Spoznali smo romsko kulturo

29.4.2017 | 12:40

Spoznali smo romsko kulturo

V četrtek, 13. aprila, smo v podaljšanem bivanju na Osnovni šoli Šmihel Novo mesto obeležili svetovni dan Romov in spoznali njihovo kulturo (jezik, zastavo, himno). 8. aprila je svetovni dan Romov kot spomin na prvi romski kongres, ki je bil 8. aprila 1971 v Londonu. V skupino tretješolcev se je vključilo tudi nekaj romskih učencev. Obiskali so nas tudi romski pomočnici Danica Pelc in Josipa Felbabić, ravnateljica šole mag. Irena Hlača ter socialna delavka Andreja Šurla.

Za uvod smo zapeli slovensko himno, nato smo poslušali romsko himno, spoznali njihovo zastavo ter se seznanili s pomenom barv in s simbolom kolesa na zastavi, kar pomeni večno potovanje romskega naroda. Spoznali smo lokalne romske ustvarjalce (Rajka Šajnoviča, Jelenko Kovačič in Bogdana Mikliča) ter v razredu v sodelovanju s šolsko knjižničarko Marjetko Dragman pripravili razstavo njihovih del. Bogdan Miklič, ki je bil učenec naše šole, je prevedel pravljico Volk in sedem kozličkov v romščino. Pravljico v romskem jeziku je prebrala romska pomočnica Danica Pelc, v slovenskem jeziku pa učiteljica Helena Murgelj. Spoznali smo nekaj romskih besed. Zapisali smo jih v slovarček, ki ga bomo še dopolnjevali. Nato smo pod vodstvom romske pomočnice Danice izdelali romsko zastavico.

Ura spoznavanja romske kulture je bila zanimiva in poučna.

H. M.

Galerija

_t (01)
_t (03)
_t (04)
_t (05)
_t (06)
_t (07)
_t (08)
_t (09)
_t (10)
_t (11)
_t
Spoznali smo romsko kulturo

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

1.5.2017Oceni Romorar 

Ganljivo.

2.5.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni ff 

Tudi jaz sem ganjen....Poznam namreč samo temno plat Romske kulture.

2.5.2017Oceni .oj,  

Rom ne pomeni ničesar razen priimek preberite si slovar slovenskega knjižnega jezika !!!!cigan . ....to pa že pomeni nekaj!!!!!

2.5.2017Oceni .oj,  

Rom ne pomeni ničesar razen priimek preberite si slovar slovenskega knjižnega jezika !!!!cigan . ....to pa že pomeni nekaj!!!!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava