, Grčije in celo veliko dražji od uvoženih z drugih celin! Tako dobro kot se žal redkim slovenskim kmetom godi danes, se jim še ni in se jim tudi v prihodnje ne bo.Pitanje s proračunskim denarjem se bliža h koncu.

21.5.2017Oceni Delavec 

P.S. - dokler bo slovenska kmetijsko-predelovalna industrija in družba v celoti odvisna od uvoženih surovin , o slovenskem kmetijstvu kot o stebru gospodarstva ne moremo govoriti!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava