ZIK Črnomelj in Jani Gačnik: Samooskrba s sadjem

25.4.2017 | 11:20

ZIK Črnomelj in Jani Gačnik: Samooskrba s sadjem

V četrtek, 20. 4. 2017, smo v okviru programa Spodbujanje lokalne samooskrbe, ki ga ZIK Črnomelj v Metliki izvaja v sodelovanju s tamkajšnjo knjižnico, izpeljali drugo srečanje. Gostili smo domačina, agronoma Janeza Gačnika, ki je udeležencem predstavil stanje samooskrbe s sadjem v Beli krajini in v Sloveniji.

Janez Gačnik meni, da so sadjarstvo najprej ljudje, ki živijo sadjarsko kulturo. In da se sadjarstva lahko lotimo na integrirani, ekološki ali biodimanični način. V letu 2014 smo v Sloveniji na prebivalca porabili 79 kilogramov svežega sadja, s tem, da je le-tega približno 80% iz uvoza. Poudaril je, da ima večjo prehransko vrednost vsekakor lokalno pridelano sadje.

Janez Gačnik, ki je med drugim predsednik Sadjarskega društva Bele krajine, je udeležence povabil k udeležbi razstav, ki jih v okviru društva prirejajo v Beli krajini ter k obisku učnega vrta dr. Derganca v Semiču. Poudaril je, da je zelo pomembno izobraževanje mladih in promocija uživanja sadja v vrtcih in šolah. Dandanes je namreč skorajda vsa hrana, ki jo kupujemo, osiromašena s hranili. Meni, da smo ljudje žrtve navad, zablod in da je vse preveč brezčutnosti do sočloveka. V domači pridelavi in samooskrbi vidi priložnost za izboljšanje stanja.

Mojca Frankovič, ZIK Črnomelj

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

25.4.2017Oceni sadjar 

V Beli krajini imamo srečo, da imamo g.Gačnik Janeza.Vrhunski strokovnjak je in zelo rad pomga.

25.4.2017Oceni vika lozar 

Upamo lahko, da bodo mladi Belokranjci na stvari gledali bolj hrabro in z jasnejšo vizijo, saj mi starejši samo javkamo kako se nič ne splača. ZIK ubira prave strune pri usmerjanju javnosti v boljše čase, pa še kot je napisal "sadjar", imamo strokovnjaka, ki ve kako se reči streže.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava