DL: Priča o zažigu škofa pred 65 leti - se je res zgodilo v Bršljinu?

17.5.2017 | 14:25

Odkritje spominske plošče škofu Vovku na bršljinski žel. postaji januarja 2002. Na fotografiji: takratni novomeški prošt Jožef Lap (levo) in tedanji slovenski metropolit in ljubljanski nadškof dr. Franc Rode. (foto: MiM)

Odkritje spominske plošče škofu Vovku na bršljinski žel. postaji januarja 2002. Na fotografiji: takratni novomeški prošt Jožef Lap (levo) in tedanji slovenski metropolit in ljubljanski nadškof dr. Franc Rode. (foto: MiM)

Bralka, imena nam ni zaupala, nas je poklicala v zvezi z nedavnim zapisom ob 65-letnici zažiga škofa Antona Vovka na železniški postaji v Bršljinu v Novem mestu. »Škofa Vovka so zažgali že na vlak u v predoru pri Sv. Ani pred Mirno Pečjo in ne šele na postaji v Bršljinu, kot ste zapisali v Dolenjskem listu. Takrat sem bila na vlaku, v sosednjem vagonu. Ženska, ki ga je polila, je nekaj mesecev kasneje umrla zaradi čebeljega pika. Še nekdo je bil takrat z njo v tunelu, oba sta bila mlada člo veka iz Trebnjega. Škofu je pomagal nekdo iz njegovega spremstva,« se spominja naša bralka, ki je imela takrat 25 let.

No, zgodovinski viri pravijo drugače. V svojih dnevniških zapisih – izšli tudi v knjigi V spomin in opomin (Družina, 2003) – je škof Vovk zapisal: »Ko smo bili nekako v sredini precej dolgega predora, nas je nekaj iz stropa vagona oblilo, zasmrdelo je po karbolineju, slišali smo hitro odpiranje in zapiranje izhodnih vrat /…/. Ko smo privozili iz predora, smo videli, da smo vsi peteri obliti s karbolinejem. Namenjen je bil seveda predvsem meni, pa sem bil sorazmerno z njim polit najmanj, ker je zlobnež v temi zgrešil smer in se je razpršil karbolinej le od stene vagona.«

Skratka, do napada s karbolinejem, ki se sicer uporablja za impregniranje lesa in zatiranje drevesnih škodljivcev, je v resnici prišlo že med vožnjo, sam zažig pa se je zgodil na postaji v Bršljinu, kar je škof v svojem dnevniku tudi natančno popisal.

Članek je bil objavljen v 6. številki Dolenjskega lista 9. februarja 2017 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (5)

17.5.2017+1     + (4)     – (3)     Oceni OBČAN 

A je sploh pomembno, kje se je zgodil zažig škofa Vovka? Dejstvo je, da ga policija (ups, tovariši: milica) na železniški postaji v Novem mestu ni zaščitila. Tudi obiska bolnice mu niso dovolili. To pa tovarišica ni navedla!! Še leta in leta po zažigu so ga zmerjali in zaničevali. Ali je to človeško, tovariši??

18.5.2017+1     + (3)     – (2)     Oceni Klemen 

tovariši so se obnašali kako so jih učili čisto njim primerno , to so izvedli pravi zločinci

21.5.2017—     + (1)     – (1)     Oceni ups 

TOVARIŠI NISO BILI NIKOLI ČLOVEŠKI , BOLJ SO BILI NEČLOVEŠKI

22.5.2017+2     + (3)     – (1)     Oceni Legat 

TOVARIŠI NISO BILI NIKOLI ČLOVEŠKI , BOLJ SO BILI NEČLOVEŠKI. Drži. Tovariši nemške vojske in SSa ....

22.5.2017—     + (1)     – (1)     Oceni alfons 

Spoštovani g. Lap, tisti Rode tega imena ni ravno vreden.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava